TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ny upplaga av TAD CR1

Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.

forfatter
Publicerad 2022-07-20 - 15:42
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Det är något befriande med tillverkare som inte kommer med nya versioner av samma produkt varje år. Som regel är uppdateringarna bara det, och knappt ens uppgraderingar, men pressmeddelandena säger naturligtvis att den nya versionen är i nivå med Jesu återkomst.

Så är det lyckligtvis inte hos alla, japanska TAD eller Technical Audio Devices Laboratories som de också kallas, tillbringat över 10 år på den här.

Den första TAD CR1 kom nämligen 2011, bara ett par år efter Andrew Jones första TAD-högtalare. Att säga att den skapade uppmärksamhet då är knappast en överdrift. Sedan dess har TAD alltid varit bland de bästa.

image art
Technical Audio Devices Laboratories

Den här är en helt ny version av CR1, nu kallad CR1TX (se hur de undvek det uttjatade Mk II?), baserat på samma grundrecept med TAD:s utomordentligt bra koaxiala Coherent Source Transducer.

Det elementet har de tagit från flaggskeppet TAD-R1TX, för de som kommer ihåg den. Här är det inrymt i ett kabinett som TAD har fått high-end möbeltillverkarna på Tendo Mokko i Tendo, Yamagata prefekturen, att snickra ihop.

Sidorna kan levereras lackerade i en speciell beryllbaserad lack, där det svarta har lite grönt i sig. Allt är naturligtvis handgjort.

TAD R1TX Beryl Red finish TAD R1TX Emerald Black finish
<
>
TAD R1TX Emerald Black finish

 

Kabinettet är också akustiskt dämpat enligt alla konstens regler. Eller som TAD kallar det: SILENT (Structurally Inert Laminated Enclosure Technology). Höljet är byggt som en ram med 21 mm tjocka boklaminatplattor och 30 mm vakuumpressade sidoytor limmade på MDF-plattor.

Diskanten i mitten av koaxialelementet är gjord av beryllium. Detsamma är mellanregistermembranet på 16 cm, och elementet ska kunna nå 100 kHz.

Baselement använder TAD s TLCC-membran (Tri-Laminate Composite Cone), i akrylamid, mellan två lager aramid. Motorn bakom membranet drivs av en OFGMS-struktur (Optimized Field Geometry Magnet Structure), med en kort spole och ett magnetgap på 20 mm. TAD menar att det ger elementet stabilare rörelser under belastning och bättre linjäritet.

Det är inte billigt. Ett par CR1TX med stativen på bilden nedan hamnar runt 800 000 kronor paret.

cr1tx br 1 1
cr1tx br 1 1

Fakta:

 • Trevägs bas-reflex stativhögtalare
 • 20 cm baselement
 • 16 cm koaxialt mellanregister
 • 3,5 cm diskant
 • Frekvensomfång: 32Hz till 100kHz
 • Delningsfrekvenser: 250 Hz och 2 kHz
 • Känslighet: 86 dB (2,83 V@1m)
 • Mått: 341 x 628 x 446 mm
 • Vikt: 46 kg
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Pioneer TAD-R1

För 780 000 kronor får du uppleva en orkester som är så storslagen, men ändå så detaljerad, att du nästan kan känna musikens molekylära beståndsdelar. R1 är en högtalare som är så komplett att den stänger ute verkligheten. Det är bara musiken det handlar om. Musiken och dig.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend