Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Inkognito: Nya subwoofers från Sigberg Audio

En ny norsk subwoofer-tillverkare bjuder på massiv bas som tar lite plats!

Av / 2020-06-26 - 11:12
Inkognito: Nya subwoofers från Sigberg Audio

Om du vill ha rejäl tyngd i musiken och realistiskt tryck i ljudeffekterna så behöver du en riktig subwoofer. Nackdelen är bara att bas tar plats! Ju högre ljudtryck och lägre frekvenser som ska återges desto större måste baslådan vara för att flytta tillräckliga mängder luft. Det här innebär att det är svårt att få in en subwoofer tillsammans med diskret hifi hemma i vardagsrummet.

Nu finns det ett nytt alternativ för dig som vill ha rejäl djupbas utan att inreda vardagsrummet med högtalare stora som kylskåp: Den nya Inkognito-serien från Sigberg Audio vänder sig till både kräsna och inredningsintresserade användare.

Inkognito-serien är gjord för att passa in i modern inredning utan att kompromissa med ljudet. (Foto: Sigberg Audio)

Lättmöblerad subwoofer

Inkognito-subwoofern finns i två versioner, du kan välja mellan 10- eller 12-tums baselement. Kabinetten har en platt form som gör dem lätta att placera. De kan stå på golvet, gömmas under soffan eller hängas på väggen. Baselementet spelar ner mot golvet eller in i väggen och sitter placerat så att det får maximal draghjälp och akustisk förstärkning från rummet. Resultatet är en oerhört lättplacerad subwoofer som spelar rent, tight och högt, hävdar den norska tillverkaren.

– Det funkar hur bra som helst på både golv och vägg! Själv har jag 10-tumsversionen hemma, på väggen bakom TV:n, mittemellan fronthögtalarna. Ljudbilden är helt enastående och subben är osynlig, säger Thorbjørn Sigberg, av Sigberg Audios grundare.

Grundare: Thorbjørn Sigberg är 42 år och har 22 års erfarenhet inom IT-branschen – och är ljudfantast sedan många år. Här med en vägghängd version av subwoofern Inkognito 10. (Foto: Sigberg Audio)

– Jag gick över till vägghängda högtalare för att barnen inte skulle kunna välta dem, men tyckte att det var svårt att hitta något som fungerade. Jag gick väl igenom tre eller fyra olika vägghängda högtalare på nolltid. Till slut fastnade jag för M&K Sound, som faktiskt lät riktigt bra. Under hela denna resa blev jag också fascinerad över hur mycket tryck man kunde få i ljudbilden trots små vägghängda högtalare, så länge man kombinerade dem med en välintegrerad sub!

– Basfundament har alltid varit viktigt för mig, så det var en uppenbarelse att det gick att ha en kompakt anläggning som inte lät platt och tråkig.

Inspirerad av Arendal Sound

Inkognito tillverkas för närvarande i Norge. Sigberg säger att bland annat norska Arendal Sound har varit en inspiration för hans egen högtalarsatsning.

– Absolut, hatten av för dem. Viljan att bygga både högtalare och subwoofers har legat latent i många år, men med ett heltidsjobb har det varit en lång väg att gå. Sedan slog det mig att min bakgrund inom teknikföretag och produktutveckling antagligen kan vara en bra kombination med musik- och hifi-kompetensen.

 

Subwoofern använder välrenommerade Hypex-förstärkarmoduler. (Foto: Sigberg Audio)

Hög kvalitet

Med ett startpris på ungefär 25 000 kronor 10-tumsversionen är Inkognito-serien relativt kostsam.

– Det beror på att vi använder extremt bra element från ScanSpeak, kanske världens bästa förstärkarmoduler (Hypex), och ett välkonstruerat kabinett som är byggt för hand enligt alla konstens regler, säger Sigberg.

Sigberg Audio Inkognito 10 finns i svart och vitt matt lack (samt valfri färg mot pristillägg). Den större modellen Inkognito 12 förväntas bli klar under hösten.

Sigberg Audios hemsida

Sigberg Audio på Facebook

Sigberg Audio på Instagram

Inkognito-serien har baselement från ScanSpeak. (Foto: Sigberg Audio)

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen