Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High End 2022: Ny Jern-högtalare med spännande teknik

Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!

Skrivet av / 2022-05-21 - 08:06
High End 2022: Ny Jern-högtalare med spännande teknik

Nu i dagarna är München världens hifi-centrum. Först och främst på MOC-mässcentret, där High End 2022 äger rum, men även på andra håll i staden. På närliggande Marriott Hotel finns en minimässa som heter HiFi Deluxe.

Läs också Chockerande flaggskeppshögtalare från DALI Vi har aldrig hört något liknande från DALI.

Där kan man bland annat träffa danska Jern Speakers. Vi har tidigare testat Jern 14 DS, som utmärkte sig med en oerhört ren och resonansfri återgivning. Vilket bland annat hänger ihop med kabinettmaterialet som är gjutjärn. Namnet Jern 14 betyder helt enkelt att högtalaren är gjord av järn och väger 14 kg.

Läs också Jern 14 DS Ovanliga material ger spännande resultat för ett nytt danskt högtalarmärke.

Då är det inte så svårt att lista ut vad den nya modellen Jern 35 väger. Den har precis presenterats i München och ser precis ut som en större version av Jern 14. Den speciella ”Barbapapa”-formen är gjord för att minimera diffraktion.

Jern3
Den nya modellen (till vänster) är en större version av Jern 14. (Foto: Jern Speakers)

Det större kabinettet ger plats för ett större baselement – och en potentiellt djupare bas. Och elementen i Jern 35 är någonting utöver det vanliga. 6,5-tumsbasen kommer från danska Puri-fi och lätt att känna igen på den ”veckade” kantupphängningen som ger elementet en extra lång linjär slaglängd. Det här är en specialversion som är gjord för just Jern 35, där det lilla kabinettet orsakar en del utmaningar. Enligt Ole Lund Christensen från Jern har de lyckats åstadkomma bra bas, men ändå bevarat en ”någorlunda anständig” effektivitet.

Jern4
Högtalarelementen danska, dyra och mycket speciella: en specialversion av Puri-fis 6,5-tums bas och en Scanspeak Elipticor-diskant. (Foto: Jern Speakers)

Även diskanten är speciell och dansk, nämligen Scanspeaks Elipticor-dome som vi hittills bara sett i svindyra högtalare. Och ja, vi tycker också att elementet borde roteras 90 grader för att få bättre horisontell ljudspridning. Men Ole Lund Christensen insisterar på att det ska vara vänt så här – så att man får en bra diskant även om man sjunker ner i soffan.

Jern2
Jern Foundation F500 subwoofer. (Foto: Jern Speakers)

I montern kan man också se subwoofern Jern Foundation F500 (vi hoppas INTE att det är vikten!) med två motsatta riktade baselement och en inbyggd förstärkare.

Vi återkommer med ett test när Iron 35 kan levereras. Men i skrivande stund finns det bara två par i världen. Vid lanseringen kostar de 20 000 euro!

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen