Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Tungt och klassiskt från Harman

Spännande Revel-konceptmodell och klassiskt återseende från JBL.

Skrivet av / 2017-01-08 - 13:10
Tungt och klassiskt från Harman

När det gäller klassisk hifi finns det inte många som kan matcha Harman-koncernen i omfattning och tekniska muskler. På årets CES-mässa visade de upp ett svindlande antal produkter i alla pris- och kvalitetsklasser.

Den mest överraskande nyheten från Harman var att highend-märket Mark Levnson hoppade på vinylvågen och släppte deras första skivspelare. Mätt med Mark Levinsons mått så är priset på 10 000 dollar relativt billigt.

Harman-ägda Mark Levinson har fått en vinylsvarv i sortimentet. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.
Harman-ägda Mark Levinson har fått en vinylsvarv i sortimentet. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

 

Inte fullt lika banbrytande, men nog så intressant, är en uppdaterad version av Performa 3-högtalaren från Revel. Den visades upp som konceptmodell under namnet Performa 3 Be. Som namnet antyder har diskanten membran av beryllium. Förutom att vara dyrt och giftigt har beryllium den egenskapen att metallmembranen har en högre uppbrytningsfrekvens. Diskanten i Performa 3 Be når upp till 35 kHz utan uppbrytning – och alltså med mycket låg förvrängning. Bas- och mellanregisterelementen har membran av ett material som kallas för Deep Ceramic Composite. Vi hade tyvärr inte någon möjlighet att provlyssna i montern.

Revel Performa 3 Be. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.
Revel Performa 3 Be. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

 

Klassisk monitor i ny version
JBL fyller 70 år i år. Jubileet firas med ett återseende av en klassiker, monitorhögtalaren 4312 (bilden överst). Nykomlingen har fått ett ”SE” i modellbeteckningen och uppdaterade element, men släktskapet är uppenbart. Den är avsedd för professionellt studiobruk men eftersom den ”civila” versionen, L100 Century, fortfarande är älskad och eftertraktad så kommer det förmodligen att säljas en del 4312 SE för privat bruk också.

JBL Pulse med inbyggd ljusshow. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.
JBL Pulse med inbyggd ljusshow. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

 

I JBL-montern hittade vi också mer anspråkslös – och billigare – elektronik. Bland annat resehögtalaren JBL Pulse 3 som förutom 360-graders ljud kan skryta med en inbyggd ljusshow som styrs av musiken.

Hörlursmärket AKG, som också är en del av Harman, visade upp massor av nya modeller. En av de mest intressanta var en trådlös version av N60 NC med aktiv brusreducering. (Läs vårt test av den trådbundna versionen.)

Nu finns AKG N60 NC i en trådlös version. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.
Nu finns AKG N60 NC i en trådlös version. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

 

Ny ägare
Sedan Harman köptes av Samsung i november är den många som har varit nyfikna på vad det kommer att innebära för varumärkenas framtid. Vad som kommer att hända visste inte de Harman-anställda i montern på CES heller. Ägarbytet är fortfarande så nytt att ingenting har läckt ut. Men de anställda var fyllda av både förväntan och tillförsikt inför framtiden.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen