TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple lanserar ny iPad Pro

iPad Pro med snabbare M2-processor, ProRes-video och Wi-Fi 6E.

forfatter
Publicerad 2022-10-18 - 22:19

Ända sedan Apple iPad Pro först presenterades har den varit ett verktyg för professionella fotografer, videografer, illustratörer och andra kreativa yrken, där en kraftfull maskin kombineras med en pekskärm och penna.

Det är också fallet med den nya 2022-modellen av iPad Pro, som också den här gången fås med antingen en 11- eller en 12,9-tums skärm.

Apple kallar den högupplösta mini-LED-skärmen på 12,9-tumsutgåvan för en Liquid Retina XDR-skärm, medan 11-tums har en något enklare Liquid Retina-skärm, om än med samma pixeltäthet på 264 dpi.

Apple iPad Pro hero 2up 221018
Apple iPad Pro 12,9. och 11”. Foto: Apple

Medan skärmen är den samma som vi känner från testerna av 2021-modellerna, har motorn inuti uppgraderats till Apples senaste M2-processor.

Den har 8-kärnig CPU och Apple hävdar att den är upp till 15 procent snabbare än föregående generation med M1-processorn. Lite viktigare för många proffs är förmodligen löftet om bättre prestanda och effektivitet, med en 10-kärnig GPU som borde ha upp till 35 procent snabbare grafikprestanda. Det kan faktiskt göra skillnad när man arbetar med grafikintensiva uppgifter.

Apple iPad Pro uMake 221018
Apple iPad Pro uMake. Foto: Apple

Den nya M2-processorns 16-kärniga Neural Engine kan utföra 15,8 biljoner instruktioner per sekund, för de som undrar är det enligt Apple hela 40 procent mer än M-processorn i föregångaren klarade. Det är faktiskt ganska sensationellt, för det betyder att det nya iPad Pro faktiskt kan vara snabbare på krävande uppgifter än en MacBook Pro.

Med stöd för AppleProRes-video kan transcoding visa sig vara mycket snabbare och med en ökning av minnesbandbredden till 100 GBps och upp till 16 GB delat minne (iPad Pro med 1 TB eller 2 TB), bör 2022-modellen vara ännu bättre på multitasking med krävande uppgifter.

Det kommer vi att ta reda på i ett kommande test.

Apple iPad Pro Stage Manager external displayApple iPad Pro desktop class apps 221018
Apple iPad Pro Stage. Foto: Apple

Andra saker som är värda att notera med 2022-modellen är stöd för Wi-Fi 6E upp till 2,4 Gbps och USB-C med Thunderbolt som stöder betydligt snabbare överföringshastigheter, och att Apple Pencil är aktiv när den är 12 mm över skärmen, vilket gör det lättare att rita eller retuschera med bättre precision.

Apple iPad Pro DaVinci Resolve 221018
Apple iPad Pro DaVinci Resolve. Foto: Apple

IPad Pro är tillgänglig för beställning från 18 oktober och priserna är följande (från Apples pressmeddelande):

  • iPad Pro 11 tum kostar från 11 995 SEK (Wi-Fi-modellen) respektive 14 195 SEK (Wi-Fi + Cellular-modellen). iPad Pro 12,9 tum kostar från 16 495 SEK (Wi-Fi-modellen) respektive 18 695 SEK (Wi-Fi + Cellular-modellen).
  • Apple Pencil (andra generationen) är kompatibel med nya iPad Pro och finns att köpa separat för 1795 SEK.
  • Magic Keyboard finns i svart och vitt och kostar 4295 SEK till nya iPad Pro 11 tum respektive 4895 SEK till nya iPad Pro 12,9 tum och tangentbordslayout kan väljas för fler än 30 språk.
  • Smart Keyboard Folio till nya iPad Pro kostar 2595 SEK till nya iPad Pro 11 tum respektive 2795 SEK till nya iPad Pro 12,9 tum.
  • Smart Folio finns i svart, vitt och marinblått för 1195 SEK till nya iPad Pro 11 tum respektive 1495 SEK till nya iPad Pro 12,9 tum.

Andra funktioner (från Apples pressmeddelande):

  • Blickfång är en helt ny multitaskingupplevelse som automatiskt ordnar appar och fönster så att man snabbt och enkelt kan växla mellan uppgifter. Senare i år får Blickfång fullt stöd för externa skärmar med upplösning på upp till 6K. Det betyder att användaren kan skapa en perfekt arbetsyta och arbeta med upp till fyra appar på iPad och upp till fyra appar på den externa skärmen.
  • Med appar i klass med Mac-appar kommer nya funktioner som är optimerade för iPad Pro-skärmen. De kraftfulla apparna erbjuder nya element och sätt att interagera på, bland annat smidiga åtgärder för att ångra och göra om, en omgjord, enhetlig sök och ersätt-funktion, en ny dokumentmeny, anpassningsbara verktygsfält och möjligheten att ändra filtillägg och visa mappstorlek i Filer.
  • Med referensläget kan användaren anpassa iPad Pro 12,9 tum med Liquid Retina XDR-skärm efter färgkraven i arbetsflöden för granskning och godkännande, färgkorrigering och redigering där det är viktigt med färgprecision och jämn bildkvalitet. Det betyder att fotografer, filmare och andra proffsanvändare kan redigera bilder och video i HDR med suverän detaljrikedom och att filmskapare kan förhandsgranska sitt material med en färgprofil som motsvarar det färdiga resultatet.

 

Apple iPad Pro 12,9 (2021)

Snabb som en raket – och lika dyr

Apples M1-processor har gjort monstret iPad Pro ännu mer monstruös.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bra instegsmodell En smartklocka för barn som även är en mobiltelefon. Skräddarsydd för att passa både barnens och föräldrarnas behov.
Apple lanserar ny streamingtjänst Den nya tjänsten fokuserar på klassisk musik.
Spotify-appen blir smartare: lanserar personlig DJ med AI-teknik Ny version av mobilappen med kraftigt förbättrad användarvänlighet - inklusive en egen DJ med AI-teknik. Däremot inga nyheter om Hi-Fi eller Spatial Audio.
3D är tillbaka! Även om kalendern visar 2023 och inte 2010, försöker sig kinesiska ZTE på en ny surfplatta med glasögonfri 3D-skärm.
Remarkable 2 får äntligen tangentbord Tangentbord och fodral i ett.
Följ Ljud & Bild