TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2023: Piano med flygande surroundljud

Roland Corporation firar 50-årsjubileum genom att göra ett vilt konceptpiano med inbyggt 14-kanaligt ljud - och fyra svävande högtalare!

forfatter
Publicerad 2023-01-08 - 14:07

Även om vi älskar musik skriver vi inte ofta om musikinstrument i Ljud & Bild. Men vi kunde inte stå emot det digitalpiano som japanska Roland har visat upp på CES.

Roland Corporation grundades i april 1972 och firar sitt jubileum med 50th Anniversary Concept Piano, som för närvarande visas upp i Las Vegas. Pianot är byggt av limmade trästavar och ser ovanligt organiskt och läckert ut.

Det mest intressanta för en tekniktidning som oss är dock ljudsystemet. Det finns hela 14 ljudkanaler inbyggda i själva träkabinettet, som med DSP-hjälp gör det möjligt att skapa en ”ljudbubbla” runt pianot – precis som med 3D-ljudet i de bästa soundbar-högtalarna.

MicrosoftTeams-image-10-1-2048x1536-1 MicrosoftTeams-image-9-1536x1152-1
<
>
De inbyggda högtalarna skickar ljud i alla riktningar, vilket ger en upplevelse av att sitta i en "bubbla" av ljud. (Foto: Roland Corporation)

Men det stannar inte där. För att få konserthus-känslan – och förmodligen också lite för att imponera på omgivningen – har 50-årspianot fyra flygande surroundhögtalare monterade i drönare som flyger nära pianisten när det spelas mjukt – och flyter ut i rummet när det spelas forte.

Shot_02-2048x1152-1 Shot_01-1-2048x1152-1
<
>
Fyra högtalardrönare svävar runt det vilda konceptpianot. (Foto: Roland Corporation)

För att få allt att fungera tillsammans var Roland tvungen att uppfinna sitt eget trådlösa ljudprotokoll för de svävande högtalarna. Och patent har sökts för systemet som automatiskt justerar drönarnas flygavstånd i förhållande till ljudnivå och rumsakustik.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

"Dark Side of the Moon" skapar regnbågsvrål Vissa tror att Pink Floyd har blivit "woke" för att de inkluderat de färger som alltid har funnits där.
Rolandpiano med högtalardrönare Roland Corporation firar 50-årsjubileum genom att göra ett vilt konceptpiano med inbyggt 14-kanaligt ljud - och fyra svävande högtalare!
lbpluss
Julstämning i 4K Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
Apple Music kommer till en Tesla nära dig Med den senaste uppdateringen får alla Tesla-modeller stöd för Apples musiktjänst.
Ännu bättre ljud i Mercedes? Mercedes har inlett samarbete med Apple och Universal Music för att leverera den ultimata ljudupplevelsen i bilen.
Följ Ljud & Bild