TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple uppgraderar sina billigaste iPads

Men även priset har uppgraderats.

forfatter
Publicerad 2022-10-19 - 15:49

Fram till 2021 höll Apple fast vid den ursprungliga iPad-designen – med en bred ram runt skärmen och en fysisk hemknapp längst ner – när det gäller företagets billigaste iPad-modell.

Men nu har den nya uppdaterade iPad-designen som vi känner från iPad Pro och iPad Air äntligen sipprat ner till den billigaste prisklassen.

Läs också Apples nya iPad Pro är ett seriöst verktyg för proffs iPad Pro med snabbare M2-processor, ProRes-video och Wi-Fi 6E.

Det betyder att den billigaste iPaden – den 10:e generationen – kommer att levereras med en 10,9-tums kant-till-kant Liquid Retina-skärm. Skärmupplösningen är 2360 x 1640 pixlar, medan den maximala ljusstyrkan anges till 500 nits.

Utseendemässigt har nya iPad fått skarpa linjer och kanter i kombination med avrundade hörn som gör att surfplattan ser ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5 – två klassiska mobiler som på sin tid stod för den mest ikoniska Apple-designen någonsin.

Nya iPad finns i blått, rosa, gult och silver. (Foto: Apple)

Under huven sitter det nu ett Apple A14 Bionic-chip, som vi känner till från 2020-upplagan av iPad Air. De uppdaterade kamerorna inkluderar en 12 MP främre kamera med ultravidvinkel, placerad längs den horisontella kanten, samt en uppdaterad 12 MP-kamera på baksidan som bland annat kan spela in video i 4K-upplösning.

Liksom de andra iPad-modellerna får nu också den billigaste iPad USB-C-port, Wi-Fi 6 trådlöst nätverk och kan fås i en version som stöder 5G. Naturligtvis kommer Apples senaste iPad också med den senaste versionen av företagets surfplatte-operativsystem, iPadOS 16

Pris och tillgänglighet

De tidigare versionerna av Apples billigaste iPad kunde köpas för ett mycket rimligt pris. Således kostade den mest prisvärda versionen av 9:e generationens iPad bara 3 990 kronor för Wi-Fi-versionen med 64 GB lagringsutrymme.

Läs också Så blir iPadOS 16 Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.
iPad OS 16

Motsvarande version av nya iPad (10:e generationen) kostar 6 595 kronor (dvs en prisökning med 65 procent!), medan priserna för Wi-Fi + Cellular-modeller börjar på 8 795 kronor. Den nya iPaden finns i 64 GB och 256 GB konfigurationer och i blå, rosa, gul och silver-färg.

Nya iPad kommer att finnas tillgänglig i butiker från och med den 26 oktober.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bra instegsmodell En smartklocka för barn som även är en mobiltelefon. Skräddarsydd för att passa både barnens och föräldrarnas behov.
Apple lanserar ny streamingtjänst Den nya tjänsten fokuserar på klassisk musik.
Spotify-appen blir smartare: lanserar personlig DJ med AI-teknik Ny version av mobilappen med kraftigt förbättrad användarvänlighet - inklusive en egen DJ med AI-teknik. Däremot inga nyheter om Hi-Fi eller Spatial Audio.
3D är tillbaka! Även om kalendern visar 2023 och inte 2010, försöker sig kinesiska ZTE på en ny surfplatta med glasögonfri 3D-skärm.
Remarkable 2 får äntligen tangentbord Tangentbord och fodral i ett.
Följ Ljud & Bild