data-srcset

CES 2014

Panasonic utökar sortimentet med fler 4K-skärmar som de påstår ska kunna matcha bildkvaliteten från deras populära plasmaskärmar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonics populära plasmaskärmar är ett minne blott i och med att den japanska tillverkaren meddelat att de stoppar produktionen och lägger ner fabrikerna. På CES-mässan visade de alltså bara LED-LCD-baserade skärmar, samt en böjbar OLED-prototyp.

Mer ”plasmalik” bild
Panasonic har uppenbarligen insett att många bildentusiaster föredrar deras plasmaskärmar. De har därför haft som mål att bygga en LED-TV som kan matcha de gamla skärmarnas allmänna bildkvalitet. Det görs med hjälp av en nyutvecklad ”Studio Master Color”-panel med kant-LED som ska kunna återge ett bredare färgspektrum och högre kontrast än dagens WT60-modell som vi testade nyligen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I ett mörklagt rum på CES fick vi studera Panasonic-skärmen närmare, sida vid sida med gamla plasmareferensen ZT60. Bildmaterialet var kanske inte det mest avancerade, men det var ändå uppenbart att färgåtergivningen ligger närmare plasmateknikens än något vi sett tidigare från Panasonic.

AX800-serien blir HDMI 2.0-kompatibel och har precis som föregångaren en Displayport-ingång som gör att man kan koppa in exempelvis en dator.

85-tums prototyp med bak-LED
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nya AX800-serien kommer att finnas i 58 och 65tum. Dessutom visade Panasonic en prototyp av en stor 85-tummare med äkta LED-bakbelysning. Den så riktigt lovande ut – i montern användes den bland annat för att demonstrera bilspel i 4K/60p från en PC i bakgrunden. Vi fick aldrig någon chans att prova spelet eftersom kön med ivriga Formel 1-talanger var för lång, men det så onekligen häftigt ut.

Life+ Screen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonic har också förbättrat sitt ”My Home Screen”-menysystem med nya funktioner och finesser. Årets version heter Life+ Screen och ska göra det ännu enklare att skräddarsy material och utseende efter olika användare. Genom att välja sin profil uppe i hörnet kan varje familjemedlem få sin individuella startskärm, beroende på vad man gillar att titta på. TV-program kan prioriteras med hjälp av en ”gilla”-knapp, varpå det visas rekommendationer på startskärmen som bygger på den personliga smaken.

annons

4K Online Player
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
När det gäller material att titta på så lanserar Panasonics en egen 4K-streaming-tjänst, där man kan titta på alla bildsekvenser och videosnuttar i 4K-kvalitet. Innehållet begränsas till naturfilmer och liknande, det handlar alltså inte om någon tvättäkta filmtjänst utan snarare om en samling demoscener som man kan ha för att imponera på grannarna.

annons

Panasonics 2014-modeller får europalansering i april. Priser och mer konkret teknisk information meddelas i samband med denna.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.

 data-srcset

Anpassa ditt gaming-ljudkort

Nej, det heter inte Pure Edition för att RGB-ljuset är bortplockat på Sound BlasterX AE-5 Plus. Tvärtom, här är det ljus på alla håll och kanter!