Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Teknologiska landvinningar från LG

TV-apparaterna blir ännu plattare och ännu bättre. Hemmet blir smartare. Och robotarna kommer!

Skrivet av / 2017-01-05 - 11:52
Teknologiska landvinningar från LG

Vi är på plats i Las Vegas, där världens största elektronikmässa går av stapeln. Många av nyheterna kommer att vara förbättrade produkter inom olika områden, men det finns också en del tvättäkta landvinningar.

Förutom bättre och plattare TV-apparater, nya ljudanläggningar och bättre kameror, mobiltelefoner och prylar så kan vi förvänta oss att allting blir smartare. Snart kan det till och med bli aktuellt med en robotbetjänt hemma. Röststyrning av inkopplade apparatar – till och med kylskåp – blir allt vanligare. Tvättmaskinerna får artificiell intelligens och bilarna kör mer på egen hand.

Det börjar med LG
Ännu så länge har vi bara hunnit med LG:s presskonferens. Där fick vi se hur de gör bilarna smartare med 4G och wifi. Nya bilar kommer att ha en fullständig överblick över omgivningen och klarar av att göra undanmanövrar om föraren sitter och sover.

Smart kök
Kylskåpen blir smartare, med inbyggd kamera som skickar bilder av innehållet direkt till mobiltelefonen. Så du har full koll när du står i butiken och slipper köpa mat du redan har hemma. LG:s nya kylskåp får webOS-gränssnittet vi känner igen från deras smarta TV-apparater. Där kan du bläddra bland recepten, handla online och till och med titta på video direkt på en 29-tums pekskärm. LG har också inlett ett samarbete med Amazon och stoppat in stöd för den röststyrda assistenten Alexa. Du ser direkt på panelen vilka ingredienser du har och kan till exempel be Alexa att skriva upp mjölk på inköpslistan.

2017 blir robotarnas år. LG:s nya smarta robotdammsugare lär sig hitta i ditt hem och blir bättre och bättre på att dammsuga i takt med att den lär sig. Den känner också igen människoben och ber dig att flytta på dig om du står i vägen. LG visade också upp en stor robot som ska stå på flygplatser. På den kan du skanna ditt boardingkort och den berättar vilken gate och påstigningstid som gäller och vart du ska gå för att hitta rätt – och hur vädret är på din destination.

Tvättmaskiner får artificiell intelligens och kan anpassa temperaturen efter vattnets hårdhet.

Med andra ord: hemmet blir smartare.

(Foto: Produsenten)

Bättre TV-apparater
För vår del var vi nyfikna på vad som händer på TV-fronten. Skulle det bli mer av samma sak eller kommer det något helt nytt?

LG:s nya LCD-skärmar får bättre Quantum Dot-teknik. Quantum Dot är mikroskopiska ”kvantprickar” som ligger i ett filter framför lysdioderna och kan omvandla ljus till nästan vilken färg som helst på ett effektivt sätt. LG har nu fått ner storleken på kvantprickarna till bara 1 nanometer. Tack vare mindre kvantprickar utlovar LG ännu trovärdigare färger på sina bildpaneler. Som dessutom ska få bättre färger även för dem som inte sitter mitt framför skärmen i ”sweet spot”. LG hävdar att de har branschens bästa TV-bild för dem som sitter ut mot kanterna i soffan.

Men det var en ny OLED-TV som öppnade ögonen på undertecknad. En ny kategori för i år. LG kallar den för Signature OLED TV W, där W:et står för Wallpaper. TV är nämligen bara 2,57 millimeter tjock! Och då snackar vi en bild på 65 tum! TV:n sätts upp med magnetfästen och går i ett med väggen. Även med fästena sticker den ut mindre än 4 mm från väggen. Det enda vi undrar är hur det kommer att se när strömkabeln och signalkabeln går ner till kopplingsboxen. Vi hoppas få svar på detta senare på mässan.

LG:s OLED-skärmar kalibreras numera med Technicolor, som är en branschstandard för film och TV. Vi kan alltså räkna med exemplarisk färgåtergivning.

TV-apparaterna får för övrigt ett bättre ljud, med inbyggd Dolby Atmos som fyrar av ljud mot taket så att det studsar ner mot tittaren och ger en känsla av ljudeffekter både i höjden och på djupet.

LG ska också visa upp en ny 4K Ultra-HD Blu-ray-spelare som stöder både HDR 10 och Dolby Vision.

Vi återkommer med mer information och bilder när vi får se produkterna i verkligheten.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen