annons

IFA 2019: Trots problem satsar Huawei på Android 10 i den nya Mate 30-serien

En del av osäkerheten olm Huawies första helt nya mobiltelefon efter den amerikanska blockaden har försvunnit. Huawei Mate 30 kör Android 10. Men när och hur den lanseras kommersiellt är fortfarande oklart.

Huawei lanserar Mate 30 och Mate 30 Pro i München 19 september. Så mycket är säkert. På årets IFA i Berlin tillkännagavs också att efterträdarna till Mate 20 och Mate 20 Pro kommer att vara baserade på Huaweis nya Kirin 990-processor, vilket Huawei-chefen Richard Yu berättade i sin keynote-presentation på mässans första dag.

Däremot har teknikbranschen, Huawei-användare, analytiker och media spekulerat om huruvida Huawei Mate 30 och Mate 30 Pro skulle köra Android. Eller om de kanske skulle bli de första mobilerna som var baserade på Huaweis eget HarmonyOS, som de utvecklat som ett alternativ till Android om handelskriget mellan USA och Kina, och bojkotten av Huawei, permanent skulle förhindra den kinesiska elektronikjätten att samarbeta med amerikanska företag.

Läs också: Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

Men så blir det alltså inte. Det berättar den danska vice VD:n för Huawei Consumer Business Group, Lin Yin, för Ljud & Bild.

annons

Lin Yin hade möjlighet att vara med på en middag med Richard Yu i Berlin på kvällen efter Huaweis presentation och fick då med egna ögon se ett exemplar av kommande Huawei Mate 30. Och han bekräftar utan omsvep: Huawei Mate 30-serien kör Android 10, den senaste Android-versionen!

annons
Huawei-chefen Yin Lin bekräftar: Huawei Mate 30-serien är baserad på den senaste Android-versionen, Android 10. Foto: Peter Gotschalk

Vad den kommer att kosta, och när och i vilka länder mobilen lanseras kommersiellt, är dock fortfarande konfidentiellt, säger Lin Yin och betonar att Android fortfarande är Huaweis förstahandsval.

Kirin 990

Som nämnts ovan blir Mate 30-serien den första mobiltelefonen från Huawei som bygger på Kirin 990-processorn, som Richard Yu presenterades på IFA-mässan i Berlin. Kirin 990 finns i själva verket i två versioner, med och utan 5G. Kirin 990 5G har ett 5G-modem integrerat i själva processorchipet. Det minskar ytan med 36 procent jämfört med andra lösningar – och trots att chipet inte är större än en fingertopp så rymmer det 10,3 miljarder transistorer.

Med den nya processorn får kommande telefoner – inklusive Mate 30-serien – ett antal nya, imponerande funktioner. Bland annat kommer man att med hjälp av AI att kunna redigera videor i realtid, så att personer och föremål kan plockas ur videon eller placeras i andra miljöer.

annons

Med hjälp av kameran ska man också kunna mäta personers puls eftersom tekniken kan registrera blodflödet till ansiktet.

Läs också: Huawei-blockad kan krossa Android

Kirin 990 5G. Foto: Huawei

”Baserat de kapaciteter som Huaweis 5G-multimode chipset, Balong 5000 levererar, så uppnår Kirin 990 (5G), vid toppar, nedladdningshastigheter på 2,3 Gbit/s och uppladdningshastigheter på 1,25 Gbit/s, en hittills omatchad prestanda”, skriver Huawei i ett pressmeddelande om deras nya 5K-chip.

”Kirin 990 (5G) är det första systemchipet som har en dubbelkärnig NPU byggd på Da Vinci-arkitekturen. Den stora kärnan uppnår excellent prestanda och energieffektivitet vid hantering och scenarios som kräver stora datamängder samtidigt som den mindre kärnan implementerar extremt låg energikonsumtion. Gällande CPUn så har Kirin 990 (5G) totalt åtta kärnor – två superstora kärnor, två stora kärnor samt fyra mindre och strömsnåla kärnor – med en klockfrekvens på upp till 2,86 GHz. Kirin 990 (5G) använder sig av en 16-kärnig Mali-G76 GPU och smart cache som låter de olika cacheminnena användas av olika processorer efter behov, vilket effektivt sparar bandbredd och reducerar energikonsumtion.”

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of
annons

Googles minsta gör underverk. Ibland.

Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.

Ny och kompakt Olympus Pen-kamera

Ny och kompakt Olympus Pen-kamera.

Prisvärd mobil under granen

Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

Designa din egen lampa – och få den 3D-printad

Din lampa blir 3D-printad av återvunna material – till exempel dina gamla CD-skivor – och levereras direkt till dörren inom två veckor.

Vi har provat Motorola Razr

En av de mest ikoniska mobiltelefonerna som någon funnits är tillbaka. Vi har provat Motorolas viktelefon med böjbar skärm.

Bättre Martin Logan

De är mest kända för sina elektrostater men Martin Logan gör vanliga högtalare också.

Skivspelare med högtalare

Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

Fords elektriska SUV får ljud från B&O

Till Fords nya elektriska Mustang Mach-E kan du välja ljudsystem från ingen mindre än Bang & Olufsen.

Paul Smith färglägger Leica CL

Om du inte gillar svarta kameror så kan det här vara något för dig.

BeoVision Harmony – nu i 65 tum

Bang & Olufsens mest extrema OLED-TV kommer i en krympt version.