TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple uppgraderar iPad och iPad mini

Båda får en ny processor och iPad mini finns med 5G.

forfatter
Publicerad 2021-09-14 - 20:30

Apples iPad mini har inte uppdaterats sedan 2019, så det var ingen större överraskning att teknikjätten hade en ny mini-surfplatta på programmet under dagens lansering.

2021-versionen av iPad mini – iPad mini 6 – har en helt ny design, i samma stil som förra årets nya iPad Air (alltså med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn) samt en större skärm som nu är på 8,3 tum i stället för sin föregångares 7,9 tum. Den stöder för övrigt Apple Pencil (andra generationen).

Skärmen är av samma typ som i den ovan nämnda iPad Air och stöder därmed Apples True Tone-teknik. Ljusstyrkan anger vara 500 nits.

På insidan sitter den helt nya A15 Bionic-processorn (samma som i iPhone 13) och nya iPad mini finns också i en 5G-version. Lightning-porten har ersatts av USB-C.

Huvudkameran har 12 megapixlar (f/1,8), men den största nyheten är frontkameran. Den har ett ultravidvinkel-objektiv med 12 megapixlar och 122 graders synvinkel som stöder ”I Fokus”-funktionen som Apple lanserade förra året i iPad Pro. Operativsystemet är iPadOS 15 som bland annat har nya widget-layouter.

 

Apple iPDa mini 2021
Apple uppgraderade både den billigaste iPad och iPad mini på kvällens lansering. (Foto: Peter Gotschalk)

I Fokus använder artificiell intelligens för att följa personen som pratar när man har videosamtal med jobbet eller morföräldrarna via FaceTime, Skype eller Zoom. Om man är i mitten av bilden följs man av kameran i upp till ca. 2,5 meter till höger och vänster. Funktionen fungerar både med Apples egen FaceTime-app och med Zoom, Skype, Webex och flera andra tjänster.

Nya iPad mini kommer 24 september i färgerna rosa, stjärnglans, lila och rymdgrått

Priset börjar på 6 000 kronor för Wi-Fi-modellen med 64 GB lagringsutrymme, medan versionen med 5G och 64 GB lagringsutrymme börjar på 7 800 kronor. Apple iPad mini finns också i en konfiguration med 256 GB lagringsutrymme.

Även den billigaste iPad har uppgraderats. Den levereras nu med A13 Bionic (samma processor som i iPhone 11), iPadOS 15 och samma 12 megapixel ultra-vidvinkelkamera som iPad mini (inklusive I Fokus-funktionen).

Apple iPad kommer också till butikerna den 24 september.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Nya OnePlus-mobilen presenteras 3 augusti Levereras med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-processorn och OxygenOS 13.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend