Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Speciella norska högtalare

Sigberg Audios high-end högtalare Manta ger mer direkt ljud, mindre rumsklang.

Av / 2023-02-06 - 16:34
Speciella norska högtalare

Norska Sigberg Audio ligger bakom en av våra favoriter bland smala subwoofers, nämligen Inkognito 12. Den slår hårt och spelar väldigt rent för att vara en smal subwoofer som kan hängas på väggar och till och med går under vissa soffor.

Därför har vi höga förväntningar när Sigberg nu lanserar den aktiva högtalaren Manta, som är en så kallad bredbands-kardioidhögtalare. Det kanske låter som hokus-pokus, men det handlar om att skicka ljudet ”genom” rummet i större utsträckning och undvika några av reflektionerna mellan väggar och tak. När en större del av det direkta ljudet når lyssnarens öra kommer man att uppleva bättre dynamik och rytm, en mer prydlig ljudbild och överhuvudtaget ett mindre förvrängt ljud.

Sigberg Audio Manta 4
Foto: Sigberg Audio

Vad är kardioid?

Kardioid beskriver spridningskarakteristiken, som i detta fall är ”hjärtformad”. Musiker och musikproducenter kommer att nicka igenkännande till kardioidegenskaper, eftersom detta är den överlägset vanligaste spridningskarakteristiken på mikrofoner. De plockar upp rösten framifrån, men så lite som möjligt från sidorna och nästan ingenting bakifrån. Omvandla detta till en högtalare, så innebär det att ljudet reflekteras minimalt från väggen bakom högtalarna, och även i liten utsträckning från sidoväggarna innan det når lyssnaren.

Läs också Platt jordbävning Äntligen en inredningsvänlig subwoofer som ger ordentligt fysisk bas! Ja, den kostar, men betalar sig i form av vackra bastoner i musik och häftiga baseffekter i film. Från ett smalt format som du kan hänga på väggen.

Kardiodegenskaper fungerar bara över ett begränsat frekvensområde, för ju lägre du går i frekvens, desto bredare blir spridningen. Djupbas kommer alltid att spridas 360 grader.

Sigberg Audio påstår sig ha uppnått kardioidform över ett bredare frekvensregister, därav termen ”bredbands-kardioidhögtalare”.

Sigberg Audio Manta 3
Foto: Sigberg Audio

Riktningsbestämd över stort register

Högtalaren har bredare direktiv bandbredd än till exempel Dutch & Dutch 8C, som är riktad ner till 100 Hz. Sigberg Manta är däremot både mer riktningsbestämd uppåt i frekvens (från 600 Hz och upp), med väsentligt mer dämpning bakåt än D&D 8C. Dessutom behåller den kardioidkarakteristiken längre ner i frekvens, ner till den rullar av vid 90 Hz (-3dB).

Ingen djupbas

Ja, för den har nämligen inte djupbas, även om den har en rejäl 12-tums bashögtalare framtill. Sigberg-högtalaren är avsedd att användas med en subwoofer.

Och subwoofern bör vara tuff för att hänga med här. Sigberg Manta ska nämligen kunna spela så högt som 96 dB (1m) med endast 0,5 procent harmonisk distorsion. Det är häpnadsväckande. Och hur är det med maximalt ljudtryck? Prova 122 db. Håll för öronen!

Sigberg Audio Manta rear
Balanserade och obalanserade ingångar. Och en kraftfull 3-vägs klass D-förstärkare. Foto: Sigberg Audio

Koaxialhögtalare

Högtalaren ska ge en mycket exakt ljudbild tack vare koaxialelementet ovanpå, som rymmer både mellanregistret och diskantelementet i mitten. Det betyder att diskanten träffar örat exakt samtidigt som mellanregistret, oavsett vilken vinkel du lyssnar från (men kom ihåg att spridningen är smal).

Som nämnts mäter bashögtalaren hela 12 tum, så detta är med andra ord en stor högtalare. Därför verkar det nästan kontraintuitivt att högtalaren inte går djupare än 90 Hz, men det är ett val som har gjorts för att bevara spridningskarakteristiken – och öka effektöverskottet och dynamiken.

Elektronik

Manta är en aktiv högtalare, vilket innebär att du inte behöver tänka på förstärkare. Den är inbyggd i högtalaren och är i detta fall av typen HypeX NCore, med tre kanaler för varje högtalare, totalt 650 watt. Det är alltså per högtalare! Och med ett aktivt, DSP-baserat delningsfilter istället för ett energislukande passivt.

På baksidan hittar du också en 9-bands parametrisk EQ, så att du kan ställa in ljudet mer exakt efter ditt rum.

Sigberg Audio Manta 2
Foto: Sigberg Audio

Sigberg Audio Manta: Pris och tillgänglighet

Sigberg Audio Manta kan förbeställas nu, med leverans i juli. Priset är 140 000 kronor plus moms, men inkl frakt, för ett par.

Högtalaren säljs exklusivt via sigbergaudio.no. Som också levererar internationellt.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen