Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Raidho X2t – den snyggaste lilla golvhögtalaren?

En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.

Av / 2023-01-31 - 14:41
Raidho X2t – den snyggaste lilla golvhögtalaren?

Enligt danska Raidho står X för eXtrem prestanda till priset. Då är det viktigt att veta att Raidho är ett highend-märke, där priset aldrig får stå i vägen när man försöker göra några av världens bästa högtalare. Flera av dem kostar över en miljon kronor!

Mot bakgrund av detta måste 150 000 kronor anses vara relativt ”prisvärt” för att vara en golvhögtalare. Även en så liten och smärt som X2t.

Raidho X2t detail
Foto: Raidho

Lik endast till utseendet

Nya Raidho X2t ser ut som sina föregångare X-2 och XT-2. Det vill säga en riktigt slank och elegant golvhögtalare, med ett avsmalnande kabinett som försvinner bakåt i en spets. Utan interna stående ljudvågor.

Likheterna slutar däremot med utseendet, om vi ska tro Raidho. De ljudmässiga förmågorna är tydligen ”på en helt annan planet”. De menar själva att den nya X2t slår äldre Raidho-modeller för minst dubbla priset. Då jämför de med högtalarmodeller från före 2018, som tillverkades av grundarna Lars Kristensen och ingenjören Michael Børresen.

Raidho X2t black back
Foto: Raidho

T för tantal

Vi har redan testat den lilla stativhögtalaren X1t, som ersatte de utgående X-1 och XT-1, båda med keramiskt basmembran men belagda med titan på XT-1. Nu är det golvstående 2:ans tur att uppgraderas. En 2,5-vägs högtalare med ett 4-tums baselement och dito mellanregisterbas.

De redan superstyva och resonansdämpade 4-tums keramiska membranen på X2 är på X2t belagda med tantal.

Tantal är mycket motståndskraftigt mot värme och nötning och tål extrema temperaturer. Ett membran belagt med tantal är mycket styvare och hårdare, utan att tillföra nämnvärd vikt. Brytpunkten på ett sådant membran är så mycket som 15 kHz, enligt Raidho. Det betyder i teorin att membranet inte producerar självförvrängning förrän långt över delningsfrekvensen, som är satt till 3,4 kHz. Vilket ska säkerställa ett ”underbart klart och naturligt ljud”.

Läs också Riktigt magiska högtalare Raidho X1t låter så rent, upplöst och stort att instrument och sångröster sitter som gjutna.

Banddiskant

Banddiskanten ovanpå, Raidhos signaturkomponent, återkommer i alla deras högtalare. Det är faktiskt samma som sitter på X2t som på nästan 20(!) gånger dyrare TD6. Diskanten är planmagnetisk och har ett membran av rakbladstunn folie som är upphängd mellan två motsatta magnetfält. Folien är 11 mikron tjock och väger bara 20 milligram.

Det är femtio gånger mindre massa än en vanlig kupoldiskant, vilket enligt Raidho betyder praktiskt taget noll resonanser eller distorsion. Uppbrottsfrekvensen ligger här på skyhöga 82 kHz, vilket ska ge en så ren diskant som möjligt, med massor av luft.

Och det var ingen brist på luft från den lilla X1t som vi upplevde den, och vi kan bara föreställa oss hur Xt1 skulle låta med extra kropp i basområdet.

Raidho-X2t-Crossover-Front Raidho-X2t-Crossover-Back
<
>
Delningsfiltret har Nordost kablar. Foto. Raidho

Förbättrat delningsfilter

Raidho har jobbat mycket med delningsfiltret i X2t. Och det är vi positiva till, för XT-2 var svår att arbeta med, för de lät nästan som att det var ett fasfel om de inte var rätt placerade i rummet. Och rätt placering innebar att stå långt ut på golvet, över 2 meter från väggen bakom. Det verkade som ett märkligt val att göra så små högtalare som fortfarande behövde så mycket utrymme. Låt oss hoppas att det är tänkt lite annorlunda med X2t.

Läs också Raidho XT-2 Den fantastiska highend-högtalaren Raidho XT-2 vet inte om att den är liten till växten.

Raidho lovar att delningsfiltret i X2t har kvalitetskomponenter och överträffar många andra högtalare till fem gånger priset. Bland annat med interna kablage från Nordost, med samma Norse-teknik som används i de dyraste Valhallakablarna.

Vi noterar att den nya X2t har 2 dB högre känslighet än XT-2, vilket innebär att den inte behöver en lika kraftfull förstärkare. Den uppges också gå djupare i basen, 40 Hz mot föregångarens 60 Hz. Det bådar gott!

Raidho X2t: Pris och tillgänglighet

Golvhögtalarna Raidho X2t kan beställas nu och kostar 14 000 euro.

Mer info: raidho.dk

Fakta:

 • Typ: 2,5-vägs basreflex
 • Impedans: 4 ohm
 • Känslighet: 87 dB (2,83 V/m)
 • Diskant: Raidho Ribbon Tweeter
 • Mellanregisterbas: 5,25″ Raidho Ceramix med tantalbeläggning
 • Bas: 5,25″ Raidho Ceramix med tantalbeläggning
 • Delningsfrekvenser: 130 Hz och 3,4 kHz
 • Frekvensområde: 40Hz–50 kHz (+/-3 dB)
 • Rekommenderad effekt: 50–150 watt
 • Färg: Piano Black, Birdseye lönn, andra färger kan beställas
 • Mått (BxHxD): 300 mm x 1065 mm x 490 mm inkl. fötter.
 • Kabinettets bredd: 143 mm
 • Vikt: 23 kg (st)
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen