TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

McIntosh XCS1.5K

Centerhögtalare utöver det vanliga.

forfatter
Publicerad 2022-09-15 - 09:00

Själv slutade jag räkna när jag passerade 30, men jag öppnade ändå pressmeddelandet som kunde berätta om 43 (!) högtalarelement. Det är sensationellt för vilken högtalare som helst. I en centerhögtalare måste det vara ett rekord vi knappast kommer få se någon slå snart.

McIntoshs nya centerhögtalare – XCS1.5K – är ett odjur till centerhögtalare. Det är långt ifrån deras första, men definitivt den häftigaste. Den måste tåla totalt 1500 watt effekt. Tillsammans med ett par golvstående XRT2.1K eller XRT1.1K fram och bak borde det bli ett extremt tufft hemmabiosystem.

XCS1.5K Low Angle
XCS1.5K (Foto: McIntosh)

De 43 högtalarelementen är uppdelade på 25 stycken 3/4-tums diskantelement, 14 stycken 2,5-tums mellanregister som visas på bilden ovan, och bakom ”bron” som de 39 elementen är placerade på finns det fyra stycken 8-tums (20 cm) baselement.

Var det någon som sa häftigt?

Högtalaren är utrustad med tre solida kabelterminaler på baksidan, som möjliggör tri-wiring, kabinettet kan lutas i fem olika vinklar så att ljudet träffar lyssningspositionen bättre.

XCS1.5K Back Angle
XCS1.5K bak (Foto: McIntosh)

Kabinettet på XCS1.5K är belagt med sju lager högglansig svart lack, och det levereras med en tygfront som täcker den främre bron med mellanregister- och diskantelement.

Om man verkligen önskar sig en XCS1.5K för sin hemmabio måste man vänta till oktober med att krossa spargrisen. Priset är lika häftigt som högtalaren, 40 000 US dollar, vilket blir uppåt en halv miljon med moms inräknad.

XCS1.5K Tilt Mechanism
XCS1.5K Tilt Mechanism (Foto: McIntosh)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

McIntosh MA12000

Den enda förstärkaren du behöver

McIntosh MA12000 knäcker ryggen och tömmer bankkontot, men ljudet gör dig euforisk och lycklig.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Raidho har förbättrat sin finaste högtalare En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.
lbpluss
HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!
Större trådlös JBL-högtalare. Komplett stereoanläggning på liten plats
Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Följ Ljud & Bild