Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Lockwood Loudspeakers i historisk återförening

Lockwood Loudspeakers återförenas med EMI-mixern från Abbey Road.

Av / 2023-12-23 - 12:41
Lockwood Loudspeakers i historisk återförening

Vid auktionshuset Bonhams försäljning går ett stycke musikhistoria under klubban. Det var världens första helt transistoriserade mixerbord och installerades i Abbey Road Studios 1968.

Mixerbordet, ett EMI TG12345 MKI, som här visas med ett par Lockwood Major-monitorer som ingår i auktionen, har använts vid många berömda och legendariska inspelningar.

The Beatles spelade in album på detta mixerbord i Abbey Road Studios, och senare spelade flera av Beatles-medlemmarna in soloalbum på EMI-konsolen och Lockwood Major-monitorer.

John Lennons och Yoko Onos The Plastic Ono Band använde konsolen flitigt fram till 1972, och den legendariska EMI-konsolen var känd för att ha ett särskilt bra ljud.

AI-genererad bild

En AI-genererad bild av ett par Lockwood Majors är nödvändig för att få en bild där de är placerade i ett hem. Eftersom Lockwood-högtalare nästan undantagslöst användes i inspelnings- och studiosammanhang. Otaliga album – och hits – har mixats på ett par Lockwood-högtalare.

Förutom Beatles har kända band som Pink Floyd, Led Zeppelin, Rolling Stones, Genesis, The Who och R.E.M. använt Lockwood-monitorer. Det har även Bob Dylan, Emmylou Harris, Peter Gabriel, den framlidne Robbie Robertson, Iggy Pop, Daniel Lanois – och Lenny Kravitz.

Lockwood Mini. 3D rendering

Lockwood startade på 1930-talet, när Stanley Timms började tillverka radiokabinett. Med koaxialelement från Tannoy inleddes ett kapitel med högtalare tillverkade för BBC, där elementen placerades i Lockwoods kabinett.

Högtalarna mottogs väl av proffsen och blev snabbt en vanlig monitor i broadcast-, film- och studiosammanhang.

Foto: Lockwood Loudpeakers

Idag tillverkar Lockwood fem högtalarmodeller med specialanpassade koaxialelement från Volt och alnikomagneter, alla handgjorda i England utifrån Timms originalritningar, men med modern teknik inbyggd.

Den minsta modellen heter Mini, men är i praktiken en relativt stor stativhögtalare med en höjd på 40 cm och ett 10-tums element, medan flaggskeppet Major använder ett 15-tums Dual Concentric-element.

Foto: Lockwood Loudspeakers
Läs också Mer Atmos-ljud från Dolby Dolby tog oss med till London och Abbey Road för visa vilka spännande ljuduppleveser framtiden har i sitt sköte för hemmabio, hörlurar – och inte minst bilar!
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Nytt flaggskepp från Scansonic

"Rimliga" golvhögtalare från Raidho

Rulla till toppen