Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsungs uppgraderade Galaxy Z Fold och Z Flip

De två vikbara mobiltelefonerna går att köpa från och med 27:e augusti.

Av / 2021-08-11 - 16:01
Samsungs uppgraderade Galaxy Z Fold och Z Flip

På våra breddgrader ska man välja Samsung om man vill ha en hopfällbar mobil.

Visst, Huawei är också på banan med Mate Xs, men det kinesiska företagets marknadsandel har sjunkit som en sten sedan 2019, så Samsung Galaxy Z Fold 2 och Galaxy Z Flip har i praktiken hittills varit de enda två modellerna man kunnat välja mellan. Om man inte vill betala en smärre förmögenhet för den inte särskilt lyckade Motorola Razr 5G, vill säga.

Precis som Motorola Razr är Galaxy Z Flip en klassisk vikmobil, medan Galaxy Z Fold nästan ser ut som en liten surfplatta när den fälls ut.

Målgruppen för Z Flip är alltså de lite yngre och smarta kunderna som tycker det är viktigt med livsstil och design, medan Z Fold delvis är avsedd för mer professionella användare som behöver kunna vara produktiva när de är på språng.

Därför innebär årets uppgradering av Galaxy Z Fold också ett preliminärt farväl till Samsungs Galaxy Note-serie, vilket det spekulerats om de senaste åren.

Läs också Är Samsung Galaxy Z Flip den perfekta influencer-mobilen? Galaxy Z Flip är den första riktigt lyckade vikmobilen. Och den är extra perfekt för dig som älskar att filma eller ta bilder av dig själv!

Två nya vikmobiler med viktiga förbättringar

Det kommer knappast att imponera på enträgna fans av Samsung Galaxy Note-serien, men på dagens Galaxy Unpacked-evenemang fick anhängare av den nya vikbara formfaktorn allt de ville ha när både Samsung Galaxy Z Fold 3 och Samsung Galaxy Z Flip 3 lanserades!

Samsung Galaxy Z Flip 3
Både Galaxy Z Fold 3 (till vänster) och Galaxy Z Flip 3 (till höger höger) är vattentäta och har 5G och Android 11. (Foto: Samsung)

Några av de största nyheterna är att båda vikbara mobilerna är vattentäta ner till 1 meters djup (IPX8) och att de har ett starkare gångjärn av så kallat Armor Aluminium, som enligt Samsung är både lättare och 10 % mer hållbart än gångjärnen på tidigare modeller.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Vi gillade föregångaren Galaxy Z Fold 2, som en gång för alla cementerade de vikbara mobilerna som en reell produktkategori, som tack vare den nya formfaktorn innebar helt nya möjligheter – både när det gäller arbete och underhållning.

Efterträdaren är ingen revolution jämfört med förra årets modell, men har däremot spännande uppgraderingar och förbättringar på en rad områden.

Om vi ska börja från början så har upplösningen på den främre skärmen blivit lite högre (nu är den 2268 x 832 pixlar fördelat på 6,2 tum), men desto viktigare är att den sekundära skärmen numera har en uppdateringshastighet på 120 Hz. Alltså har både den främre skärmen och den primära vikbara skärmen den höga uppdateringsfrekvensen som gör användarupplevelsen sammetsmjuk.

03_13_lifestyle_galaxyzfold3_5g_phantomblack_L 03_12_lifestyle_galaxyzfold3_5g_phantomblack_L 03_07_lifestyle_galaxyzfold3_5g_phantomblack_spen_phantomblack_galaxybuds2_olive_L 03_03_lifestyle_galaxyzfold3_5g_phantomblack_L 03_10_lifestyle_galaxyzfold3_5g_phantomblack_L
<
>
(Foto: Samsung)

Både frontskärmen och baksidan av telefonen skyddas av Gorilla Glass Victus och telefonen väger nästan 10 gram mindre än föregångaren, samt har utrustats med en ny och snabbare 5 nm-processor.

Huvudkameran har inte förändrats nämnvärt, men ganska intressant är att den lilla 4 Mp-kameran som sitter integrerad i den fällbara skärmen numera är en så kallad under display camera och är gömd under skärmen.

För de som lägger vikt vid produktivitet – och letar efter en ersättare till förra årets Galaxy Note 20 Ultra – är det goda nyheter att Galaxy Z Fold 3 stöder Samsungs S Pen.

S Pen finns till och med i två helt nya versioner – S Pen Fold Edition och S Pen Pro – men är tillbehör som måste köpas separat.

Tillsammans med stödet från S Pen får Galaxy Z Fold 3 också nya produktivitetsfunktioner, inklusive mer flexibel multitasking.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Vikmobilen Galaxy Z Flip var en av de mest spännande nya produkterna 2020 och Samsung levererar en rad fina uppgraderingar i Flip 3.

Först och främst har den lilla frontskärmen blivit betydligt större (nu är den 1,9 tum med en upplösning på 512 x 260 pixlar, till skillnad mot den ursprungliga Galaxy Z Flips 1,1 tum och 300 x 112 pixlar), vilket gör den betydligt mer användbar.

03_12_lifestyle_galaxyzflip3_5g_green_lavender_L 03_10_lifestyle_galaxyzflip3_5g_cream_L 03_07_lifestyle_galaxyzflip3_5g_lavender_L 02_01_B2_Product_01_galaxyzflip3_5g_cream_L
<
>
(Foto: Samsung)

Som nämnts är telefonen vattentät och precis som Galaxy Z Fold 3 är den uppgraderad med en ny 5 nm-processor. Flip 3 har 5G och Android 11.

Priser och tillgänglighet

Båda mobilerna kan köpas i svenska butiker från och med den 27:e augusti.

Den billigaste versionen av Galaxy Z Fold 3 med 12 GB RAM och 256 GB inbyggt lagringsutrymme kostar 19 500 kronor. Den billigaste Galaxy Z Flip 3 med 8 GB RAM och 128 GB lagring kostar 11 500 kronor.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen