Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Trådlösa retrohögtalare och högljudd partyhögtalare från JBL

JBL har trådlösa högtalare för både fester och mys.

Av / 2023-08-31 - 10:15
Trådlösa retrohögtalare och högljudd partyhögtalare från JBL

JBL Authentics-serien är definitivt inspirerad av den ikoniska högtalaren L100 när det gäller utseendet. Syftet är att förena ”slående ljudkvalitet med tidlös retrodesign”.

Toppmodellen i den nya serien, JBL Authentics 500, har både WiFi och Bluetooth-anslutning, och även Dolby Atmos, som ska ”omge lyssnarna med ett uppslukande ljudlandskap”.

JBL Authentics 500- enhanced
JBL Authentics 500. Foto: JBL

JBL Authentics 500

JBL Authentics 500 har tre 1-tums diskanter och tre 2,75-tums mellanregisterelement, och vi utlovas ”kristallklart ljud”, medan ett 6,5-tums nedåtriktat baselement ska ge en hård och energisk bas, med bra precision. 270 watt, 3.1-kanals ljud och även stöd för Dolby Atmos. Det finns egentligen inte tillräckligt med högtalarkanaler för att kunna ge en ordentlig 360 graders ljudbild, men vi är öppna för att bli överbevisade.

JBL Authentics
Foto: Geir Gråbein Nordby

JBL Authentics 300 och Authentics 200

Authentics 500 är en stationär högtalare medan den mindre Authentics 300 är bärbar, med upp till 8 timmars kontinuerlig speltid. ”Exceptionellt ljud var du än är” är säljorden där.

Den mindre Authentics 200 har två 1-tums diskanter som jobbar tillsammans med ett 5-tums mellanregisterelement, och en nedåtvänd 6-tums passiv radiator som balanserar trycket i kabinettet för en djupare basrespons.

Med en aluminiumram klädd i syntetiskt läder, och en högtalargrill i QuadreX-skum, tycker vi att högtalaren ser både cool och elegant ut på samma gång.

Alexa och Googles röstassistent – ​​samtidigt för första gången

Den största nyheten med högtalarserien är dock att du för första gången får Amazon Alexa och Google Assistant röstassistenter inbyggda i en och samma produkt.

Detta gör att du kan kommunicera sömlöst med båda röstassistenterna, säg bara ”Hey, Google” eller ”Alexa” för att komma igång. Men tänk på att Google är den enda som talar skandinaviska, än så länge.

Musik och poddsändningar kan streamas via AirPay, Spotify Connect, inbyggd Chromecast och Alexa Multi-Room Music.

Två eller flera högtalare kan kopplas ihop, och högtalarna kan även automatiskt kalibreras till rummet de befinner sig i. För bästa möjliga ljud där de är.

L&B:s första intryck

Alla tre Authentics-högtalarna demonstrerades under lanseringen. Journalistens intryck var att det var ett bra och fylligt ljud, och en betryggande aggressivitet i mellanregistret, som sig bör med JBL-högtalare. Ändå måste det påpekas att det var problem med både akustiken och källmusiken, så vi fick aldrig en optimal demo. Därför måste vi få högtalarna på prov innan vi kan uttala oss närmare.

JBL PartyBox Ultimate- enhanced
JBL PartyBox Ultimate. Foto: JBL

Sparka igång festen med PartyBox Ultimate

Å andra sidan är JBL PartyBox Ultimate vad du ska ha om du vill spräcka grundmuren. Detta är JBL:s mest kraftfulla PartyBox-högtalare hittills. JBL hävdar att PartyBox Ultimate måste kunna märkas och kännas på ett avstånd av två basketplaner!

Två högtalare kan kopplas ihop i stereo, vilket kommer att öka stereobredden, men även känslan av 3D-ljud med Dolby Atmos.

Med den här högtalaren ska man känna ljudet, inte bara höra det. Samtidigt påstås det att den inte bara låter kraftfullare, utan också bättre än tidigare modeller.

PartyBox Ultimate demonstrerades i karaokemiljö. Och vi kan bekräfta att det lät tillräckligt högt. Men hur bra ljudet faktiskt är från Ultimate-högtalaren måste vi ta reda på i en kontrollerad miljö.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljud du känner

Två 9-tums subwoofers ska säkerställa en dånande bas som du känner i kroppen, även på stort avstånd. Och med Dolby Atmos, som bara finns över WiFi, får du en större ljudbild än från en vanlig stereo. Detta är till stor del mjukvarubaserat, eftersom en 360-graders ljudbild måste återges av bara några få högtalarelement. Men du kan uppleva det från ett par hörlurar, så varför inte från en partyhögtalare som denna?

Ljusshow

Ljusshowen påstås vara den största i en festhögtalare någonsin. En ny effekt som simulerar en stjärnklar natt ser särskilt cool ut, och vi får även ”coola ljusspår och dynamiska strobes”. Vad det nu betyder, men det är säkert fett. En fest för både ögon och öron alltså.

Dessutom har högtalaren en ”pad” man kan trycka på, vilket ger olika DJ-ljudeffekter beroende på hur man håller och trycker.

Det finns även ingång för gitarr och mikrofon så här är det bara att släppa loss.

Wi-Fi-anslutning

Många kommer nog främst att använda högtalaren med Bluetooth, men den kan som sagt även streama musik över WiFi. Då får du tillgång till högupplöst musik, och alltså Dolby Atmos. Med WiFi slipper du också att högtalaren ringer när du får meddelanden och andra notifieringar i din mobil.

PartyBox Ultimate är IPX4-certifierad, vilket betyder att den tål lite spill, men när det värsta skyfallsregnet faller gör du nog klokt i att flytta den under tak.

JBL Authentics 500, 300 och 2oo, och PartyBox Ultimate: Pris och tillgänglighet

Retrohögtalarna JBL Authentics 500, 300 och 200 finns i butik från och med den 15 september, för 6 500, 4 500 och 3 500 SEK. PartyBox Ultimate kommer att kosta 15 000 SEK, och finns också i butik i september.

Mer info: www.jbl.se

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Jordbävning i vardagsrummet

Här är Samsungs nya soundbars

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Rulla till toppen