Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2019: Äntligen en bärbar högtalare från Sonos

Rykten visade sig vara sanna: Sonos lanserar sin första bärbara högtalare på IFA! Sonos Move kommer i september.

Av / 2019-09-05 - 15:00
IFA 2019: Äntligen en bärbar högtalare från Sonos

Marknaden för bärbara, batteridrivna trådlösa högtalare med Bluetooth har tagit fart på allvar och det var bara en tidsfråga innan Sonos skulle släppa sin variant. Nu är den här, och namnet är naturligtvis Sonos Move.

Sonos Move kan allting som de andra Sonos-högtalarna kan, men dess stora partytrick är att den kan ”get up and move” – utan att vara beroende av ström. I stället har den en liten nätt laddstation och inbyggda batterier som påstås räcka till 10 timmars kontinuerlig musik. Batterierna är utbytbara också, för att garantera att högtalaren ska hålla i många år även efter det ursprungliga batteriet har tappat orken.

Auto Trueplay: anpassningsbart ljud

Förutom att vara 100 % trådlös är Sonos Move en smart högtalare med alla moderna finesser på plats, inklusive inbyggda mikrofoner för röststyrning. Men den använder mikrofonerna för annat än att prata med Google Assistant eller Amazon Alexa: Nämligen att lyssna på och anpassa ljudet efter omgivningen!

Den så kallade Auto Trueplay-funktionen aktiveras så fort högtalaren plockas upp och ställs ner igen. Oavsett om du tar den med dig till ett rum med skarp efterklang, en mer dämpad miljö eller till terrassen utomhus, anpassar sig ljudet automatiskt – allt för att låta optimalt i de akustiska förhållandena.

Stabil högtalare

Sonos Move är en tättpackad och välbyggd högtalare. Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild

Sonos Move har ett praktiskt bärhandtag inbyggt på baksidan och är en relativt tung historia. Högtalarelementen är ett 4,5-tums bas/mellanregister och en diskant med ”waveguide” som garanterar en bred och stark diskantåtergivning. Lägg till två klass D-förstärkare, strömförsörjning och tillräckligt med batterikraft för att orka i tio timmar, så säger det nästan sig själv att den måste väga en del.

Det här är alltså ingen liten och nätt Bluetooth-högtalare som du tar med dig i fickan eller handväskan: Sonos Move är främst en ”flyttbar” högtalare för hemmabruk, som du kan ta med dig från köket till badrummet eller uteplatsen, utan att behöva tänka på sladdar.

Men vänta lite. En bärbar Bluetooth-högtalare är väl ingen världsnyhet? Har inte Sonos hamnat lite på efterkälken här? Svaret är förmodligen att de bara har tagit extra tid på sig för att vara helt nöjda.

Sonos-ingenjörerna som Ljud & Bild pratade med berättade stolt hur Move har utvecklats noggrant och finslipats ljudmässigt, stresstestats, dropptestats och blivit dränkt i vatten. Allt för att skapa en tålig och mångsidig bärbar högtalare med IP56-klassificering (som inte betyder helt vattentät, men nästan).

Första lyssningsintrycket

Ljudet verkar mycket övertygande. Vårt första intryck i Berlin var åtminstone att Sonos Move kan spela högt och rent, med ett friskt och fylligt ljud som fungerade bra både inomhus och utomhus. Auto Trueplay-funktionen verkar också vara effektiv för att anpassa ljudet efter olika platser.

Under provlyssningen i Berlin hörde vi bara en högtalare åt gången, men enligt Sonos är det fullt möjligt att använda två stycken Move i en stereokombination (vänster/höger kanal).

Den slutgiltiga domen får vi vänta med tills vi har testat Sonos Move mer grundligt på egen hand.

Och det får vi snart en möjlighet att göra: Sonos meddelar nämligen att Move kommer att finnas i butikerna redan i slutet av månaden, närmare bestämt 24 september. Priset är 4 500 kronor.

Sonos Port och Sonos One SL. Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Förutom Sonos Move lanserar Sonos två andra produkter på IFA-mässan: Sonos Port (en ny version av den stationära musikspelaren Connect) och Sonos One SL (en ”tvilling” till Sonos One fast utan inbyggda mikrofoner för röststyrning).

 Priser

Move: 4 500 kr
Port: 4 800 kr
Sonos One SL: 2 200 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Nytt flaggskepp från Scansonic

"Rimliga" golvhögtalare från Raidho

Rulla till toppen