Piega-högtalare med unika element

Det är ingen ändå på Schweizarnas uppfinningsrikedom – platta koaxialelement är minsann inte vardagsmat.
forfatter

Det är de unika elementen som gett Piega deras namn, det anspelar på det italienska verbet ”piegare”, som betyder ”att vika”. Det är nämligen så de konstruerar sina platta membran, som vi känner igen som banddiskanter. De har små veck längs ytan på membranet, som är en sandwich-konstruktion av lövtunn folie och ledande metall.

Läs också: Vi testar Piega Classic 80.2

Piegas mest sofistikerade element är koaxiala och har en diskant i mitten av ett mellanregister. Som i Classic-serien.

Nu kommer elementen i en ny och förbättrad version. Först ut är en helt nya Coax-serie, som i dagsläget finns i tre storlekar.

(Foto: Produsenten)

Minst är stativhögtalaren Coax 311. Nästa storlek är Coax 511, en smal golvmodell med fyra nyutvecklade 16-centimeters baselement (UHQD) med spolar av titan och membran av en aluminium-sandwich. Störst i serien är flaggskeppet Coax 711, som har fyra 22-centimeters baselement.

Samtliga modeller har gjorda av aluminium och har väl tilltagen avstagning samt något som Piega kallar för Tension Improve Modules (TIM) som dämpar även de minsta vibrationerna i kabinettet.

Högtalarna släpps inte förrän i vår, men här är vad de kommer att kosta:

Coax 311: ca 70 000 kr
Coax 511: ca 105 00 kr
Coax 711: ca 180 000 kr

(Foto: Produsenten)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.