Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

OnePlus 10 Pro officiellt lanserad i Kina

Den kinesiska tillverkaren är klar med en ny toppmodell flera månader tidigare än de brukar.

Av / 2022-01-11 - 11:12
OnePlus 10 Pro officiellt lanserad i Kina

I år ska det bli annorlunda, anser de uppenbarligen hos OnePlus, som redan i dag har lanserat OnePlus 10 Pro på den kinesiska marknaden. I normala fall brukar nya OnePlus Pro-modeller se dagens ljus först under våren.

Vi är vana vid att andra kinesiska mobiltillverkare lanserar sina produkter på den kinesiska hemmamarknaden ett par månader före den globala lanseringen – till exempel Xiaomi som just har presenterat Xiaomi 12 Pro, som vi givetvis inte kommer att se i svenska butiker förrän senare i vår – men det är nytt för OnePlus som hittills marknadsfört sig främst som en global aktör med stort fokus på marknader i Indien och Europa.

Men efter ett par bra år när OnePlus lanserat innovativa och superfina toppmobiler som OnePlus 7T Pro (2019) och OnePlus 8 Pro (utsedd till Årets bästa highend-mobil 2020), var förra årets OnePlus 9 Pro en liten besvikelse.

Visst, fjolårets toppmodell från OnePlus var helt klart en utmärkt produkt, men den var också tråkigare – och inte alls lika överlägsen konkurrenterna som vi har vant oss vid.

Kanske är det därför som OnePlus har kommit ur startgroparna tidigt i år. Anledningen är naturligtvis också att OnePlus har slagit sig ihop med en annan stor kinesisk mobiltelefontillverkare, nämligen Oppo – och klagar inte heller, för det betyder att vi redan nu vet precis vad vi kan se fram emot när OnePlus 10 Pro om ett par månader är redo att lanseras på den europeiska marknaden.

 

OnePlus 10 Pro
Den nye OnePlus-topmobil har fået et kameramodul, som er mere kvadratisk og sidder placeret længere nede mod midten end på tidligere OnePlus Pro-modeller. (Foto: OnePlus)

Kamera utvecklad i samarbete med Hasselblad

Redan förra året meddelade OnePlus att de inlett ett samarbete med den ikoniska kameratillverkaren Hasselblad, som varit ledande inom kamerateknik de senaste 80 åren. Hasselblad har under många år använts av världens bästa fotografer och gjorde till exempel kameran som fångade Armstrongs första steg på månen.

I år mynnar samarbetet ut i flera kameranyheter som tillsammans ska göra det möjligt för OnePlus 10 Pro att konkurrera med och kanske till och med överträffa highend-kameramobilerna från Apple, Samsung och Sony.

En av nyheterna är det nya filmläget (Movie Mode), som låter användaren manuellt justera ISO, vitbalans och slutarhastighet vid videoinspelning. Samt Pro Mode, som låter användaren ta bilder i 12-bitars RAW-format.

En annan nyhet som är värd att nämna är den nya ultravidvinkellinsen med ett synfält på hela 150 grader.

Ultravidvinkelkameran är på hela 50 Mp, medan den primära kameralinsen har att ha en upplösning på 48 Mp. Den tredje kameran är en 8 Mp-telelins och fronkameram har hela 32 Mp, vilket är en fördubbling jämfört med föregångaren.

OnePlus 10 Pro
Den nya 150-graders ultravidvinkellinsen har ett speciellt fisheye-läge som kan ta samma sorts bilder som ett klassiskt fisheye-objektiv. (Foto: OnePlus)

Det mest spännande ryktet stämde inte!

Redan för en månad sedan kunde vi avslöja de flesta av den nu lanserade OnePlus 10 Pros specifikationer.

Trodde vi åtminstone, för det mest spännande ryktet visade sig vara falskt. Alltså får OnePlus 10 Pro ”nöja sig” med 80-watts snabbladdning, som kan ladda telefonens 5 000 mAh stora batteri från 0 till 100 % på 32 minuter. Men vi hade hoppats på 125 watt.

Däremot stöder nya OnePlus 10 Pro precis som sin föregångare 50-watts trådlös laddning och en 80-wattsladdare ingår när man köper mobilen.

OnePlus 10 Pro får följande specifikationer

  •     Skärm: 6,7-tums AMOLED QHD+ med 120 Hz i uppdateringsfrekvens
  •     Processor: Snapdragon 8 Gen1
  •     Minne: 12 GB LPDDR5 RAM
  •     Lagring: 128 GB/256 GB UFS 3.1
  •     Kamera: 48 Mp + 50 Mp + 8 Mp huvudkamera, 32 Mp frontkamera
  •     Mått: 163 x 73,9 x 8,55 mm
  •     Övrigt: 5G, Bluetooth 5.2

 

OnePlus 10 Pro
OnePlus 10 Pro kommer i to matte farver. Volcanic Black og (som på billedet) Emerald Forest, også kendt som farven grøn. (Foto: OnePlus)

Ny design, inget ColorOS

OnePlus bryter däremot ett annat löfte som de gav i september 2021, när chefen Pete Lau sa att alla nya OnePlus-modeller från och 2022 skulle köra ColorOS, det nya gemensamma operativsystemet från Oppo och OnePlus.

Visserligen gör OnePlus 10 Pro det i Kina, men på den europeiska marknaden lanseras OnePlus 10 Pro med den senaste versionen 12 av OnePlus eget gränssnitt, OxygenOS. Oavsett användargränssnitt är dock båda versionerna av OnePlus 10 Pro baserade på Android 12.

Däremot blir det ingen skillnad på den fysiska utformningen. Både den kinesiska och europeiska versionen av OnePlus 10 Pro finns alltså i två matta färger, Volcanic Black och Emerald Forest, och har en kameramodul som är mer fyrkantig och sitter mer mot mitten än på tidigare OnePlus Pro-modeller.

OnePlus 10 Pro går att köpa i kinesiska butiker från och med i morgon. Något exakt pris känner vi inte till och vi vet inte heller när OnePlus planerar att lansera toppmobilen på den europeiska marknaden.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen