Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

McIntosh XCS1.5K

Centerhögtalare utöver det vanliga.

Skrivet av / 2022-09-15 - 09:00
McIntosh XCS1.5K

Själv slutade jag räkna när jag passerade 30, men jag öppnade ändå pressmeddelandet som kunde berätta om 43 (!) högtalarelement. Det är sensationellt för vilken högtalare som helst. I en centerhögtalare måste det vara ett rekord vi knappast kommer få se någon slå snart.

McIntoshs nya centerhögtalare – XCS1.5K – är ett odjur till centerhögtalare. Det är långt ifrån deras första, men definitivt den häftigaste. Den måste tåla totalt 1500 watt effekt. Tillsammans med ett par golvstående XRT2.1K eller XRT1.1K fram och bak borde det bli ett extremt tufft hemmabiosystem.

XCS1.5K Low Angle
XCS1.5K (Foto: McIntosh)

De 43 högtalarelementen är uppdelade på 25 stycken 3/4-tums diskantelement, 14 stycken 2,5-tums mellanregister som visas på bilden ovan, och bakom “bron” som de 39 elementen är placerade på finns det fyra stycken 8-tums (20 cm) baselement.

Var det någon som sa häftigt?

Högtalaren är utrustad med tre solida kabelterminaler på baksidan, som möjliggör tri-wiring, kabinettet kan lutas i fem olika vinklar så att ljudet träffar lyssningspositionen bättre.

XCS1.5K Back Angle
XCS1.5K bak (Foto: McIntosh)

Kabinettet på XCS1.5K är belagt med sju lager högglansig svart lack, och det levereras med en tygfront som täcker den främre bron med mellanregister- och diskantelement.

Om man verkligen önskar sig en XCS1.5K för sin hemmabio måste man vänta till oktober med att krossa spargrisen. Priset är lika häftigt som högtalaren, 40 000 US dollar, vilket blir uppåt en halv miljon med moms inräknad.

XCS1.5K Tilt Mechanism
XCS1.5K Tilt Mechanism (Foto: McIntosh)

McIntosh MA12000

Silkeslen med stålkontroll

McIntosh MA12000 knäcker ryggen och tömmer bankkontot, men ljudet gör dig euforisk och lycklig.

Läs mer
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Nu gör de högtalare också

Rulla till toppen