Marantz kör digitalt

Inbyggd DAC, hörlursförstärkare och 70 watts effekt gör Marantz första digitala förstärkare till mitt i prick för moderna musikfantaster.

Nya HD-AMP1 påminner om något vi har testat tidigare, nämligen HD-DAC1. En fenomenalt välljudande digitalomvandlare med påkostat hörlursuttag och förförstärkarutgångar. Som kopplas till antingen ett par aktiva högtalare eller en separat effektförstärkare.

Läs vårt test av Marantz HD-DAC1.

Den nya modellen kan däremot kopplas direkt till vilken anläggning som helst, för den är både en DAC, en hörlursförstärkare och en integrerad förstärkare.

Foto: Marantz

Foto: Marantz

Förutom kretskortet med ESS Sabre-omvandlaren (ES9010KM2) som stöder upp till 32 bit/384 kHz-upplösning så har den en digital förstärkarkrets som lämnar 70 watt till varje kanal (i 4 ohm).

Tack vare två analoga ljudingångar samt USB-port till datorn och tre digitalingångar (en koaxial och två optiska) kan HD-AMP1 användas med både nya och gamla ljudkällor.

Foto: Marantz
Foto: Marantz

Subwoofer-ingång finns också, för den som vill ha mer djupbas.

Marantz använder sig av en så kallad switch-krets, en teknik som även kallas för klass D och egentligen inte är någon renodlad digitalförstärkare (vilket en PCM-förstärkare är), utan jobbar med extrem snabb växling av transistorerna. I stället för en linjär ökning av effekten genom tillförsel av mer ström.

Marantz har också valt att inte använda återkoppling i utgångssteget eftersom de anser att det ökar förvrängningen och sänker dämpfaktorn, vilket kan gör att förstärkaren blir instabil när högtalarbelastningen varierar.

Digitalomvandlaren har två filterinställningar så att lyssnaren till viss grad kan anpassa ljudkaraktären.

Marantz HD-AMP1 släpps i januari/februari nästa år och kostar lite drygt 10 000 kronor.

D-AMP1

 •  2 x 70W (4 ohm RMS) klass D
 • Current Feedback-krets i förförstärkaren
 • HDAM-SA2- och HDAM-SA3-förstärkarmoduler
 • Marantz Musical-digitalfilter
 • 2 x optisk, koaxial och USB typ B-ingångar (max 384 kHz/32 bit högupplöst ljud och stöd för DSD2.8, DSD5.6 och DSD11.2)
 • Två analogingångar
 • Subwoofer-utgång
 • Hörlursuttag
 • ESS SABRE ES9010KM2-DAC
 • Dual Clock för högre precision
 • Förbättrad avskärmning av USB-ingången
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  KEF LS50 Meta

  Riktpris: 15000 kr Sensationellt bra ljud

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.