Nya Genelec-högtalare

Specialserien The Ones får en ny toppmodell och en subwoofer.

Det har gått nio år sedan Genelec lanserade sin första koaxialhögtalare 8260A. Ljudtekniker runt om i världen efterfrågade en trevägshögtalare som var tillräckligt kompakt för att kunna användas som närfältsmonitor i studio. Och Genelec levererade genom att montera diskanten i mitten av mellanregistret. Som i sin tur satt strax utanpå den 10 tum stora basen. Detta var ett genialt sätt att packa en trevägshögtalare i ett kompakt kabinett. Jag minns fortfarande hur imponerad jag var av 8260A är jag testade den.

Mindre trevägs

Så småningom insåg Genelec att det fanns ett behov av en ännu mer kompakt trevägsmodell, varpå de släppte 8351A. Den hade samma koaxialelement som 8260A, monterad mitt på fronten. Som satt åtskild från kabinettet, med en basreflex och tillhörande ”brevinkast” ovanför och under frontplattan. Bakom fronten satt inte ett utan två ovala 8,5 x 4-tums baselement. Konstruktionen med alla elementen utanpå varandra återger ljudet från en enda punkt, från den djupaste basen hela vägen upp till den högsta diskanten. Detta ger en mycket imponerande fasåtergivning, plus bra dynamik och stereoperspektiv. Och vi blev inte så lite förtjusta när vi testade den.

8361A: Ny toppmodell

8351A var faktiskt så lyckad att Genelec gjorde ytterligare två mindre modeller: 8341A och 8331A. En ny serie högtalare var skapad: The Ones. Eftersom alla högtalarelementen fungerar som ett.

Toppmodellen 8260A har hamnat lite efter de andra modellerna och Genelec har nu bestämt sig för att byta ut den. Ersättaren heter 8361A. Den bygger på samma princip som 8351A och dess mindre syskon, hela konstruktionen fungerar som en punktkälla. Men kabinettet är lika stort som i förgångaren 8260A. De två baselementen är också större: vart och ett har måtten 10,5 x 5,5 tum.

Genelec 8361 vs 8260
Genelec 8361A är lika stor som föregångaren 8260A, men mer lik 8351A. Foto: Genelec

Genelec 8361 mot 8260

Föregångaren 8260A hade en 150-watts förstärkare till baselementet, nu har effekten gått upp till 500 watt! Mellanregistret och diskanten hade 120 watt vardera, där har effekten blivit 150 watt. Som ett resultat har 8361A:s maximala ljudtryck ökat med 5 dB, från 113 till 118 dB!

Delningsfrekvensen mellan bas och mellanregistret har sänkts från 490 till 320 Hz och delningsfrekvensen för mellanregistret upp till diskanten har höjts från 2,6 till 2,8 kHz. Den nya högtalaren går aningen högre upp i diskantfrekvenserna, den rullar inte av förrän vid 43 kHz.

SAM-rumskorrektionssystemet har dessutom fått fyra gånger kraftigare processor!

Intressant nog uppges 8361A klippa vid 30 Hz i basen, till skillnad från föregångaren som gick hela vägen ner till 23 Hz. Man kan dock använda rumskorrektionen för att manipulera ner den lägre.

Priset för den nya toppmodellen är inte lågt: drygt 100 000 kronor, inklusive utrustning för rumskorrektionen (GML kit).

Subwoofer

Att högtalaren rullar av längre upp än föregångaren kanske kan förklaras med att Genelec lanserar subwoofern W371A. Den har två baselement, 14 respektive 12 tum, och spelar effektivt från 23 Hz till 500 Hz. Den är byggd för att fungera optimalt med The Ones-högtalarna, tillsammans påstås de ge en fantastiskt jämn frekvensrespons, ”med full kontroll över de lägsta frekvenserna”.

Genelec W371A
Subwoofern W371A är byggd för att fungera optimalt med Genelecs högtalare i The Ones-serien. Foto: Genelec

Avancerad rumskorrigering reducerar problem med stående vågor och andra fasproblem i rummet.

8351B

Till sist höll vi på att glömma: 8351A försvinner! Men ersätts av 8351B. Och jodå, som namnet antyder handlar det om uppgraderingar snarare än en helt ny högtalare. Men det är viktiga uppgraderingar.

För det första har delningsfrekvenserna förskjutits från 470 ned till 320 Hz och från 2,6 upp till 2,8 kHz. Det maximala ljudtrycket är 2 dB högre och når respektabla 113 dB.

Harmonisk förvrängning är reducerad, detsamma är vikten: från 19 till 15 kilo. Precis som i 8631A har rumskorrektionen blivit fyra gånger kraftigare. Kabinetten är nästan likadana, men inte riktigt. Tillbehör till 8351A passar dock även till 8351B.

Vi ska testa!

Det är givet att vi kommer att testa de nya högtalarna så fort vi får tag i dem!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.
  Ratched är en av Netflix största succéer någonsin.
  Den framgångsrika norska författare Jo Nesbø slår sina påsar ihop med HBO för ett kommande serieprojekt.
  Tidal gör som Spotify: Med Tidal Connect är det lättare att strömma musik till kompatibla högtalare.
  Standarden för fotoredigering, Photoshop, blir smartare med artificiell intelligens.
  Läckta bilder visar kommande Galaxy S-modeller för första gången.
  Gamla planer har plockats fram ur byrålådan och dammats av i en teaser på Twitter.
  Med bara några dagar kvar till säsongspremiären har Disney släppt en ny teaser-trailer!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.