Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Intelligenta högtalare från Dynaudio

Dynaudio Music är en serie trådlösa högtalare som anpassar sig efter rummets akustik, brusnivå och användarens musiksmak.

Av / 2017-11-09 - 14:48
Intelligenta högtalare från Dynaudio

Efter att ha hållit på med högtalare i 40 år skulle det bara fattas annat än att Dynaudio så småningom skulle komma med en smart produkt. Det började försiktigt med de trådlösa Xeo-högtalarna, men nu är det dags för något helt annat. Dynaudio Music är nämligen trådlösa högtalare som anpassar efter akustiken i rummet, bakgrundsljud och – framför allt – användarens musiksmak.

Läs också: Vi testar Dynaudio Focus 600 XD – förstklassigt trådlöst ljud

Det är Dynaudios egen RoomAdapt-teknik som garanterar att högtalaren konstant anpassar ljudet efter placeringen i rummet, oavsett plats. På samma gång anpassar NoiseAdapt-funktionen högtalarens volym och ton efter omgivningens bakgrundsljud, vilket innebär att man inte behöver vrida upp volymen även om sorlet på festen tilltar längre fram på kvällen.

Musik Now är Dynaudios egenutvecklade intelligenta algoritm som lär sig användarens musiksmak och skapar spellistor därefter. Upp till fem förinställningar kan lagras för att lyssna på musiken på sådana spellistor, samt från Tidal, Spotify eller internetradiokanaler. Man kommer åt dem från fysiska knappar på själva högtalaren, så man slipper gå in i mobil-appen och bläddra för att lyssna på sin favoritmusik.

Music 1 kostar 5 000 kronor. Foto: Dynaudio
Music 1 kostar 5 000 kronor. Foto: Dynaudio

 

Vi vet att Dynaudio kan bygga högtalare med exceptionell ljudkvalitet och de hävdar att detta även gäller Music-serien. Dynaudio Music har dessutom ett enkelt och minimalistisk utseende ”som återspeglar dansk design av hög kvalitet”. Dynaudio har fått inspiration från möbeldesigners och alla högtalarna är överdragna av tyger från det danska textilhuset Gabriel.

 

Dynaudio Music-modellerna

Fyra modeller finns i serien. Music 1 och Music 3 går på både batteri och ström. Music 1 har en 4-tums bas och en diskant, elementen drivs av var sin förstärkare på 40 watt. Music 3 har ett 5-tums baselement och två diskanter som spelar i stereo. Även här har alla element var sin 40-watts förstärkare. Batteritiden anges till uppemot 8 timmar för både Dynaudio Music 1 och Music 3.

Music 3 kostar 6 300 kronor. Foto: Dynaudio
Music 3 kostar 6 300 kronor. Foto: Dynaudio

 

De två största modellerna heter Music 5 och Music 7 och går enbart på ström. Music 5 har ett 5-tums baselement, två 3-tums mellanregister och två diskanter. Varje element har en 50-watts förstärkare, vilket innebär en sammanlagd effekt på 250 watt. Music 7 har ett extra baselement och alltså sammanlagt 300 watt.

Music 1 styrs från mobil-app, alla andra modeller har en tillhörande fjärrkontroll också.

Music 5 kostar 8 000 kronor. Foto: Dynaudio
Music 5 kostar 8 000 kronor. Foto: Dynaudio

 

Dynaudios pressmeddelande säger ingenting om multiroom-funktioner eller om två högtalare kan kopplas ihop till stereo, så det vår vi återkomma till.

Vi får snart en in av modellerna för ett närmare test, så följ med här på sidan.

Music 7 kostar 9 500 kronor. Foto: Dynaudio
Music 7 kostar 9 500 kronor. Foto: Dynaudio

 

 

Priser och tillgänglighet

Dynaudio Music kommer till butikerna nu i november. Högtalarna finns i ljusgrått, mörkgrått, rött och blått.

 

Priser:

Music 1: 5 000 kr
Music 3: 6 300 kr
Music 5: 8 000 kr
Music 7: 9 500 kr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen