Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Världens starkaste ljudanläggning

När Grateful Dead behövde ett bättre PA-system så blev lösningen unik.

Av / 2020-01-21 - 13:54
Världens starkaste ljudanläggning

Med nästan 30 000 watt var Grateful Deads rigg världens mest kraftfulla PA-system. 600 högtalare och förstärkare från McIntosh vägde nästan 75 ton.

Anläggningen kallades bara för The Wall of Sound och var både PA och monitor för bandet.

Den sattes ihop av The Deads ljudtekniker vid den tiden, Owsley Stanley III, som ville göra en anläggning utan förvrängning med lika bra ljud för publiken som för bandet på scenen.

Idén kom 1972. Tillsammans med bandets ljudtekniker och några andra – inklusive ingenjören John Curl, byggde Stanley anläggningen med 11 separata kanaler som drev sex ljudsystem. Det mixades så att varje instrument, ned till minsta lilla cymbal, hade en egen högtalare.

Exakt vad anläggningen bestod av råder det lite delade meningar om, men de flesta anser att The Wall of Sound som sattes upp för konserten på The Cow Palace utanför San Francisco, den 23 mars 1974, bestod av följande:

  •     586 JBL-högtalare med av 15-, 12- och 5-tums element
  •     54 diskanter från ElectroVoice
  •     48 McIntosh MC-2300-transistorförstärkare
  •     Sammanlagt 28 800 watt kontinuerlig effekt

Först i världen

På den tiden var detta en riktigt massiv PA-rigg. Och på diagrammet ovan ser man att bandet stod framför högtalarna som även fungerade som monitorer för alla musiker på scenen.

Det var förmodligen också den första line array-anläggningen, där högtalarna sitter på rad, och stora delar av riggen var böjd för att ge bättre spridning.

McIntosh MC-2300, 300 watt i stereo, 600 i mono. Tillverkades mellan 1971 och 1980.

 

Hämtades med helikopter

McIntosh-förstärkarna i Binghamton var inte egentliga PA-förstärkare utan användes på grund av de hade tillförlitliga konstruktioner och rent ljud. Grateful Dead använde också MC-3500, som var en rörförstärkare, och gitarristen Jerry Garcia använde MC-2300 på scenen i många år efter The Wall of Sound.

Det finns också en historia från en konsert som ägde rum i Finger Lakes utanför New York 1973. Där spelade The Band, Allman Brothers Band och Grateful Dead på Watkins Glen Summer Jam framför 600 000 åskådare.

Det behövdes flera högtalartorn för att få ut ljudet till så stor publik, men det fanns inte tillräckligt med förstärkare för att driva alla högtalarna. Då hyrde festivalens ljudtekniker, Janet Furman, en helikopter och flög till Binghamton och köpte ytterligare fem förstärkare för 6 000 dollar som stoppades in i helikoptern. Som då var så överbelastad att det precis gick att undvika de högsta byggnaderna på vägen tillbaka.

McIntosh MC-3500, 350-watts rörförstärkare. Tillverkad mellan 1968 till 1971.

Efter bandets turné 1974 plockades Wall of Sound-riggen ner för sista gången och ersattes av ett mer praktisk PA-system.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen