Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Razer är först med gaming-ultrabook

Blade Stealth 13 är den första ultrabärbara speldatorn. Billig? Nej. Praktiskt? Skulle tro det.

Av / 2019-09-05 - 10:39
IFA 2019: Razer är först med gaming-ultrabook

På IFA har Razer presenterat nya Blade Stealth 13, som påstås vara världens första ultraportabla laptop för gaming. Vi utlovas tvättäkta spelupplevelser på en 13-tums skärm – och med ett chassi som bara är 15 millimeter tjockt och väger 1,3 kilo. Häftigt! Laptoparna fanns uppställda på mässan och vi måste säga att de såg riktigt läckra ut.

Razer Blade Stealth 13 är läckra, ultraportabla speldatorer. Foto: John Hvidlykke

Processorn är en 10:e generationens Intel i7 (1065G7 10nm), med fyra kärnor och åtta trådar. Det är en effektiv 1,3 GHz-processor med möjlighet till 3,9 GHz turboklockning.

GTX

Tre modeller släpps: Två GTX-versioner, med Nvidia Geforce GTX 1650-grafikkort, varav den ena har en matt Full HD-skärm och den andra en blank 4K Ultra HD-pekskärm. De kan rendera 3D-modeller i färg och för att optimera batteritiden används Nvidia Optimus-teknik som konstant balanserar energiförbrukningen mellan effekt och effektivitet.

Vi har läst oss till att GTX 1650 är ett högkvalitativt grafikkort för bärbara datorer, men att det har vissa kompromisser, till exempel saknar det ”ray tracing”, vilket skulle ge ett bättre intryck av djup i bilden genom att göra ljusreflektioner mer levande. Å andra sidan är detta något som kräver en hel del processorkraft, så det verkar förnuftigt att hoppa över det i en ultrabook.

Mercury White

Den tredje modellen är en så kallad Mercury White-version. Som namnet antyder är datorn vit, men har samma i7-processor som GTX-modellerna fast men ett enklare grafikkort (Intel Iris Plus). Skärmen har Full HD-upplösning.

Samsliga modeller har 16 GB LPDDR4 RAM-minne och upp till 512 GB SSD-disk av den snabbaste typen (PCIe). SSD:n kan för övrigt uppgraderas, vilket är sällsynt i ultrabook-sammanhang.

USB-C Thunderbolt 3 gör att de flesta nya och moderna tillbehör kan anslutas, och Wi-Fi 6 stöder trådlösa nätverk av allra snabbaste sort.

Priser och tillgänglighet

Priserna för de nya ultrabärbara datorerna börjar på 1 680 euro, vi gissar att du kan multiplicera med 10 för att få svenska priser. Razer-datorerna släpps i USA och Kanada i slutet av september och lite längre fram i Norden. Något exakt datum har vi inte fått.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Färgglatt och trådlöst ljud från JBL

IFA 2019: Motorola-mobil med 48 Mp zoom

IFA 2019: Här kommer ljudet från alla håll och kanter

IFA 2019: Huawei bekräftar att Mate 30-serien kör Android

Yales lås får uppkoppling till det smarta hemmet

IFA 2019: Titta vad Braun har hittat på

IFA 2019: Panasonics nya TV har kodnamnet ”MegaCon”

IFA 2019: Sonys bästa mobil har krympt!

IFA 2019: Här är dina nya AirPods ... från Huawei!

IFA 2019: Philips Audio är tillbaka

IFA 2019: Pioneers nya hemmabiovärsting

IFA 2019: Mesh-nätverk ger trådlös gigabit-hastighet

Ljud & Bild
Rulla till toppen