Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple uppgraderar iPad och iPad mini

Båda får en ny processor och iPad mini finns med 5G.

Av / 2021-09-14 - 20:30
Apple uppgraderar iPad och iPad mini

Apples iPad mini har inte uppdaterats sedan 2019, så det var ingen större överraskning att teknikjätten hade en ny mini-surfplatta på programmet under dagens lansering.

2021-versionen av iPad mini – iPad mini 6 – har en helt ny design, i samma stil som förra årets nya iPad Air (alltså med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn) samt en större skärm som nu är på 8,3 tum i stället för sin föregångares 7,9 tum. Den stöder för övrigt Apple Pencil (andra generationen).

Skärmen är av samma typ som i den ovan nämnda iPad Air och stöder därmed Apples True Tone-teknik. Ljusstyrkan anger vara 500 nits.

På insidan sitter den helt nya A15 Bionic-processorn (samma som i iPhone 13) och nya iPad mini finns också i en 5G-version. Lightning-porten har ersatts av USB-C.

Huvudkameran har 12 megapixlar (f/1,8), men den största nyheten är frontkameran. Den har ett ultravidvinkel-objektiv med 12 megapixlar och 122 graders synvinkel som stöder ”I Fokus”-funktionen som Apple lanserade förra året i iPad Pro. Operativsystemet är iPadOS 15 som bland annat har nya widget-layouter.

 

Apple iPDa mini 2021
Apple uppgraderade både den billigaste iPad och iPad mini på kvällens lansering. (Foto: Peter Gotschalk)

I Fokus använder artificiell intelligens för att följa personen som pratar när man har videosamtal med jobbet eller morföräldrarna via FaceTime, Skype eller Zoom. Om man är i mitten av bilden följs man av kameran i upp till ca. 2,5 meter till höger och vänster. Funktionen fungerar både med Apples egen FaceTime-app och med Zoom, Skype, Webex och flera andra tjänster.

Nya iPad mini kommer 24 september i färgerna rosa, stjärnglans, lila och rymdgrått

Priset börjar på 6 000 kronor för Wi-Fi-modellen med 64 GB lagringsutrymme, medan versionen med 5G och 64 GB lagringsutrymme börjar på 7 800 kronor. Apple iPad mini finns också i en konfiguration med 256 GB lagringsutrymme.

Även den billigaste iPad har uppgraderats. Den levereras nu med A13 Bionic (samma processor som i iPhone 11), iPadOS 15 och samma 12 megapixel ultra-vidvinkelkamera som iPad mini (inklusive I Fokus-funktionen).

Apple iPad kommer också till butikerna den 24 september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Nästa Google Pixel kommer den 13 augusti

Rulla till toppen