Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2023: Thorens SoundWall HP 600

Thorens nöjer sig inte med skivspelare.

Av / 2023-05-19 - 17:32
High-End 2023: Thorens SoundWall HP 600

Den enorma Thorens The Reference måste vara bland mässans mest fotograferade produkter. Skivspelaren som plockar upp arvet från den ursprungliga Reference kommer inte förrän senare i år, och den blir dyr.

Det blir inte Thorens SoundWall HP 600. Vilket är en platt högtalare som inte har mycket till fotavtryck men förmodligen låter bra. Den är inte elektrostatisk, som till exempel en QUAD ESL2912 är, utan använder dynamiska element. Flera faktiskt.

12 stycken 15 cm baselement assisteras av två mellanregister och två diskanter. Elementen placeras enligt d’Appolito-principen, där diskanten placeras i centrum av en axel med de andra elementen på en vertikal linje.

Högtalaren fungerar som en dipol. De bör helst placeras en bit ut från väggen så att ljudet också kan spridas bakom högtalarna.

Eftersom Thorens inte har gjort liknande högtalare sedan 70-talet har de utnyttjat expertisen hos Joachim Gerhard, som är känd som grundaren av Audio Physic.

Det borde ge hopp om ljudkvaliteten, som borde vara bra. Ett par kostar nämligen hyggliga 22 000 Euro, och i den prisklassen finns det många bra konkurrenter.

Men eftersom jag började med en skivspelare kan jag nämna att Thorens också släpper en specialmodell av TD124, TD124 DD 140th Anniversary. En spelare klädd i koppar, som kommer med en specialversion av Ortofons SPU-pickup, kallad SPU 124.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen