Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apple Music sparar 4,4 miljarder dollar på gratis demo

När Apple Music erbjuder kunderna tre gratismånader får skivbolagen ta notan.

Skrivet av / 2015-06-18 - 17:15
Apple Music sparar 4,4 miljarder dollar på gratis demo

Ett av de bästa argumenten för Apples nya streaming-tjänst Apple Music är att man kan provlyssna gratis i tre månader. Det är verkligen ett generöst erbjudande från Apple, men notan hamnar inte nödvändigtvis på Tim Cooks skrivbord i Cupertino.

Som vi konstaterade i vår analys efter lanseringen måste förhandlingarna har varit tuffa för att få de stora skivbolagen att inte ta betalt för låtarna som spelas under gratismånaderna.

Ett skivbolagskontrakt som webbplatsen Digital Music News har kommit över bekräftar att Apple inte ska betala en endaste cent till musikens rättighetsinnehavare.

applemusic_kontrakt-460x44

Tidningen Music Business Worldwide har bett en grupp experter ta reda på vad de tre gratismånaderna innebär, räknat i kronor och ören. Deras uppskattning är att Apple sparar 4,4 miljarder dollar i royalties genom att hoppa över tre månaders betalning. Eller uttryck på ett annat sätt: små och stora skivbolag donerar tillsammans ungefär 40 miljarder kronor till Apple.

Apples vice chef för rättigheter på iTunes, Robert Kondrk, förnekar inte de uteblivna betalningarna under gratismånaderna. Men till tidningen re/code betonar han att när gratisperioden väl är över så betalar Apple mycket till rättighetsinnehavarna. Enligt Kondrk betalar Apple i genomsnitt 73 procent av sina intäkter från abonnemangen till skivbolagen.

Källor: Digital Music NewsMusic Business Worldwidere/code

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

Nu är vinyl är större än CD

Tillbaka på vägen!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen