Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nya Genelec-högtalare

Specialserien The Ones får en ny toppmodell och en subwoofer.

Av / 2019-09-19 - 21:23
Nya Genelec-högtalare

Det har gått nio år sedan Genelec lanserade sin första koaxialhögtalare 8260A. Ljudtekniker runt om i världen efterfrågade en trevägshögtalare som var tillräckligt kompakt för att kunna användas som närfältsmonitor i studio. Och Genelec levererade genom att montera diskanten i mitten av mellanregistret. Som i sin tur satt strax utanpå den 10 tum stora basen. Detta var ett genialt sätt att packa en trevägshögtalare i ett kompakt kabinett. Jag minns fortfarande hur imponerad jag var av 8260A är jag testade den.

Mindre trevägs

Så småningom insåg Genelec att det fanns ett behov av en ännu mer kompakt trevägsmodell, varpå de släppte 8351A. Den hade samma koaxialelement som 8260A, monterad mitt på fronten. Som satt åtskild från kabinettet, med en basreflex och tillhörande ”brevinkast” ovanför och under frontplattan. Bakom fronten satt inte ett utan två ovala 8,5 x 4-tums baselement. Konstruktionen med alla elementen utanpå varandra återger ljudet från en enda punkt, från den djupaste basen hela vägen upp till den högsta diskanten. Detta ger en mycket imponerande fasåtergivning, plus bra dynamik och stereoperspektiv. Och vi blev inte så lite förtjusta när vi testade den.

8361A: Ny toppmodell

8351A var faktiskt så lyckad att Genelec gjorde ytterligare två mindre modeller: 8341A och 8331A. En ny serie högtalare var skapad: The Ones. Eftersom alla högtalarelementen fungerar som ett.

Toppmodellen 8260A har hamnat lite efter de andra modellerna och Genelec har nu bestämt sig för att byta ut den. Ersättaren heter 8361A. Den bygger på samma princip som 8351A och dess mindre syskon, hela konstruktionen fungerar som en punktkälla. Men kabinettet är lika stort som i förgångaren 8260A. De två baselementen är också större: vart och ett har måtten 10,5 x 5,5 tum.

Genelec 8361 vs 8260
Genelec 8361A är lika stor som föregångaren 8260A, men mer lik 8351A. Foto: Genelec

Genelec 8361 mot 8260

Föregångaren 8260A hade en 150-watts förstärkare till baselementet, nu har effekten gått upp till 500 watt! Mellanregistret och diskanten hade 120 watt vardera, där har effekten blivit 150 watt. Som ett resultat har 8361A:s maximala ljudtryck ökat med 5 dB, från 113 till 118 dB!

Delningsfrekvensen mellan bas och mellanregistret har sänkts från 490 till 320 Hz och delningsfrekvensen för mellanregistret upp till diskanten har höjts från 2,6 till 2,8 kHz. Den nya högtalaren går aningen högre upp i diskantfrekvenserna, den rullar inte av förrän vid 43 kHz.

SAM-rumskorrektionssystemet har dessutom fått fyra gånger kraftigare processor!

Intressant nog uppges 8361A klippa vid 30 Hz i basen, till skillnad från föregångaren som gick hela vägen ner till 23 Hz. Man kan dock använda rumskorrektionen för att manipulera ner den lägre.

Priset för den nya toppmodellen är inte lågt: drygt 100 000 kronor, inklusive utrustning för rumskorrektionen (GML kit).

Subwoofer

Att högtalaren rullar av längre upp än föregångaren kanske kan förklaras med att Genelec lanserar subwoofern W371A. Den har två baselement, 14 respektive 12 tum, och spelar effektivt från 23 Hz till 500 Hz. Den är byggd för att fungera optimalt med The Ones-högtalarna, tillsammans påstås de ge en fantastiskt jämn frekvensrespons, ”med full kontroll över de lägsta frekvenserna”.

Genelec W371A
Subwoofern W371A är byggd för att fungera optimalt med Genelecs högtalare i The Ones-serien. Foto: Genelec

Avancerad rumskorrigering reducerar problem med stående vågor och andra fasproblem i rummet.

8351B

Till sist höll vi på att glömma: 8351A försvinner! Men ersätts av 8351B. Och jodå, som namnet antyder handlar det om uppgraderingar snarare än en helt ny högtalare. Men det är viktiga uppgraderingar.

För det första har delningsfrekvenserna förskjutits från 470 ned till 320 Hz och från 2,6 upp till 2,8 kHz. Det maximala ljudtrycket är 2 dB högre och når respektabla 113 dB.

Harmonisk förvrängning är reducerad, detsamma är vikten: från 19 till 15 kilo. Precis som i 8631A har rumskorrektionen blivit fyra gånger kraftigare. Kabinetten är nästan likadana, men inte riktigt. Tillbehör till 8351A passar dock även till 8351B.

Vi ska testa!

Det är givet att vi kommer att testa de nya högtalarna så fort vi får tag i dem!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen