Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LSX: trådlösa stereohögtalare från KEF

Av / 2018-11-01 - 13:20
LSX: trådlösa stereohögtalare från KEF

KEF LS50 var en liten sensation när de kom. De var små men spelade tuffare, högre och bättre än både storleken och priset antydde, och när vi testade den trådlösa versionen LS50 Wireless så blev vi alldeles till oss. Det slutade med maxpoäng och utmärkelsen Årets bästa högtalare.

Men LS50 Wireless är lite för stor och kanske lite för kostsam att alla ska kunna unna sig den fina ljudkvaliteten.

Därför har KEF gjort en mindre och billigare version som heter LSX. Den är byggd på samma sätt, med senaste generationens Uni-Q-högtalarelementet som känns igen på att diskanten sitter i mitten av bas/mellanregistret.

Foto: KEF
Foto: KEF

AirPlay 2

LSX är fullständigt trådlösa och tillräckligt små för att kunna glida in i bokhyllan (24 x 15 x 18 cm). De kan också ställas bredvid TV:n eller på stativ – och de har en väsentlig fördel mot vanliga Bluetooth- och soundbar-högtalare: de spelar äkta stereoljud.

KEF-högtalarna stöder alla ljudformat, inklusive högupplösta format, och klarar AirPlay 2 som ger en möjlighet att para ihop flera högtalare och få trådlöst ljud i olika rum. De stöder Tidal Flow via KEF Stream-appen och Spotify Connect förväntas också vara på gång.

Kabinetten finns i flera färger och är överdragna av tyg från danska Kvadrat.

Två 30- och två 70-watts förstärkare driver det 115 mm stora element med en 19 mm diskant i mitten. KEF hävdar att de små högtalarna kan återge basfrekvenser ända ner till låga 50 Hz. KEFs Music Integrity Engine använder avancerade DSP-algoritmer för att återge musik med bättre skala och djup.

Foto: KEF
Foto: KEF

Högupplöst ljud

LSX stöder ljudfiler med 24 bit/48 kHz-upplösning och kan kopplas till nätverket via ethernet som stöder upp till 24 bit/96 kHz-ljud. Och om man använder den optiska ingången kan man spela musik med 24 bit/192 kHz.

Det finns också en 3,5 mm minijack-kontakt för analoga ljudkällor och en utgång för subwoofer. KEF säger att högtalarna har inbyggt stöd för fjärrstyrning med utrustning från tredje part samt IP-styrning.

KEF LSX kostar ca 12 000 kronor per par och släpps nu i november.

Foto: KEF
Foto: KEF
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen