Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu blir allting smart

Sakernas internet, smarta hem och dansande robotar

Av / 2017-01-12 - 08:49
Nu blir allting smart

Ett av de mest utnyttjade begreppen de senaste åren, Sakernas internet (”The internet of things”), blev en smula mer verklighet på CES i Las Vegas. Detsamma gällde det smarta – eller uppkopplade – hemmet.

Båda innebär i princip att alla saker vi omger oss med ska vara smarta och uppkopplade på nätet. Inte bara bilen och TV:n, utan även kylskåpet, låset på ytterdörren och glödlamporna i taket, blir en del av det heltäckande nätverket. Visionen går ut på att allting tillsammans ska göra livet enklare och mer praktiskt för oss. Tanken är inte ny (den här artikelförfattaren skrev om konceptet redan 1995) men att omsätta idéerna till verklighet har tagit lång tid.

Robotarna är på inmarsch. Men alla är inte humanoider. De ”riktiga” robotarna jobbar med vård och service. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
Robotarna är på inmarsch. Men alla är inte humanoider. De ”riktiga” robotarna jobbar med vård och service. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Allt från Bosch på nätet 2020
Bosch, som kan göra mycket mer än elektriska tandborstar och verktyg, visade på mässans första dag sin vision av Sakernas internet. En värld där alla dina prylar pratar med varandra kors och tvärs över huvudet på dig.

Enligt styrelseledamoten Dr Werner Struth är visionen att alla företagets produkter ska vara uppkopplade 2020.

Bilen hittar p-plats själv
Enligt Bosch är framtidens bil är inte bara ett transportmedel utan ett tredje ”livsrum”, (efter hemmet och arbetsplatsen). Den anslutna, självkörande bilen ska vara en digital assistent som känner igen sin förare och automatiskt väljer hans eller hennes inställningar för ratten, sätet, backspeglarna och så vidare. Och funktioner väljs automatiskt genom att föraren bara tittar på dem.

Bosch bedömer att automatisk körning kan bespara användarna runt 100 timmar per år som går att använda till annat – till exempel titta på senaste avsnittet av favoritserien – under tiden som bilen hittar fram till målet på egen hand. Och när man kommer fram så blir det smart på allvar.

En sak som skulle kunna spara massor av tid är nämligen Boschs parkeringssensor. Företaget testar för närvarande ett system som automatiskt letar efter lediga p-platser på gatorna när man närmar sig sitt mål. Informationen laddas upp till en databas i molnet som är gemensam för alla bilar som är anslutna till systemet. På så sätt kan man hitta den närmaste parkeringsplatsen – som bilen sedan parkerar själv på.

Bilen blir ett ”tredje livsrum”, efter hemmet och arbetsplatsen. Och den parkerar själv. Foto: Bosch
Bilen blir ett ”tredje livsrum”, efter hemmet och arbetsplatsen. Och den parkerar själv. Foto: Bosch

 

Behöver vi vara oroliga?
Det uppkopplade hemmet hade en egen avdelning av mässhallarna på CES. Och den var stor. Där tävlade kända och mindre kända leverantörer om vem som kan hitta på den mest unika ”superprylen”. Något som alla behöver, inte bara en piffig grunka som bara passar nördar och innovatörer.

De flesta smarta hem-prylarna handlade om säkerhet: övervakningskameror för inom- och utomhusbruk, babywatch, brandvarnare och fuktvarnare. Smarta lås och automatisk uppringning till nödnummer. Det uppkopplade hemmet är uppmärksamt på sin omgivning – och oroar sig för den. Lyckligtvis finns det smarta hem-produkter som är mer än bara extravaganta inbrottslarm.

För många handlar internet of things om smarta inbrottslarm. Foto: John Alex Hvidlykke, Bild & Ljud
För många handlar internet of things om smarta inbrottslarm. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

 

Handsfree-kokbok och robotbetjänt
Hemmet ska vara lika smart som bilen. I köket hjälper assistenten Mykie till med matlagningen. Mykie håller inte i stekpannan själv, men kan alla recept på hela internet och läser upp dem för kocken. Mykie går naturligtvis att styra med rösten medan ägaren står med händerna djupt ner i degen. Andra smarta hem-prylar är 360-graders kameror inne och ute samt en rökdetektor som inte bara kan säga pip utan även skickar ett meddelande till styr-appen och varnar om rök eller dålig luft.

Bosch visade upp en hemrobot som heter Kuri (bilden överst). Kuri kan patrullera runt i huset och hålla ett öga på det smarta hemmet när den är ensam hemma. Den kan också ta emot barnen när de kommer hem från skolan om föräldrarna har fastnat i trafiken. Kuri har varit under utveckling på en särskild Bosch-underavdelning sedan 2015, men hade premiär på CES 2017. Den skulle ha varit klar lagom till julhandeln …

Arlo vaktar babyn
En speciell sorts övervakningskamera är den som används i barnkammaren hos de allra yngsta. Nätverksexperten Netgear har också satsat på det smarta hemmet. Arlo är en batteridriven, nätansluten kamera med babyfunktioner. Det har inte bara en inbyggd mikrofon utan också en högtalare, så att mamma och pappa kan prata med sitt barn eller spela vaggvisor. Den har också ett en programmerbar lampa och sensorer för ljus, temperatur och luftfuktighet. Kameran kan skräddarsys med gosiga mössor. Och som om allt detta inte vore nog så kan Arlo spela in video också. Kameran filmar HD-video i 1080p-upplösning – även i mörker. Inspelningen lagras i molnet man kan till och med köpa en speciell surfplatta som har sin egen direktlänk till Arlo-kameran.

Arlo är en gosig webbkamera till babyn. Foto: John Alex Hvidlykke, Bild & Ljud
Arlo är en gosig webbkamera till babyn. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

 

Alexa är idel öra
De flesta internet of things- och smarta hem-nyheter är produkter som bara stöds av de egna tillverkarna. Ett undantag är den intelligenta assistenten Amazon Alexa, som stöds av en rad andra tillverkare. Vi såg många olika varianter av den lilla rörformiga högtalaren på CES och vi har knappast sett dem alla än. Ljud- och videotillverkare är alla överens om att detta är något man måste ha. Vi såg även robotar med inbyggd Alexa-funktionalitet – och kamera.

Alla visade upp olika versioner av Amazon Alexa. Här är Onkyos, som dessutom har inbyggd kamera. Foto: John Alex Hvidlykke, Bild & Ljud
Alla visade upp olika versioner av Amazon Alexa. Här är Onkyos, som dessutom har inbyggd kamera. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen