Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2023: Lyngdorf Cue-100

Liknar inte något annat i high-end klassen.

Skrivet av / 2023-05-21 - 16:34
High-End 2023: Lyngdorf Cue-100

Först en liten historielektion. Lyngdorf är inte bara högtalaren du ser på bilden. Det är också Tact, Hi-Fi-Klubben, Purifi, Gryphon Audio, DALI (jag slår vad om att du inte visste det) och Steinway Lyngdorf.

Allt detta, och mycket mer, har Peter Lyngdorf antingen startat, drivit eller varit med att grunda.

Det är också han som har grundat företaget med sitt eget namn, som nu klarar sig utmärkt på egna ben. Som dessa små högtalare med tre träben.

Läs också Lyngdorf river ner rummets väggar Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.

Cue-100 är den allra senaste högtalaren från Lyngdorf, och den börjar i high-end-klassen.

Inte den enklaste klassen att delta i, men å andra sidan är just dessa högtalare inte slumpmässigt konstruerade i en fyrkantig låda. Vilket är det vanligaste. Även i high-end-klassen.

Ingenjörerna på Lyngdorf, som äntligen får mer utrymme i en ny byggnad i Skive på Jylland, har vänt sig till danska Purifi och kombinerat en mellanregisterbas som de har utvecklat med sin egen AMT-banddiskant.

AMT banddiskant. Foto Lasse Svendsen

Banddiskanten på bilden spelar upp till 22 kHz, under det tar Purifis Ushindi-element över. Det är en 18 cm mellanregisterbas med ett aluminiummembran. Den har också Purifis speciella kantupphängning som bland annat säkerställer att ytan som flyttar luft är lika stor oavsett var membranet sitter när det rör sig.

Foto Lasse Svendsen

En 39 mm fyrskikts svängspole med kopparbelagd aluminium lindas runt en glasfiberkärna och den speciella korgen som håller ihop allt ventileras på undersidan. På detta sätt menar Purifi att de lyckas minska resonanser så mycket att mer av musiken och mindre av distorsionen kommer ut ur högtalarna.

Foto Lasse Svendsen

Cue-högtalarna har två 18 cm passiva element på sidorna bak, i samma material, bara utan elementets motorsystem framför.

Högtalarens kabinett är tillverkat av böjd 35 mm tjock MDF, i triangelform, och monterat på en bas i urfräst ek, vilket också är materialet för de tre benen.

Foto Lasse Svendsen

Lyngdorf anger känsligheten till 83 dB, vilket är relativt lågt, men de bör paras ihop med en av Lyngdorfs förstärkare. Som ni vet har de ljudkalibreringssystemet RoomPerfect, så det ska vara enkelt att få högtalarna att fungera optimalt i rummet.

Foto Lasse Svendsen

Högtalarna finns i en mängd olika färgkombinationer. De kommer också med ett akustiskt transparent tyg från danska Gabriel, i den färg du vill ha. Tyget fungerar som en strumpa och är lätt att ta på eller av, och man kan köpa en ny i en annan färg när man vill.

Foto Lasse Svendsen

Jag har redan nämnt att de ställer upp i high-end-klassen, och det gör priset också. Ett par Cue-100 kostar 19 980 euro, med stativen i ek, men då får man något som väldigt få andra har. Handbyggda högtalare som inte ser ut som högtalare.

Foto Lyngdorf

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Nu gör de högtalare också

Rulla till toppen