Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Tunga prylar i tunna skal

Asus visade bland annat upp tuffa mobiler och superlätta datorer.

Skrivet av / 2017-01-10 - 17:20
Tunga prylar i tunna skal

Bland alla produkter som Asus visade upp på CES-mässan fanns två intressanta mobiltelefoner. När de kommer till Sverige vet vi inte, men vi håller tummarna!

ZenFone AR är konstruerad speciellt för virtual reality och augmented reality. Foto: Asus
ZenFone AR är konstruerad speciellt för virtual reality och augmented reality. Foto: Asus

 

ZenFone AR är bokstavligt talat inte av denna värld, den är byggd speciellt för virtual reality och augmented, med stöd för Googles Tango- och Daydream VR-plattformar.
Specifikationerna är inte heller ordinära. Bland annat är detta världens första mobiltelefon med 8 GB RAM – lika mycket som de flesta nya datorer. Lagringskapaciteten ligger på samma nivå: 256 GB. Andra höjdpunkter som är värda att nämna är tre kameror: en konventionell kamera med 23 Mp, en infraröd djupkamera med lasermätning av avstånd samt en tredje för att spårning av rörelser.

Skärmen är på 5,7 tum och har WQHD-upplösning (2160 x 1440). Enligt Asus håller grafikprocessorn samma klass som en stationär dator. Allt detta bevisar faktiskt att man mycket väl kan ha VR i mobiltelefonen – den måste bara ha lika mycket muskler som en fullvuxen VR-kompatibel dator!

12x zoom och ljusstark optik. ZenFone 3 är en hård nöt att knäcka för de redan hårt pressade kameratillverkarna. Foto: Asus
12x zoom och ljusstark optik. ZenFone 3 är en hård nöt att knäcka för de redan hårt pressade kameratillverkarna. Foto: Asus

 

12x zoom
ZenFone 3 Zoom har som partytrick en huvudkamera med kraftfull optisk zoom på inte mindre än 3,5x, plus digital zoom som förstorar upp till sammanlagt 12x. Precis som vi har sett i flera andra mobiler den senaste tiden har använder sig Asus av flera kameror för att åstadkomma de fina specifikationerna. I detta fall en 25 mm/71,7-vidvinkel och en 59 mm  2,3x-zoomkamera. Båda med 12 Mp bildsensor. Det finns 4-axlars optisk bildstabilisering och 3-axlars elektronisk dito. Om de 12 megapixlarna inte räcker så kan man sätta ihop fyra bilder till en enda med 48 Mp. Det går dessutom att filma 4K-video.

Telefonen är bara 7,9 mm tjock, vilket påstås göra den till världens tunnaste med 5,5-tums skärm. ZenFone 3 Zoom har upp till 4 GB RAM-minne och upp till 128 GB lagringsutrymme på.

Batteritiden är ett ständigt problem för smartmobiler. Det har Asus motverkat med ett 5000 mAh-batteri, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en typisk smartmobil. Man kan till och med använda telefonen som en powerbank och ladda andra enheter via USB!

ZenBook 3 Deluxe ser ut att vara lika snabb som den är tunn. Foto: Asus
ZenBook 3 Deluxe ser ut att vara lika snabb som den är tunn. Foto: Asus

 

Tunnare, snabbare
Vi tycker att Asus serie med ZenBook-laptopar är riktigt läckra. Det senaste tillskottet, som också presenterades på CES 2017, är ZenBook 3 Deluxe. Enligt Asus har den 14-tums skärm i ett 13-tums chassi. Hur man än vrider och vänder på datorn är en tum fortfarande en tum, men ramen runt skärmen är onekligen tunn. Datorn är 12,85 mm tjock – en bit från världsrekordet, men fortfarande tunt.

På insidan är det däremot upplagt för världsrekord, med hjälp av sjunde generationens Intel Core i7-processor (upp till) 16 GB RAM och (upp till) 1 TB SSD. De två USB-C-portarna stöder Thunderbolt 3, så allt är förberett för snabb extern grafik.

Asuspro vänder sig till professionella på språng. Foto: Asus
Asuspro vänder sig till professionella på språng. Foto: Asus

 

I den pris- och prestandamässigt tunga änden av prisskalan visade Asus bara upp en 1-kilos business-laptop med 10 timmars batteritid – som också skryter med 14-tums skärm på 13-tums yta. Skalet är 14,9 mm på det tjockaste stället.

Datorn är gjord av en magnesiumlegering och förutom att se snygg ut så är den byggd för att tåla ett liv på språng. Den klarar därför fritt fall enligt MIL-810G-standarden och tangentbordet är spilltätt så att det inte tar skada av att dela en kopp kaffe med sin ägare.

Asuspro B9440 har 7:e generationens Intel Core i5/i7-processor, upp till 16 GB RAM och max 512 GB SSD-disk. Och två USB-C-portar. Priset är okänt, men det är knappast billigt.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen