Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Våldsamt läckert – och dyrt – från Sonus faber

Här är förmodligen den dyraste trådlösa bordshögtalaren du har skådat. Vi har provlyssnat och funderar på om den kan motivera priset.

Av / 2016-07-01 - 15:00
Våldsamt läckert – och dyrt – från Sonus faber

Framför en förväntansfull skara importörer och utvalda journalister på Sardinien avtäckte Sonus faber en högtalare som varken du eller vi har sett eller hört maken till.

Numera tillhör Sonus faber McIntosh Group, en avknoppad del av Fine Sounds Group som har märken som Audio Research, McIntosh, Wadia, Sumiko, Pryma och Sonus faber. Alla har samma designavdelning i Vicenza, som leds av Livio Cucuzza, men tillverkar allt i hemlandet.

Sonus fabers nya Sf16 är både designad, utvecklad och tillverkad – för hand – i Italien.

(Foto: Lasse Svendsen) Salgsdirektør Mirko Sanna, designsjef Livio Cucuzza, utviklingssjef Paolo Tezzon, og markedssjef Fiore Capeletto presenterer Sf16.
Försäljningschef Mirko Sanna, designchef Livio Cucuzza, utvecklingschef Paolo Tezzon och marknadschef Fiore Capeletto presenterar Sf16. Foto: Lasse Svendsen

Och det är inte vilken Bluetooth-högtalare som helst vi snackar om, utan en radikalt annorlunda streaming-högtalare i lyxklassen. Den drivs av 1400 watt och har DTS PlayFi-strömning.

På insidan sitter baselement som är specialbyggda för Sf16 och som spelar åt båda håll, medan mellanregister och diskant är monterade i motorstyrda satellithögtalare. Som sakta fälls ut ur kabinettet när strömmen sätts på.

(Foto: Lasse Svendsen)
Foto: Lasse Svendsen

Det har tagit ett och ett halvt år att utveckla Sf16 och inspirationen kommer bland annat från Sonus fabers gamla högtalare The Snail – en trevägshögtalare som bestod av en baslåda med två satellithögtalare som satt fast på justerbara armar.

I Sf16 är allt framtaget och byggt speciellt för bordshögtalaren, som är byggd helt och hållet för hand i Italien. För att ljudbilden ska fylla rummet finns det dubbla uppsättningar av alla element. Diskanter, mellanregister och bashögtalare sitter på både fram- och baksidan.

(Foto: Lasse Svendsen)
Foto: Lasse Svendsen

Byggkvaliteten är oklanderlig, med silkeslena ytor och knappt några synliga skruvar. Kunden kan beställa Sf16 i precis det utförande som han eller hon vill ha, fast får räkna med en viss väntetid. Eftersom Sf16 är så komplicerad att bygga är kapaciteten bara 200 enheter om året. Och priset är högt.

(Foto: Lasse Svendsen) Paolo Tezzon sjekker at alt virker som det skal.
Paolo Tezzon kollar att allt funkar som det ska. Foto: Lasse Svendsen

Ljudet är tämligen spektakulärt för en så – förhållandevis – liten bordshögtalare. Det finns generösa mängder bas och en ovanligt stor ljudbild. Balansen är förvånansvärt bra och det går att spela väldigt högt. Ljudet fyllde med lätthet det stora rummet som Sf16 demonstrerades i.

Och det är väl tur det, för priset förväntas hamna runt 100 000 kronor när högtalaren släpps någon gång i höst.

Testexemplar är redan beställt.

(Foto: Lasse Svendsen)
Foto: Lasse Svendsen
(Foto: Lasse Svendsen)
Foto: Lasse Svendsen
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen