TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

IFA 2019: Trots problem satsar Huawei på Android 10 i den nya Mate 30-serien

En del av osäkerheten olm Huawies första helt nya mobiltelefon efter den amerikanska blockaden har försvunnit. Huawei Mate 30 kör Android 10. Men när och hur den lanseras kommersiellt är fortfarande oklart.

forfatter
Publicerad 2019-09-09 - 08:28

Huawei lanserar Mate 30 och Mate 30 Pro i München 19 september. Så mycket är säkert. På årets IFA i Berlin tillkännagavs också att efterträdarna till Mate 20 och Mate 20 Pro kommer att vara baserade på Huaweis nya Kirin 990-processor, vilket Huawei-chefen Richard Yu berättade i sin keynote-presentation på mässans första dag.

Däremot har teknikbranschen, Huawei-användare, analytiker och media spekulerat om huruvida Huawei Mate 30 och Mate 30 Pro skulle köra Android. Eller om de kanske skulle bli de första mobilerna som var baserade på Huaweis eget HarmonyOS, som de utvecklat som ett alternativ till Android om handelskriget mellan USA och Kina, och bojkotten av Huawei, permanent skulle förhindra den kinesiska elektronikjätten att samarbeta med amerikanska företag.

Läs också: Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

Men så blir det alltså inte. Det berättar den danska vice VD:n för Huawei Consumer Business Group, Lin Yin, för Ljud & Bild.

Lin Yin hade möjlighet att vara med på en middag med Richard Yu i Berlin på kvällen efter Huaweis presentation och fick då med egna ögon se ett exemplar av kommande Huawei Mate 30. Och han bekräftar utan omsvep: Huawei Mate 30-serien kör Android 10, den senaste Android-versionen!

Huawei-chefen Yin Lin bekräftar: Huawei Mate 30-serien är baserad på den senaste Android-versionen, Android 10. Foto: Peter Gotschalk

Vad den kommer att kosta, och när och i vilka länder mobilen lanseras kommersiellt, är dock fortfarande konfidentiellt, säger Lin Yin och betonar att Android fortfarande är Huaweis förstahandsval.

Kirin 990

Som nämnts ovan blir Mate 30-serien den första mobiltelefonen från Huawei som bygger på Kirin 990-processorn, som Richard Yu presenterades på IFA-mässan i Berlin. Kirin 990 finns i själva verket i två versioner, med och utan 5G. Kirin 990 5G har ett 5G-modem integrerat i själva processorchipet. Det minskar ytan med 36 procent jämfört med andra lösningar – och trots att chipet inte är större än en fingertopp så rymmer det 10,3 miljarder transistorer.

Med den nya processorn får kommande telefoner – inklusive Mate 30-serien – ett antal nya, imponerande funktioner. Bland annat kommer man att med hjälp av AI att kunna redigera videor i realtid, så att personer och föremål kan plockas ur videon eller placeras i andra miljöer.

Med hjälp av kameran ska man också kunna mäta personers puls eftersom tekniken kan registrera blodflödet till ansiktet.

Läs också: Huawei-blockad kan krossa Android

Kirin 990 5G. Foto: Huawei

”Baserat de kapaciteter som Huaweis 5G-multimode chipset, Balong 5000 levererar, så uppnår Kirin 990 (5G), vid toppar, nedladdningshastigheter på 2,3 Gbit/s och uppladdningshastigheter på 1,25 Gbit/s, en hittills omatchad prestanda”, skriver Huawei i ett pressmeddelande om deras nya 5K-chip.

”Kirin 990 (5G) är det första systemchipet som har en dubbelkärnig NPU byggd på Da Vinci-arkitekturen. Den stora kärnan uppnår excellent prestanda och energieffektivitet vid hantering och scenarios som kräver stora datamängder samtidigt som den mindre kärnan implementerar extremt låg energikonsumtion. Gällande CPUn så har Kirin 990 (5G) totalt åtta kärnor – två superstora kärnor, två stora kärnor samt fyra mindre och strömsnåla kärnor – med en klockfrekvens på upp till 2,86 GHz. Kirin 990 (5G) använder sig av en 16-kärnig Mali-G76 GPU och smart cache som låter de olika cacheminnena användas av olika processorer efter behov, vilket effektivt sparar bandbredd och reducerar energikonsumtion.”

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
Färgglatt och trådlöst ljud från JBL Större utbud av trådlösa högtalare och raffinerade helt trådlösa öronproppar
lbpluss
IFA 2019: Motorola-mobil med 48 Mp zoom Motorolas nya mobil ligger i mellanprisklassen men jagar de dyra fotomobilerna: fyra kameror, 48 Mp och bredformatvideo på högkant.
IFA 2019: Huawei bekräftar att Mate 30-serien kör Android En del av osäkerheten olm Huawies första helt nya mobiltelefon efter den amerikanska blockaden har försvunnit. Huawei Mate 30 kör Android 10. Men när och hur den lanseras kommersiellt är fortfarande oklart.
lbpluss
Yales lås får uppkoppling till det smarta hemmet Yale Doorman får uppkoppling till Amazons, Googles och Apples smarta hem
Följ Ljud & Bild