Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Multiroom från Denon

Multiroom-högtalare med HEOS heter från och med nu Denon. Vi har provat den första – och det här bådar gott.

Skrivet av / 2019-12-11 - 10:02
Multiroom från Denon
I fortsättningen är det Denon-namnet som kommer att pryda multiroom-högtalare med HEOS. (Foto: Denon)

HEOS är Denons och Marantz multiroom-variant – och alltså en direkt konkurrent till bland annat Sonos. HEOS har funnits både som separata multiroom-produkter och inbyggt i Denon- och Marantz-produkter (som ju båda har samma ägare, Sound United).

HEOS är död – länge leve HEOS

HEOS-tekniken lever vidare, men i fortsättningen bara inbyggd i andra produkter. Det här innebär också att multiroom-högtalare från Sound United från och med nu heter Denon.

De gamla HEOS-högtalarna hade ett riktigt utmärkt ljud. Designen kunde å andra sidan bäst beskrivas som ”unik” eller ”distinkt”. Mindre artiga skribenter hade kunnat hävda att HEOS-högtalarna såg ut som en korsning mellan en handväska och en fisk.

Men det tillhör det förflutna. Denon Home-högtalarna har ett utseende som passar in i de flesta heminredningar: en fyrkantig låda med mjukt rundade hörn. Fram- och baksidan är täckt med vävt möbeltyg och ovansidan är högglansblank. Styrningen görs med touch-fält på toppen. Tack vare en närhetssensor syns det bara när handen kommer nära högtalaren.

Minsta modellen Denon Home 150 är ​​en tvåvägs monohögtalare som är gjord för att ta upp kampen med Sonos Play:1. (Foto: Denon)

Tre modeller

Hittills har tre modeller presenterats: Denon Home 150, 250 och 350. Den minsta modellen är en tvåvägs monohögtalare med 3,5-tums bas och 1-tums domediskant. Home 250, som jag fått en möjlighet att prova, är en tvåvägs stereomodell med två 4-tumsbasar, en slavbas på baksidan och två 20 mm diskanter. Toppmodellen, Home 350, är ​​trevägs. Där har Denon valt ett slutet system med två 6,5-tums baselement, två 2-tums mellanregister och två 20 mm diskanter. Priserna ligger på 2 750, 5 300 respektive 7 500 kronor.

Denon Home 350 är den största modellen. En trevägs stereohögtalare. (Foto: Denon)

Denon Home 250

Denon Home 250 är den mellersta modellen. Med ett fotavtryck på 30 x 12 cm passar den fint på köksbänken eller i sovrummet. Ett frekvensomfång från 47 Hz till 20 kHz utlovas, samt ett maximalt ljudtryck på strax under 97 dB. Även om Denon inte besvärar oss med smådetaljer som tolerans och mätmetoder bör det vara både tillräckligt djupt och tillräckligt högt. Förstärkareffekten nämns inte i pressmaterialet men sägs vara ”strax över 100 watt”, fördelat på de fyra inbyggda klass D-förstärkarna.

Så här ser det ut på insidan av Denon Home 250. Om det ser ut så här när du spelar så är volymen alldeles för hög! (Foto: Denon)

Ny styr-app

Vid lanseringen i januari får Denon Home-högtalarna en ny app. Vid provtillfället var den inte klar ännu, men de flesta funktionerna ska motsvara de i nuvarande HEOS-appen, som – efter ett par inledande krumsprång – fungerade oklanderligt med Denon Home 250. En av nyheterna i den kommande appen ska vara en möjlighet att ställa in frekvensgången efter högtalarens placering. Det handlar dock bara om att manuellt välja mellan tre lägen. Alltså ingen rumskorrektion som vi har sett i Sonos Trueplay eller en automatisk anpassning à la Dynaudios RoomAdapt.

Spelar det mesta

Om man redan känner till HEOS så finns det inga överraskningar i urvalet av musikkällor och strömningstjänster. Spotify, Apple Music, Amazon Music HD, Tidal, Deezer och TuneIn stöds allihop. Alltså i praktiken allt man kan tänka sig att använda för att få tag i musik. Högtalarna stöder Wi-Fi, AirPlay 2 och Bluetooth.

Till sist finns fysiska kontakter för Ethernet, analogt 3,5 mm-ljud och USB-lagringsenheter. Både FLAC, ALAC, WAV och DSD stöds. Allt i HD-upplösning. Det enda som saknas är en optisk ingång som hade kunnat göra det möjligt att använda högtalarna för att ge ordentligt ljud till TV:n.

Röststyrning kommer

I dag ska allt som är mer avancerat än en burköppnare helst vara smart. Och multiroom-högtalare ska kunna styras med rösten med hjälp av en personligt vald röstassistent. Naturligtvis finns det inbyggda mikrofoner i Denon Home-högtalarna, men vid leveransen är de ”döva” eftersom strömförsörjningen till mikrofonerna är avstängd i firmware. Mikrofonerna aktiveras via en uppdatering som Denon lovar ska komma under 2020. Då är tanken att det ska finnas stöd för Google Assistant, Apple Siri och Amazon Alexa.

Det finns ingångar för ethernet, analogt ljud och USB-medier. Tyvärr ingen optisk ingång för exempelvis TV:n. (Foto: Denon)

Lovande takter

Eftersom detta var ett så kallat ”pre production sample” och att Denon betonade att den slutgiltiga finjusteringen av ljudet – voicingen – inte var gjord så kunde vi inte göra något verkligt lyssningstest, och därför inte heller dela ut något betyg. Men det vi hört hittills låter verkligen lovande. Basen var bra och djup för en fyraliters multiroom-högtalare. Men jag ser fram emot att kunna anpassa den efter placeringen. Röster lät riktigt naturliga – och helt klart tydligare än i ärkerivalen Sonos. Så var också fallet med de gamla HEOS-högtalarna. Men detta är alltså en preliminär bedömning av en icke försäljningsklar högtalare.

Designen har fått en överhalning. Och det behövdes. I stället för mångkantig originalitet har produkterna nu en design som ser ut som ett genomsnitt av Sonos, Bose, EC Living och flera andra konkurrenter. Allt är numera så snyggt och utsökt att det är svårt att föreställa sig ett hem där högtalarna skulle dömas ut på grund av utseendet – och skulle det finnas ett så strikt hem så vill jag inte bo där!

Hur Denon Home klarar sig mot konkurrenterna, framför allt dominerande Sonos, får vi se när högtalarna dyker upp i butikerna i januari. När det gäller ljudkvalitet och utbud av strömningstjänster och anslutningar ligger de bra till. De saknar dock smarta rumskorrigeringsfunktioner. Fast det är inte säkert att det är ett problem för någon annan än ljud- och tekniknördar. Och det är inte de som Denon siktar in sig på.

Om de nu bara hade gett oss den där optiska ingången till TV:n …

Denon Home-högtalarna finns i svart och vitt. Designen har blivit mer diskret än HEOS-högtalarna. (Foto: Denon)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

Klipsch och Onkyo vill utmana Sonos

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen