Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

IFA 2019: Mesh-nätverk ger trådlös gigabit-hastighet

Om du vill ha maximal hastighet i ditt trådlösa nätverk och är villig att betala för det så har Netgear vad du behöver: Orbi WiFi 6 Mesh System.

Skrivet av / 2019-09-06 - 16:02
IFA 2019: Mesh-nätverk ger trådlös gigabit-hastighet

Man måste naturligtvis ha fiber för att vara garanterad den snabbaste internethastigheten. I dag kan man prenumerera på upp till 1 gigabit-hastighet, vilket ger maximalt 125 MB överföring per sekund. Det är ungefär samma överföringshastighet som de snabbaste roterande hårddiskarna (SSD-diskar är ännu snabbare). Och kan vara praktiskt att ha om man jobbar mot molnet med tunga arbetsuppgifter, grafik, videor eller musik.

WiFi 6
Går hemnätverket trögt av för många inkopplade prylar? Lösningen heter WiFi 6.

Fram tills nyligen har de snabbaste routrarna varit så kallade AC-routrar. I teorin kan de överföra i mer än 1 Gbit/s trådlöst. I praktiken stannar de dock på 400–500 Mbit/s, och det är om den anslutna enheten befinner sig i samma rum som routern. Det är snabbt, men fortfarande inte hastigheten du betalar för om du har en gigabit-internetlinje.

Men nu har WiFi 6 kommit, som även kallas AX. Det stöder teoretiskt över 10 Gbit/ trådlös hastighet och har verkliga hastigheter som överstiger den gigabit-hastighet vi betalar för hos vår internetleverantör.

Blixtsnabbt MESH-nätverk

Nu lanserar Netgear ett WiFi 6 MESH-system för blixtsnabba trådlösa hemnätverk. Äntligen går det att få gigabyte-hastigheter i hela hemmet, under förutsättning att de anslutna enheterna stöder WiFi 6 (AX). Ännu så länge finns det dock nästan ingenting som kan anslutas till nätverket. Till exempel är det bara Samsung som har mobiltelefoner med WiFi 6 och bara deras allra senaste. Som den fantastiska Samsung Galaxy Note 10.

Däremot är det redan avgjort att det kommer allt fler smarta produkter och prylar som stöder WiFi 6. Då är det bra att ha ett hemnätverk som ger den hastighet du betalar för.

Netgear sammanfattar dagsläget så här: ”Dagens typiska WiFi-nätverk kan jämföras med hur det är att stå i kö på en fyrafilig motorväg, medan Orbi WiFi 6 Mesh System är som en 16-filers supermotorväg – flera strömmar samtidigt ger ökad kapacitet för mer trafik, och ser också till att de snabbaste WiFi-enheterna inte saktas ner av de långsammare.”

Netgear highway
”Orbi WiFi 6 Mesh System är som en 16-filers supermotorväg” – Netgear

Netgear Orbi Wifi 6 Mesh System, alias RBK852, innehåller en huvudrouter och en trådlös extender (satellit), som placeras på ett strategiskt läge i hemmet för att ge optimal täckning överallt. Paketet släpps i mitten av december och kostar cirka 8 500 kronor, så du bör veta att du behöver det innan du klickar på ”köp”!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Färgglatt och trådlöst ljud från JBL

IFA 2019: Motorola-mobil med 48 Mp zoom

IFA 2019: Här kommer ljudet från alla håll och kanter

IFA 2019: Huawei bekräftar att Mate 30-serien kör Android

Yales lås får uppkoppling till det smarta hemmet

IFA 2019: Titta vad Braun har hittat på

IFA 2019: Panasonics nya TV har kodnamnet ”MegaCon”

IFA 2019: Sonys bästa mobil har krympt!

IFA 2019: Här är dina nya AirPods ... från Huawei!

IFA 2019: Philips Audio är tillbaka

IFA 2019: Pioneers nya hemmabiovärsting

IFA 2019: Mesh-nätverk ger trådlös gigabit-hastighet

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen