Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Spotify för löpning

Musik som automatiskt anpassas till ditt tempo

Skrivet av / 2015-05-21 - 23:05
Spotify för löpning

Den andra nyheten från Spotify är en unik löpningsfunktion. Tidigare fick man försöka hitta en spellista för löpning och hoppas att den funkade till ens tempo, och att alla låtarna hade rätt energi.

Running_iPhone_Lifestyle_2

Den nya löpningsfunktionen ligger som ett eget menyval och börjar med att mäta hur många steg per minut du springer med. Sedan plockas låtar med rätt BPM från listor med bra träningsmusik.

Running_iPhone_Overview

Men det räcker inte att en låt har rätt BPM för att den ska vara bra att löpa till. Spotify har gjort omfattande undersökningar av vad som får en viss låt att vara bättre än en annan att löpa till. Löparna har beskrivit hur de upplever att vissa låtar ”ger dem energi” eller ”får dem att känna sig starkare” medan andra låtar har fått dem att ”tappa energi”. Med utgångpunkt från det har man kunnat sålla bort låtar som trots rätt tempo inte sporrar på rätt sätt.

spotify running

Ett problem är dock att man inte håller exakt samma tempo hela tiden. En lösning är att nästa låt som spelar har rätt tempo. Men man har gått längre än så. Spotify har bett låtskrivare som Tiesto att ta fram musik som fungerar i olika tempo. Och det fungerar faktiskt. Vi har provat flera av dem genom att öka och sänka takten med 10 BPM och det låter inte konstigt alls.

spotify tiesto

Man har också inlett samarbeten så att du kan dra nytta av funktionen även om du vill använda din vanliga träningsapp. Snart kommer funktionen i Nike+ och senare i år i Runkeeper.

Spotify Running rullas ut löpande till iPhone i alla länder från och med nu.

https://www.youtube.com/watch?v=0fZBqV_yMq4

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

Nu är vinyl är större än CD

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen