TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

De viktigaste nyheterna i iPadOS 16

Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.

forfatter
Publicerad 2022-06-09 - 18:19

Sedan 2019 har iPad haft sitt eget operativsystem, iPadOS, där Apples surfplattor tidigare körde iOS, alltså samma plattform som iPhone.

Men sedan dess har iPad utvecklats till att vara ett slags mellanting av en Mac och en stor iPhone. Det betyder konkret att den kommande version 16 av iPadOS kommer att få några av de nya funktionerna som också kommer till iOS, samtidigt som några av nyheterna från macOS också hittar sin väg till iPad.

Läs också Så blir iOS 16 Det är ett nytt operativsystem på väg för din iPhone. Förvänta dig inga revolutioner, men massor av nya funktioner.
iOS16 TOP 1536x864 1

Det gäller till exempel möjligheten att dela ett iCloud-bildbibliotek med familj och vänner (från iOS), samtidigt som nya Safari-funktioner från macOS – till exempel delade flikgrupper och inloggningsnycklar – också blir en del av iPadOS 16.

Det samma gäller de nya möjligheterna i Mail-appen, till exempel att återkalla mejl innan de når mottagarens inkorg, schemalägga mejl så att de skickas vid den perfekta tiden och att flytta skickade e-postmeddelanden till toppen av inkorgen så att de snabbt kan skicka en uppföljning.

Läs också De viktigaste nyheterna i macOS Ventura Apple gör Mac-upplevelsen bättre genom att lägga till nya produktivitetsverktyg och kontinuitetsfunktioner i macOS.
macOS Ventura TOP 1536x863 1

Sist men inte minst bör Stage Manager (Blickfång på svenska) från macOS nämnas. Dem här nya multitasking-upplevelsen organiserar automatiskt öppna appar och fönster för att göra det snabbare och enklare att växla mellan uppgifter.

iPadOS 16

Men det finns också några unika nyheter på väg till iPadOS 16. Du kan läsa om de viktigaste nedan:

Meddelanden

Nya funktioner i Meddelanden gör det enklare att samarbeta och hantera delat innehåll i appar som Filer, Keynote, Numbers, Pages, Anteckningar, Påminnelser och Safari samt appar från tredje part.

iPadOS 16

 

När användare skickar en inbjudan att samarbeta via Meddelanden läggs alla i tråden automatiskt till i dokumentet, kalkylbladet eller projektet. När någon redigerar en delad fil kan vem som helst se uppdateringarna högst upp i tråden i Meddelanden. Och när användare arbetar med ett samarbetsprojekt kan de enkelt gå till den associerade konversationen i Meddelanden eller helt enkelt trycka för att starta ett FaceTime-samtal med sina medarbetare.

Freeform

En helt ny samarbetsapp som gör det möjligt för användare att visa, dela och samarbeta på ett ställe utan att behöva tänka på layout och sidstorlekar – och Apple Pencil stöds fullt ut.

iPadOS 16

Freeform gör det möjligt för användare att se andras bidrag i realtid när de lägger till eller redigerar innehåll. Appen tillåter också användare att starta en session från FaceTime och se uppdateringar från dem de samarbetar med direkt i   meddelandetråden.

Väder

Designad för att dra full nytta av den vackra skärmen, kommer Väder-appen nu till iPad med nya, vackra animationer.

iPadOS 16

Med bara ett enda tryck kan användarna se den viktigaste väderinformationen eller utforska kartor över nederbörd, luftkvalitet och temperatur.  Användare kan också få ett meddelande när vädervarningar utfärdas i deras område, eller kontrollera luftkvaliteten med hjälp av en färgkodad skala.

En offentlig betaversion kommer att vara tillgänglig för iPadOS-användare nästa månad på beta.apple.com. iPadOS 16 kommer att finnas tillgänglig i höst som en gratis programuppdatering för iPad (5:e generationen eller senare), iPad mini (5:e generationen eller senare), iPad Air (3:e generationen eller senare) och alla iPad Pro-modeller.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Nu kan du köpa Huawei Watch GT 3 Pro Titanium och Ceramic Nyligen skrev vi om en ny generation smarta produkter från Huawei som var på gång. Nu är väntan över för en del - Watch GT3 Pro finns att köpa.
Inga fler utgåvor av Samsungs folkmobil. Det kommer aldrig släppas någon Samsung Galaxy S22 FE.
Så ser den ut! [UPPDATERAD] Kanske för att undvika läckor har Nothing själv "läckt" bild av företagets kommande smartphone.
5G-mobil för under 3 000 kronor Motorola lanserar ännu en billig mobil med 5G.
Så blir iPadOS 16 Många av de nya funktionerna har iPadOS gemensamt med macOS och iOS.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend