Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Apple uppgraderar iPad och iPad mini

Båda får en ny processor och iPad mini finns med 5G.

Apples iPad mini har inte uppdaterats sedan 2019, så det var ingen större överraskning att teknikjätten hade en ny mini-surfplatta på programmet under dagens lansering.

2021-versionen av iPad mini – iPad mini 6 – har en helt ny design, i samma stil som förra årets nya iPad Air (alltså med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn) samt en större skärm som nu är på 8,3 tum i stället för sin föregångares 7,9 tum. Den stöder för övrigt Apple Pencil (andra generationen).

Skärmen är av samma typ som i den ovan nämnda iPad Air och stöder därmed Apples True Tone-teknik. Ljusstyrkan anger vara 500 nits.

På insidan sitter den helt nya A15 Bionic-processorn (samma som i iPhone 13) och nya iPad mini finns också i en 5G-version. Lightning-porten har ersatts av USB-C.

Huvudkameran har 12 megapixlar (f/1,8), men den största nyheten är frontkameran. Den har ett ultravidvinkel-objektiv med 12 megapixlar och 122 graders synvinkel som stöder ”I Fokus”-funktionen som Apple lanserade förra året i iPad Pro. Operativsystemet är iPadOS 15 som bland annat har nya widget-layouter.

Annons

 

Apple iPDa mini 2021

Apple uppgraderade både den billigaste iPad och iPad mini på kvällens lansering. (Foto: Peter Gotschalk)

I Fokus använder artificiell intelligens för att följa personen som pratar när man har videosamtal med jobbet eller morföräldrarna via FaceTime, Skype eller Zoom. Om man är i mitten av bilden följs man av kameran i upp till ca. 2,5 meter till höger och vänster. Funktionen fungerar både med Apples egen FaceTime-app och med Zoom, Skype, Webex och flera andra tjänster.

Nya iPad mini kommer 24 september i färgerna rosa, stjärnglans, lila och rymdgrått

Priset börjar på 6 000 kronor för Wi-Fi-modellen med 64 GB lagringsutrymme, medan versionen med 5G och 64 GB lagringsutrymme börjar på 7 800 kronor. Apple iPad mini finns också i en konfiguration med 256 GB lagringsutrymme.

Annons

Även den billigaste iPad har uppgraderats. Den levereras nu med A13 Bionic (samma processor som i iPhone 11), iPadOS 15 och samma 12 megapixel ultra-vidvinkelkamera som iPad mini (inklusive I Fokus-funktionen).

Apple iPad kommer också till butikerna den 24 september.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.