TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

”Same procedure as last year” från Apple

Apple har just lanserat fyra nya iPhone-modeller: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max.

forfatter
Publicerad 2021-09-14 - 21:21

Det har gått mindre än ett år sedan Apple lanserade sina förra iPhone-modeller – iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max. Förra året var de nya telefonerna nämligen försenade, framför allt på grund av Covid, så Apple fick nöja sig med att lansera en ny iPad Air på det traditionella eventet i september.

Men även om Covid fortfarande spökar i bakgrunden så håller Apple ångan uppe och är därför klara med fyra nya iPhone-modeller.

iPhone 13
Världen är fortfarande drabbad av Covid, så årets iPhone-lansering var också virtuell. (Foto: Peter Gotschalk)

iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max

Vid första anblicken ser årets nya modeller på pricken ut som sina föregångare, men Apple lovar att mycket har hänt under ytan.

Både iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har den helt nya A15 Bionic-processorn (samma som i nya iPad mini) och den så kallade Super Retina XDR OLED-skärmen (i storlekarna 6,1 respektive 6,7 tum), som Apple introducerade förra året på iPhone 12 Pro-serien. Nytt för i år är att mobilerna (äntligen) har en högre uppdateringshastighet.

Äntligen får Apples flaggskepp en skärmhastighet på upp till 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Som vanligt har Apple hittat på ett eget namn på tekniken. Den har döpts till ProMotion, men handlar om en adaptiv uppdateringsfrekvens på mellan 10 och 120 Hz, precis som vi redan har sett i Android-mobiler som Xiaomi Mi 11 Ultra.

Kameran har också uppgraderats. Bland annat kan man numera ta bilder i nattläge med alla tre kameralinserna, plus att det finns en ny autofokusfunktion integrerad i ultravidvinkelobjektivet (nu med en bredare bländare på f/1,8) som gör det möjligt att ta makrobilder med iPhone Pro-telefonerna.

Den nya vidvinkelkameran har en större sensor med 1,9 µm-pixlar och bländare f/1,5, och båda modellerna har en ny 77 mm telelins. Kameran har 3x optisk zoom, vilket ger sammanlagt 6x optisk zoom i kamerasystemet.

Vid första anblicken ser årets nya modeller på pricken ut som sina föregångare, men Apple lovar att mycket har hänt på insidan. (Foto: Peter Gotschalk)

Bland nya videofunktioner finns en fokusförskjutning som gör att alla kan filma i biografstil, även om de inte är professionella filmfotografer, lovar Apple.

Användare kan få kreativ kontroll genom att flytta fokus under och efter fotografering, och de kan justera graden av bokeh i Foto-appen och i iMovie för iOS, och som snart även kommer att finnas i iMovie för MacOS och Final Cut Pro.

iPhone 13 och iPhone 13 mini

Precis som förra året finns den ”vanliga” iPhone 13 också i två versioner, nämligen en standardmodell med 6,1-tums skärm och en kompakt miniversion med 5,4-tums skärm.

Kameran på baksidan har en ny layout med diagonalt arrangerade linser, och under skalet sitter samma A15 Bionic-processor som i Pro-serien.

Även iPhone 13 och iPhone 13 mini har massor av nya funktioner. (Foto: Peter Gotschalk)

Priser och tillgänglighet

Alla de nya iPhone-telefonerna kör naturligtvis iOS 15. De går att köpa från och med 24 september.

De två dyraste modellerna, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max, finns i grafitgrå, guld, silver och sierrablå med lagringsutrymme på 128 GB, 256 GB, 512 GB och nyheten 1 TB. Priserna börjar på 12 300 kronor för iPhone 13 Pro och på 13 500 kronor för iPhone 13 Pro Max.

iPhone 13 och iPhone 13 mini finns i rosa, blå, midnatt, stjärnglans och (PRODUCT)RED med en ny, dubbelt så hög kapacitet på 128 GB för grundmodellen samt 256 GB och 512 GB. Vanliga iPhone 13 kostar från 9 800 kronor och iPhone 13 mini börjar på 8 600 kronor.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend