Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Ny Panasonic-TV med kodnamnet ”MegaCon” – som i megakontrast!

Glöm OLED och 8K: IFA-mässans mest imponerande TV var en 55-tums 4K LCD-TV med en kontrast vi knappt sett maken till.

Skrivet av / 2019-09-08 - 14:02
IFA 2019: Ny Panasonic-TV med kodnamnet ”MegaCon” – som i megakontrast!

IFA-mässan var full av TV-skärmar med imponerande bildkvalitet. Många av dem använder sig av modern teknik som OLED, QLED och 8K-upplösning för att skapa en kontrastrik och skarp bild. Men det var faktiskt en 4K LCD-skärm som fick oss att tappa hakan fullständigt: den originella Panasonic MegaCon (Mega Contrast) är bland det grymmaste vi har skådat! Den har två lager LCD för att åstadkomma optimal kontrast och ljusstyrka.

Panasonic MegaCon har dubbla LCD-lager, ett för ljus och ett för färg, för att skapa fantastisk bildkvalitet. Bild: Panasonic

Panasonic MegaCon

Panasonic MegaCon är en så kallad Dual Layer LCD-skärm. Den består av en yttre 4K LCD-färgpanel i kombination med en monokrom (svartvit) LCD-panel på insidan, som modulerar ljusgenomsläppet från en direkt LED-bakbelysning. På detta sätt åstadkommer den dimning på pixelnivå (precis som OLED), i kombination med en ljusstyrka på upp till 1000 nits (konstant) över hela skärmytan. Resulterar är en total kontrast på hela 1 000 000:1! Panasonic MegaCon har dessutom ett mycket brett färgspektrum (99 % av DCI P3-färgrymden).

Panasonic-skärmen var verkligen rena drömmen att titta på: Den kontrastrika bilden återgav originalinnehållet så realistiskt att det kunde jämföras med att uppleva naturen i verkligheten. Den skarpa kontrasten mellan ljus och mörker, perfekt ljuskontroll över hela panelen, i kombination med en otroligt naturlig färgåtergivning, gav en bild som nästan gick att ta på. Ett fönster mot verkligheten!

Professionell studiomonitor

Men tyvärr: Panasonic MegCon är inte gjord för konsumentmarknaden, utan riktar sig i stället till TV-bolag, videoproducenter, filmstudiokolorister och liknande, som vill ha en optimal HDR-skärm i stort format.

Det är inte särskilt osannolikt att vi får se den här tekniken i ”vanliga” TV-apparater, eftersom den är ytterst kostsam och krävande att tillverka, och inte särskilt energieffektiv. På grund av det inre LCD-lagret som stryper ljusgenomsläppningen krävs mycket kraftigare LED-lampor än normalt. De drar mer ström och avger mycket värme – vilket vi kan skriva under på efter att ha känt strålningsvärmen från LCD-panelen på nära håll.

Men en sådan bildkvalitet!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Färgglatt och trådlöst ljud från JBL

IFA 2019: Motorola-mobil med 48 Mp zoom

IFA 2019: Här kommer ljudet från alla håll och kanter

IFA 2019: Huawei bekräftar att Mate 30-serien kör Android

Yales lås får uppkoppling till det smarta hemmet

IFA 2019: Titta vad Braun har hittat på

IFA 2019: Panasonics nya TV har kodnamnet ”MegaCon”

IFA 2019: Sonys bästa mobil har krympt!

IFA 2019: Här är dina nya AirPods ... från Huawei!

IFA 2019: Philips Audio är tillbaka

IFA 2019: Pioneers nya hemmabiovärsting

IFA 2019: Mesh-nätverk ger trådlös gigabit-hastighet

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen