Huawei Mate 30 Pro och Android utan Google

Huawei har redan bekräftat att Mate 30 Pro kommer till Europa. Vi har fått en närmare titt på supermobilen.
Annons
Annons
forfatter
Kameramodulen på baksidan av Mate 30 Pro är rund, så den ser ut som en kameralins på en ”riktig” kamera. Foto: Peter Gotschalk

Huawei lanserade toppmodellen Mate 30 Pro den 19 september på ett stort evenemang i München. Men supermobilen har inte kommit hit ännu. Den har hamnat i kläm handelskriget mellan USA och Kina.

Den amerikanska bojkotten av Huawei innebär att företag som Google, Intel och Qualcomm har tvingats stoppa allt samarbete med Huawei, vilket innebär att det kinesiska företaget inte tillåts använda kommande versioner av Googles version av Android-operativsystemet, inklusive Google-appar som Gmail, YouTube, Chrome och Google Maps.

Android utan Google Mobile Services

Därför är Huawei Mate 30 Pro den första smarttelefonen från Huawei som visserligen kör Android, men utan Googles tjänster och appar, inklusive Google Mobile Services som är moln-plattformen som har hand om allting som du kan ladda ner från Google Play.

Så här ser hemskärmen ut på Huawei Mate 30 Pro. Ingen Google Play, i stället ligger Huawei AppGallery i mitten. Foto: Peter Gotschalk

Mate 30 Pro bygger i stället på en open source-version av Android plus Huaweis eget mobila ekosystem Huawei Mobile Services och deras egen app-butik, Huawei AppGallery.

Redan i juni kunde vi berätta att Huawei diskuterade med app-utvecklare över hela världen om att göra deras appar tillgängliga i Huawei AppGallery, och i München avslöjade Huaweis globala VD Richard Yu att det kinesiska företaget planerade att investera en miljard dollar (ungefär 10 miljarder svenska kronor) i det ega utvecklings- och licensprogrammet Huawei Mobile Services.

Annons

Enligt Richard Yu finns det redan fler än 1 miljon utvecklare på global basis, och redan fler än 45 000 Android-appar i Huawei AppGallery. Detta gäller dock inte populära appar som Facebook och WhatsApp.

Huawei Mate 30 Pro eller Huawei Mate 30 Pro 5G

I samband med den danska lanseringen av Huawei Nova 5T, en mellanklassmobil som redan funnits på marknaden i andra delar av världen sedan i början av sommaren, bjöd Huawei in en liten skara teknikjournalister till en sluten presentation av Huawei Mate 30 Pro. Chefen för Huawei i Danmark, kinesiska RenKe, bekräftade ännu en gång planen är att Mate 30 Pro ska lanseras, men han ville inte gå in på något bestämt datum.

Facebook finns inte i Huawei AppGallery. Foto: Peter Gotschalk

”Vi håller fortfarande på att bestämma oss för om vi ska lansera Mate 30 Pro eller Mate 30 Pro 5G”, förklarade RenKe, som också betonade att avtal med operatörer och butiker måste finnas på plats innan en officiell lansering kan bli aktuell.

Annons

Huawei hade med sig ett exemplar av Mate 30 Pro till mötet, så att journalisterna på plats, inklusive Ljud & Bilds utsände, fick en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning om supermobilen.

Vi fick bland annat en möjlighet att se hur Android ser ut helt utan Google (konkreta exempel finns i bilderna i den här artikeln), och dessutom fick vi också ett förstahandsintryck av telefonens design och skärm.

Inte WhatsApp heller. Foto: Peter Gotschalk

Hur lyder då domen efter mindre än fem minuter med Huawei Mate 30 Pro? Jodå, det här är en mobil som gör att åtminstone den här skribenten skulle vara beredd att ge Android utan Google en chans!

Läs mer om Huawei Mate 30 Pro – inklusive alla specifikationer – här!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
Glöm alla billiga mesh-lösningar. Du blir inte nöjd förrän du tar steget upp till Orbi AX4200.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
På Discogs såldes 12 miljoner vinylskivor 2020. Det är 40 procent mer än 2019! CD-försäljningen har ökat lika mycket.