TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

KEF Reference Meta: Metamaterial, nytt Uni-Q-element och bättre delningsfilter

KEF Blade Meta och Reference Meta gör debut.

forfatter
Publicerad 2022-02-17 - 16:59

Äntligen kan vi berätta om KEFs nya Blade- och Reference-serier. Båda är nämligen uppgraderade ordentligt – och vi har redan haft Reference 5 Meta inne för test i ett par veckor och kan intyga att det inte är någon tvekan om att den uppgraderade Reference 5 har blivit en bättre högtalare.

Alla modeller i Reference-serien (utom subwoofern) har KEFs nya Uni-Q koaxialelement med diskanten placerad i mitten av mellanregistret. Just den här versionen av Uni-Q-elementet är ny och gjord speciellt för Blade- och Reference-serierna, med KEFs speciella Metamaterial Absorption Technology (MAT).

REFERENCE 3 Meta detailed view Uni Q high gloss black copper
Foto: KEF

Det är ett ganska så speciellt element, med en rund platta bakom elementet som har frästa spår som i en labyrint. De öppna spåren absorberar 99 procent av oönskade ljudvågor bakom elementet och minskar förvrängningen avsevärt enligt KEF. Vi stiftade bekantskap med Meta i de små LS50 Meta som vi testade 2020 och som lät häpnadsväckande öppna och fokuserade.

I det svarta paret med Reference 5 Meta som vi har i vårt testrum känns mellanregistret igen, det har samma silkeslena, superupplösta och dynamiska återgivning som vi minns från LS50 Meta.

Reference Meta

Blade One Meta Uni Q driver cross section
Foto: KEF

Men ett par Reference 5 Meta levererar naturligtvis en djupare, större och mer dynamisk ljudbild. De fyra baselementen i Reference 5 Meta har ventilerade magneter och har otroligt styva och lätta membran. Ett nytt delningsfilter och bättre dämpning av kabinettsresonanser har också gett basen ett lyft. Basresponsen är mer omedelbar, det finns större precision i transienter och dynamiken är märkbart tightare.

REFERENCE 5 Meta front grille off high gloss black copper 989x1582 1 REFERENCE 5 Meta cabinet cross section 989x1413 1 REFERENCE 5 Meta perspective back high gloss white champagne 989x1582 1 REFERENCE 5 Meta front grille off satin walnut silver 989x1582 1
<
>
Foto: KEF

 

Förutom Reference 5 har stativhögtalaren Reference 1, den minsta golvhögtalaren Reference 3 och båda Reference-centerhögtalarna uppgraderats med MAT, nya delningsfilter och bättre dämpning.

Högtalarna kan levereras i en lång rad olika färgkombinationer. Från svart med kopparfärgat Uni-Q – som vårt testexemplar – till vitt eller träfaner, plus olika färger på Uni-Q-elementet.

The Reference with MAT Key Visual 989x593 1 REFERENCE 3 Meta perspective detailed view Uni Q satin walnut silver 989x943 1 REFERENCE 1 Meta perspective front in pair grille off with stand high gloss black grey 989x1582 1
<
>
Foto: KEF

Blade Meta

Blade One och Blade Two har fått samma tekniska uppgraderingar med det nya Uni-Q-elementet och har behållit det karaktäristiska kurviga kabinettet, som är format för att eliminera stående vågor och har ett helt otroligt brett stereoperspektiv.

De två Blade-modellerna finns i fem olika färger, med sex olika färger på Uni-Q-elementet.

Blade One Meta and Blade Two Meta group shot piano black copper and arctic white champagne
Foto: KEF

De två centerhögtalarna Reference 2c Meta och Reference 4c Meta finns i samma färger som resten av högtalarserien. Subwoofern REF 8b subwoofer finns däremot bara i svart.

Reference 8b perspective 989x989 1 REFERENCE 4 Meta perspective front grille off high gloss white blue 989x495 1 REFERENCE 2 Meta perspective front grille off satin walnut silver 989x495 1
<
>
Foto: KEF

Cirkapriser

 • Blade One: 400 000 kr
 • Blade Two: 300 000 kr
 • Reference 5 Meta: 215 000 kr
 • Reference 3 Meta: 145 000 kr
 • Reference 1 Meta: 97 000 kr
 • Reference 4c Meta: 80 000 kr
 • Reference 2c Meta: 60 000 kr
 • Reference 8b Sub: 80 000 kr
 • S-RF1-stativ till Reference 1 Meta: 13 000 kr

 

REFERENCE 5 Meta detailed view Uni Q high gloss white champagne 989x1384 1 REFERENCE 1 Meta detailed view Uni Q high gloss black copper 989x1637 2
<
>
Foto: KEF

 

Läs också KEF Reference 5 Här är något av det bästa vi har testat på länge i den dyrare änden av skalan.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend