Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei har lanserat uppdaterad vikbar monstermobil

Huawei Mate Xs kommer till Sverige i slutet av mars. Räknat i kronor och ören är priset högt, och dessutom får den klara sig utan Googles appar och tjänster.

Av / 2020-02-25 - 17:40
Huawei har lanserat uppdaterad vikbar monstermobil

Det var precis ett år och en dag sedan Huawei lanserade sin första hopfällbara mobil, Mate X, på Samsung Mobile World Congress 2019. Samsung hade strax innan lanserat sin vikbara mobil Galaxy Fold, så nu var knivarna vässade och två av världens största mobiltillverkare var beredda att slåss om den nya marknaden för hopfällbara telefoner.

Men allt gick inte som planerat, visade det sig. Samsung Galaxy Fold drabbades av stora problem och släpptes så småningom efter många månaders försening, och Huawei Mate X, som annars verkade vara den mest lovande av de två vikbara modellerna, släpptes aldrig på marknaden utanför Kina.

Men den här gången ska allting bli annorlunda, lovar Huawei som igår höll en online-presskonferens eftersom årets Mobile World Congress-mässa ju var tvungen att ställas in på grund av det rådande läget med coronavirus.

Huawei Mate Xs har en skärm på 8 tum när den är helt utfälld. (Foto: Peter Gotschalk)

På presskonferensen presenterade Richard Yu, VD för Huawei Consumer Business, ett antal nya produkter. Den mest intressanta var Huawei Mate Xs, efterträdaren till förra årets vikmobil.

Huawei Mate Xs liknar sin föregångare till punkt och pricka, men har uppgraderats på flera punkter.

Överlägsen vikmobil mobil har blivit ännu mer överlägsen

Den hopfällbara mobilen är utrustad med Huaweis mest avancerade chipset, Kirin 990 5G, ett fyrdubbelt Leica-kamerasystem och en uppgraderad Falcon Wing-design som består av fler än 100 nära sammankopplade delar.

Den 8 tum stora skärmen garanterar användaren en ”Fullview-upplevelse” till skillnad från traditionella mobiltelefoner, när Mate Xs är utfälld.

När mobilen är hopfälld har den en ”huvudskärm” på 6,6 tum på den ena yttersidan och en ”sekundär skärm” på 6,38 tum på den andra. (Foto: Peter Gotschalk)

När Mate Xs är hopfälld har den en 6,6 tum stor framskärm och en 6,38 tum stor sekundär skärm. Den har Multi-Window-funktionen så att användaren kan ha två appar öppna sida vid sida samtidigt på skärmen och dra innehåll som text, bilder och dokument direkt från en app till en annan. Mobilen är naturligtvis baserad på den senaste versionen av Huaweis eget EMUI-användargränssnitt samt kör Android 10. Fast utan Google-appar, det återkommer vi till strax.

Skärmen är gjord av en ny polymerstruktur i dubbla lager, vilket enligt Huawei ger skärmen en unik bildkvalitet och gör den mycket hållbar. Skärmen förstärks av den nya konstruktionen på gångjärnen, som är gjorda av en flytande, zirkoniumbaserad metall.

Klicka här för en video som visar hur mobilen ser ut när man fäller upp den.

Längs en lång list på baksidan sitter ett nytt SuperSensing Leica Quad-kamerasystem som består av en huvudkamera på 40 Mp, en 16 Mp-ultravidvinkelkamera, en 8 Mp-kamera med telelins samt en 3D Depth Sensing-kamera.

De fyra kamerorna använder artificiell intelligens för att stabilisera bilden, är utrustade med 30x hybridzoom och kan enligt Huawei ta bilder i mörka miljöer.

När Mate Xs är hopfälld kan både fotografen och personen som befinner sig framför den se bilden i realtid och på så sätt hjälpa till med bildens sammansättning innan den tas. Allt tack vare det nya Smart Mirroring Shooting-läget. Till och med när man tar selfies kan man utnyttja quad-kamerasystemet till max eftersom alla kameror är samlade på ett ställe, nämligen baksidan.

På en list på baksidan sitter ett nytt SuperSensing Leica Quad-kamerasystem som består av en huvudkamera på 40 Mp, en 16 Mp ultravidvinkel, en 8 Mp-kamera med teleobjektiv och slutligen en 3D Depth Sensing-kamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Snabbaste 5G-processorn

Mate Xs drivs av Huaweis senaste chipset, Kirin 990 5G, som har en octacore-processor som består av två Cortex-A76-kärnor specialgjorda i superstorlek, två stora Cortex-A76-kärnor och fyra mindre Cortex-A55-kärnor.

Grafiken styrs av den 16 core-versionen av Mali-G76 GPU, den mest kraftfulla GPU:n i Huaweis handhållna enheter.

Huawei Mate Xs hopfällbara skärm sitter på utsidan, inte på insidan som den gör på Samsung Galaxy Fold. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom har Mate Xs med hela 55W SuperCharge-snabbladdning, som på 30 minuter laddar batteriet upp till 85 procent.

Och, betonade Richard Yu, Huawei Mate Xs släpps i butiker över hela världen, inte bara i Kina.

Detta gäller även Sverige, där säljstart blir i slutet av mars. Den vikbara 5G-mobilen kommer att kosta motsvarande 2 500 euro för en konfiguration med 8 gigabyte RAM och 512 gigabyte lagringsutrymme.

Huawei AppGallery

Men, frågar sig den observanta läsaren, har Huawei lyckats få ordning på den amerikanska bojkotten och den resulterande bristen på tillgång till Googles version av Android, inklusive Google-appar och -tjänster?

Var det inte därför som Huawei lanserade nödlösningen Nova 5T strax före jul förra året? Och den mest troliga förklaringen till att monsterbilen Huawei Mate 30 Pro aldrig kom till Sverige?

Svaret är att Huawei fortfarande drabbas av den amerikanska bojkotten, och därför kommer Mate Xs som den första mobiltelefonen i Sverige att utslutande ha Huaweis egen AppGallery-appbutik. Ett djärvt drag, men absolut nödvändigt om Huawei ska fortsätta lansera nya mobiler på den svenska marknaden.

Vi har redan berättat om AppGallery, som är Huaweis motsvarighet till Google Play, och sedan förra året har kineserna jobbat hårt med att få så många app-utvecklare som möjligt att göra versioner av deras appar som fungerar i Huaweis mobiler.

Huaweis högsta chef, Richard Yu, berättar om AppGallery vid lanseringen av Mate 30-serien. (Foto: Peter Gotschalk)

I september meddelade Huawei att deras eget app-ekosystem var på väg.

”HMS [ekosystemet Huawei Mobile Services]]innehåller allt som den moderna smartphone-användaren behöver med app-butik, digital assistent, molntjänster och mycket mer”, skrev företaget i ett pressmeddelande som fortsatte:
”HMS inkluderar bland annat Huaweis egen webbläsare som ger blixtsnabba internetupplevelser, enkla sökalternativ och komplett säkerhetsskydd. 200 miljoner använder redan HUAWEI Browser idag. […] Huawei Mobile Services och HMS-appar har Huaweis chip-, enhets- och molnfunktioner och integrerar en mängd HMS-kärnfunktioner, verktyg och plattformar för IDE-utveckling och testning. Tillsammans med tredjeparts-applikationer och tjänster utgör HMS ett ekosystem – ett intelligent mobilt ekosystem för 570 miljoner Huawei-användare över hela världen. För närvarande har HMS-ekosystemet redan lockat mer än en miljon registrerade utvecklare från hela världen. ”

Och enligt Richard Yu är tiden kommen för att släppa lös Huawei AppGallery på den globala marknaden. Trots att Huawei fortfarande är ”hängivna företagets strategiska partnerskap med Google”, som VD:n sade för att sträcka ut en hand för fortsatt samarbete med amerikanerna om bojkotten mot förmodan skulle hävas.

Huawei försöker febrilt få med så många svenska appar som möjligt i Huawei AppGallery.. (Foto: Peter Gotschalk)

Uppfyller GDPR

I sin presentation betonade Huawei-chefen att alla användardata från appar som laddas ner från Huawei AppGallery och körs genom Huawei Mobile Services kommer att stanna i Europa i europeiska datacentra, där den europeiska dataskyddsförordningen (GDPR) uppfylls till 100 procent.

För att göra Huaweis egen app-butik mer attraktiv för användarna har det kinesiska märket lanserat så kallade Quick Apps som inte kräver installation.

I själva verket handlar det om HTML5-webbsidor som kan köras på mobil på ett sätt som liknar en lokal app, och detta kan vara ett sätt för Huawei att lösa svårigheterna som det tveklöst är att många populära appar ännu så länge inte finns i AppGallery. Man kommer till exempel utan större problem att kunna använda Google-tjänster som YouTube och Google Maps Quick Apps.

Vi får se hur kunderna reagerar när Huawei som första AppGallery-baserade mobiltelefon dyker upp i butikerna i slutet av mars.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen