Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

KEF Reference Meta: Metamaterial, nytt Uni-Q-element och bättre delningsfilter

KEF Blade Meta och Reference Meta gör debut.

Av / 2022-02-17 - 16:59
KEF Reference Meta: Metamaterial, nytt Uni-Q-element och bättre delningsfilter

Äntligen kan vi berätta om KEFs nya Blade- och Reference-serier. Båda är nämligen uppgraderade ordentligt – och vi har redan haft Reference 5 Meta inne för test i ett par veckor och kan intyga att det inte är någon tvekan om att den uppgraderade Reference 5 har blivit en bättre högtalare.

Alla modeller i Reference-serien (utom subwoofern) har KEFs nya Uni-Q koaxialelement med diskanten placerad i mitten av mellanregistret. Just den här versionen av Uni-Q-elementet är ny och gjord speciellt för Blade- och Reference-serierna, med KEFs speciella Metamaterial Absorption Technology (MAT).

REFERENCE 3 Meta detailed view Uni Q high gloss black copper
Foto: KEF

Det är ett ganska så speciellt element, med en rund platta bakom elementet som har frästa spår som i en labyrint. De öppna spåren absorberar 99 procent av oönskade ljudvågor bakom elementet och minskar förvrängningen avsevärt enligt KEF. Vi stiftade bekantskap med Meta i de små LS50 Meta som vi testade 2020 och som lät häpnadsväckande öppna och fokuserade.

I det svarta paret med Reference 5 Meta som vi har i vårt testrum känns mellanregistret igen, det har samma silkeslena, superupplösta och dynamiska återgivning som vi minns från LS50 Meta.

Reference Meta

Blade One Meta Uni Q driver cross section
Foto: KEF

Men ett par Reference 5 Meta levererar naturligtvis en djupare, större och mer dynamisk ljudbild. De fyra baselementen i Reference 5 Meta har ventilerade magneter och har otroligt styva och lätta membran. Ett nytt delningsfilter och bättre dämpning av kabinettsresonanser har också gett basen ett lyft. Basresponsen är mer omedelbar, det finns större precision i transienter och dynamiken är märkbart tightare.

REFERENCE 5 Meta front grille off high gloss black copper 989x1582 1 REFERENCE 5 Meta cabinet cross section 989x1413 1 REFERENCE 5 Meta perspective back high gloss white champagne 989x1582 1 REFERENCE 5 Meta front grille off satin walnut silver 989x1582 1
<
>
Foto: KEF

 

Förutom Reference 5 har stativhögtalaren Reference 1, den minsta golvhögtalaren Reference 3 och båda Reference-centerhögtalarna uppgraderats med MAT, nya delningsfilter och bättre dämpning.

Högtalarna kan levereras i en lång rad olika färgkombinationer. Från svart med kopparfärgat Uni-Q – som vårt testexemplar – till vitt eller träfaner, plus olika färger på Uni-Q-elementet.

The Reference with MAT Key Visual 989x593 1 REFERENCE 3 Meta perspective detailed view Uni Q satin walnut silver 989x943 1 REFERENCE 1 Meta perspective front in pair grille off with stand high gloss black grey 989x1582 1
<
>
Foto: KEF

Blade Meta

Blade One och Blade Two har fått samma tekniska uppgraderingar med det nya Uni-Q-elementet och har behållit det karaktäristiska kurviga kabinettet, som är format för att eliminera stående vågor och har ett helt otroligt brett stereoperspektiv.

De två Blade-modellerna finns i fem olika färger, med sex olika färger på Uni-Q-elementet.

Blade One Meta and Blade Two Meta group shot piano black copper and arctic white champagne
Foto: KEF

De två centerhögtalarna Reference 2c Meta och Reference 4c Meta finns i samma färger som resten av högtalarserien. Subwoofern REF 8b subwoofer finns däremot bara i svart.

Reference 8b perspective 989x989 1 REFERENCE 4 Meta perspective front grille off high gloss white blue 989x495 1 REFERENCE 2 Meta perspective front grille off satin walnut silver 989x495 1
<
>
Foto: KEF

Cirkapriser

 • Blade One: 400 000 kr
 • Blade Two: 300 000 kr
 • Reference 5 Meta: 215 000 kr
 • Reference 3 Meta: 145 000 kr
 • Reference 1 Meta: 97 000 kr
 • Reference 4c Meta: 80 000 kr
 • Reference 2c Meta: 60 000 kr
 • Reference 8b Sub: 80 000 kr
 • S-RF1-stativ till Reference 1 Meta: 13 000 kr

 

REFERENCE 5 Meta detailed view Uni Q high gloss white champagne 989x1384 1 REFERENCE 1 Meta detailed view Uni Q high gloss black copper 989x1637 2
<
>
Foto: KEF

 

Läs också KEF Reference 5 Här är något av det bästa vi har testat på länge i den dyrare änden av skalan.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Jordbävning i vardagsrummet

Här är Samsungs nya soundbars

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Rulla till toppen