Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Motorola förnyar Edge-serien

Snabb processor och uppladdning ska sälja Motorolas nyaste toppmobil. Nu ska det vara slut på att vara långsammare än konkurrenterna!

Av / 2022-02-24 - 15:00
Motorola förnyar Edge-serien

Så sent som i slutet av juli förra året lanserade Motorola hela tre modeller i företagets Edge-serie, med toppmobilerna Motorola Edge 20 Pro, Edge 20 och Edge 20 Lite.

Men även seriens absoluta flaggskepp, Edge 20 Pro, fick klara sig utan den mycket snabba Qualcomm Snapdragon 888-processorn – som var förra årets snabbaste chip för Android-baserade smartphones.

Läs också Motorola har vänt skutan På de viktigaste områdena är Motorola Edge 20 Pro är betydligt bättre än sin föregångare. Och så kostar den betydligt mindre.

Snapdragon 888 var för övrigt motorn i flera toppmodeller från andra producenter, så som Samsung Galaxy Z Flip 3, Sony Xperia III 5 och Xiaomi 11T Pro, men Motorolas flaggskepp fick nöja sig med den något långsammare Snapdragon 870-processor – vilket kunde märkas på hastigheten.

Kanske är det därför som Motorola har återkommit så snabbt med en ny mobil i Edge-serien; närmare bestämt Motorola Edge 30 Pro.

motorola edge 30 pro Europe FRONTBACk
Motorola Edge 30 Pro finns i två färger: Cosmos Blue och, som här, Stardust White. Baksidan är gjord av Gorilla Glass 5, medan själva skärmen är skyddad av Gorilla Glass 3. (Foto: Motorola)

Motorola Edge 30 Pro har Snapdragon 8 Gen 1

Den nya mobilen är en reviderad utgåva av Motorola Edge X30, som presenterades på den kinesiska marknaden i mitten av december förra året och som var bland de första mobiltelefonerna i världen som var baserad på Qualcomms splitter nya Snapdragon 8 Gen 1-processor.

Och nu är Motorola Edge 30 Pro den första mobilen på den svenska marknaden med Qualcomms nya processor under skärmen. Nu ska det vara slut på att vara långsammare än konkurrenterna!

Pro-modellen är även den enda Edge 30-mobilen vi kommer kunna se i butikerna. Åtminstone har Motorola i skrivande stund inte nämnt något om att det skulle vara vare sig en Edge 30 eller en Edge 30 Lite på gång.

READY FOR motorola edge 30 pro Master Wireless
Som andra Motorola-mobiler i prisklassen stöder Edge 30 Pro den så kallade Ready For-plattformen, som låter användaren ansluta sin Motorola-mobil till TV:en, dataskärmen eller den bärbara. (Foto: Motorola)

Snabbladdning och snabb uppdateringsfrekvens

Förutom den snabbaste mobilprocessorn på marknaden (med undantag för Apples A15 Bionic, som enligt flera medier är både snabbare och mindre strömkrävande än SD 8 Gen 1) har Motorola Edge 30 Pro 12 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme. I tillägg kommer 5G och Wi-Fi 6E. Hela härligheten är baserad på Android 12 och Motorola lovar minst två software-uppdateringar (alltså till och med Android 14) samt tre säkerhetsuppdateringar, så Edge 30 bör räknas som hållbar över lång tid för de flesta.

OLED-skärmen mäter 6,7 tum och har 144 Hz uppdateringsfrekvens (dynamisk upp till 120 Hz), HDR10+ samt en upplösning på 2400 x 1080 pixlar (FHD+).

MOTOROLA EDGE 30 PRO EUROPE GALLERY SHOOT PROFESSIONAL PHOTOS 11
Motorolas nya toppmobil har en selfiekamera på hela 60 MP. (Foto: Motorola)

Mobilen får även 68-watts snabbladdning (laddare ingår) samt 15-watts trådlös laddning av det 4800 mAh stora batteriet.

Dessutom har Motorola Edge 30 Pro tre kameralinser på respektive 50 Mp (vidvinkel med så kallad Quad Pixel-teknologi samt OIS), 50 Mp (ultravidvinkel och makro) och 2 Mp djupsensor samt en frontkamera på hela 60 Mp (även denna med Quad Pixel-teknologi).

Dock stöder mobilen varken eSim eller extra minne via externt microSD-kort.

Pris och tillgänglighet

Motorola Edge 30 Pro släpps imorgon, alltså 25:e februari, vilket är samtidigt som mobilerna i den nya Samsung Galaxy S22-serien.

Mobilen finns i två färger, Cosmos Blue och Stardust White, och kostar 8 000 kronor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen