Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Lowther Almira högtalare

Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.

Skrivet av - Publicerad 2022-07-18 - 17:01
Lowther Almira högtalare

Man ska inte tro det förrän man ser det, men bilderna och pressmeddelandet är så övertygande att vi väljer att tro att Almira faktiskt är en ny högtalare från Lowther. I så fall är det den första nya modellen på 30 år.

Varför har det tagit så lång tid? Lowther var en gång kända för sina fulltonshögtalare med ett enda element och ofta monterade i ett stort kabinett för maximal effektivitet. En Lowther-högtalare hade faktiskt så bra känslighet att den lätt kunde drivas av en ganska enkel receiver med vakuumrör, som inte gav mer än kanske 10 watt effekt.

Almira 14.jpg
Almira

Nya Almira följer samma beprövade recept. Ett DX3-element sitter i ett 120 x 30 x 33 cm kabinett, med ett 2,3 meter långt horn, ett så kallat Voigt-horn efter Paul Voigt som tillsammans med O.P. Lowther skapade Lowther-Voigt Radio på sin tid.

Samarbetet mellan Voigt och Lowther ledde bland annat till högtalare som liknade Almira. Som Lowthers nya vd Martin Thornton säger, representerar Almira det förflutna anpassat till modern digital reproduktion utan att offra Lowthers traditionella värderingar.

Almira 6.jpg
Almira

Högtalaren tillverkas för hand i Northampton, England, och kunderna kan välja mellan en mängd olika träfanervarianter. Alltid matchade i par, och är klara att beställas på Lowthers hemsida. Priset är 12 000 pund för paret.

Almira 17.jpg
Almira med DX3-elementet

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen