TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Indy Autonomous Challenge – biltävling utan förare

Två bilar. En vinnare. Inga förare. Detta var Indy Autonomous Challenge på CES.

forfatter
Publicerad 2022-01-11 - 15:30

Många – inklusive oss – tror att bilarnas framtid är att vara självkörande. Tekniken går långsamt framåt, och nu har flera stater gradvis börjat tillåta människor att hålla händerna från ratten under längre perioder.

Precis som med biltekniken generellt kan det tyckas att tekniken utvecklas mest aggressivt i tävlingssegmentet. Åtminstone om vi ska gå efter vad de visade på CES i Las Vegas.

Indy Autonomous Challenge CES 2022
I Indy Autonomous Challenge tävlar riktiga racerbilar, helt utan förare. Foto: IAC

Indy Autonomous Challenge: Biltävling utan förare

Indy Autonomous Challenge är en förarlös racingtävling, där bilarna kör helt på egen hand. Självklart efter mycket avancerad programmering.

På eftermiddagen den 7 januari startade Indy Autonomous Challenge på CES, som denna gång var en duell mellan två lag. Ett team, PoliMOVE, är ett samarbete mellan ingenjörshögskolorna Politecnico di Milano i Italien och University of Alabama. Det andra, TUM Autonomous Motorsport, är från den tekniska fakulteten i München.

Efter tidigare inledande omgångar med fem olika lag var det de två ovan nämnda lagen som stod kvar, och fick därmed köra en finalduell.

PoliMOVE Indy Autonomous Challenge CES 2022
Det var PoliMOVE som kammade hem segern till slut. Foto: IAC

Vinnaren

Efter ett mycket jämnt lopp, där TUM Autonomous bil oturligt nog snurrade och körde av banan på upploppet, var det PoliMOVE som kammade hem segern. Och 150 000 dollar i prispengar. TUM Autonomous fick 50 000 dollar för andraplatsen.

PoliMOVE satte också nytt hastighetsrekord för förarlösa bilar på oval bana, med en topphastighet på 278 km/h (173 mph).

TUM Indy Autonomous Challenge CES 2022
TUM Indy Autonomous Challenge CES 2022

Körde av

I dessa hastigheter är det mycket som ska stämma och det är till exempel väldigt svårt att få bilarna att reagera rätt på plötsliga växlingar i väderförhållanden. Som regn. Som tur var så regnade det inte den aktuella dagen, men ändå gick det fel i slutet för TUM – som körde av banan och ut på gräset. Imponerande nog lyckades bilen ändå hantera misstaget, och ta sig helskinnad tillbaka på banan. Men då hade PoliMOVE redan passerat mållinjen.

Se det spännande upploppet nedan.

Mer info: indyautonomouschallenge.com

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend