Nyheter

Fem nya modeller i Synthesis-serien och en ny surroundprocessor.
forfatter

Om hemmabion har ambitioner om att låta som de stora salongerna bör man ta en titt på JBL:s Synthesis-högtalarserie som nyligen har utökats med fem nya modeller.

Det handlar om professionella grejor som rent prismässigt ligger mellan ”dyrt, men överkomligt” och prisnivån där man bör överväga att sälja några av sina egendomar för att betala av skulden. Åtminstone om man ska utrusta en 16- eller 32-kanalers Dolby Atmos-hemmabio.

JBL LSR705i. Foto: JBL
JBL LSR705i. Foto: JBL

Lägst ner på skalan hittar vi LSR705i med hornladdat kompressionselement och 5-tums bas. Storebror LSR708i har samma diskant men 8-tums bas. Priserna är inte helt klara men räkna med 25 000 respektive 30 000 kronor per par.

JBL LSR708i. Foto: JBL
JBL LSR708i. Foto: JBL

Den som vill undvika fyrkantiga lådor i hemmabion ska bygga in högtalarna i väggen. Eller taket, om det handlar om en Dolby Atmos- eller DTS:X-anläggning. Synthesis SCL-3 och SCL-4 är bestyckade med två 5-tums basar respektive en 7-tums bas. Båda har samma kompressionsdiskanter med extremt korta horn, så att högtalarna kan fällas in i taket eller väggen med bara 10 centimeters monteringsdjup. Priset är detsamma för dem båda, cirka 30 000 styck.

Foto: JBL
Foto: JBL
Foto: JBL
Foto: JBL

Ska det flyttas luft så går det inte att undvika stora baselement i lika stora kabinett. JBL 4367 är byggd efter JBL:s M2-studiomonitor och utrustad med en 15-tums bas och ett rejält horn med JBL:s D2-element. Pris: ca 130 000 kr per par.

För att styra alltihop har Trinnov Audio utvecklat en JBL-version av sin Altitude 32-processor. Den heter JBL Synthesis SDP-75 och har direkt Blu-Link-digitalutgång för JBL:s egna Room EQ-enheter och förstärkare. Beroende på antalet kanaler som ska styras får man hosta upp mellan 250 000 och 350 000 kronor om man vill ha med sig en processor hem.

Foto: JBL
Foto: JBL
Foto: JBL
Foto: JBL

Artikelfoto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.