Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2023: Lyngdorf Cue-100

Liknar inte något annat i high-end klassen.

Av / 2023-05-21 - 16:34
High-End 2023: Lyngdorf Cue-100

Först en liten historielektion. Lyngdorf är inte bara högtalaren du ser på bilden. Det är också Tact, Hi-Fi-Klubben, Purifi, Gryphon Audio, DALI (jag slår vad om att du inte visste det) och Steinway Lyngdorf.

Allt detta, och mycket mer, har Peter Lyngdorf antingen startat, drivit eller varit med att grunda.

Det är också han som har grundat företaget med sitt eget namn, som nu klarar sig utmärkt på egna ben. Som dessa små högtalare med tre träben.

Läs också Lyngdorf river ner rummets väggar Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.

Cue-100 är den allra senaste högtalaren från Lyngdorf, och den börjar i high-end-klassen.

Inte den enklaste klassen att delta i, men å andra sidan är just dessa högtalare inte slumpmässigt konstruerade i en fyrkantig låda. Vilket är det vanligaste. Även i high-end-klassen.

Ingenjörerna på Lyngdorf, som äntligen får mer utrymme i en ny byggnad i Skive på Jylland, har vänt sig till danska Purifi och kombinerat en mellanregisterbas som de har utvecklat med sin egen AMT-banddiskant.

AMT banddiskant. Foto Lasse Svendsen

Banddiskanten på bilden spelar upp till 22 kHz, under det tar Purifis Ushindi-element över. Det är en 18 cm mellanregisterbas med ett aluminiummembran. Den har också Purifis speciella kantupphängning som bland annat säkerställer att ytan som flyttar luft är lika stor oavsett var membranet sitter när det rör sig.

Foto Lasse Svendsen

En 39 mm fyrskikts svängspole med kopparbelagd aluminium lindas runt en glasfiberkärna och den speciella korgen som håller ihop allt ventileras på undersidan. På detta sätt menar Purifi att de lyckas minska resonanser så mycket att mer av musiken och mindre av distorsionen kommer ut ur högtalarna.

Foto Lasse Svendsen

Cue-högtalarna har två 18 cm passiva element på sidorna bak, i samma material, bara utan elementets motorsystem framför.

Högtalarens kabinett är tillverkat av böjd 35 mm tjock MDF, i triangelform, och monterat på en bas i urfräst ek, vilket också är materialet för de tre benen.

Foto Lasse Svendsen

Lyngdorf anger känsligheten till 83 dB, vilket är relativt lågt, men de bör paras ihop med en av Lyngdorfs förstärkare. Som ni vet har de ljudkalibreringssystemet RoomPerfect, så det ska vara enkelt att få högtalarna att fungera optimalt i rummet.

Foto Lasse Svendsen

Högtalarna finns i en mängd olika färgkombinationer. De kommer också med ett akustiskt transparent tyg från danska Gabriel, i den färg du vill ha. Tyget fungerar som en strumpa och är lätt att ta på eller av, och man kan köpa en ny i en annan färg när man vill.

Foto Lasse Svendsen

Jag har redan nämnt att de ställer upp i high-end-klassen, och det gör priset också. Ett par Cue-100 kostar 19 980 euro, med stativen i ek, men då får man något som väldigt få andra har. Handbyggda högtalare som inte ser ut som högtalare.

Foto Lyngdorf
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Jordbävning i vardagsrummet

Här är Samsungs nya soundbars

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Rulla till toppen