Helgalen brasiliansk festbuss

I Brasilien tänker de stort när de bygger högtalarsystem på hjul. Den extrema bas-trailern ”Carreta Treme Treme” spelar i mer än 150 decibel!

Man kan aldrig få för mycket bas. Det tycks åtminstone gänget bakom Carreta Treme Treme tycka. Högtalarna kan skryta med att vara världens kraftigaste flyttbara ljudsystem. Det helgalna projektet blev färdigt 2012 och har sedan dess turnerat runt på festivaler i Brasilien och grannländerna.

Den enorma ljudriggen transporteras på lastbil och sköts av två personer som styr allt ljud och ljus. Dessutom finns det (förhoppningsvis) personal närvarande som tar hand om publikens hälsa och säkerhet! Systemet är nämligen kapabelt att nå ljudtryck på 150 decibel, vilket kräver ordentliga hörselskydd av alla som befinner sig i närheten.

Skjermbilde-2015-12-14-kl.-13.26.41

Här är lite snabbfakta om systemet: 
192 baselement, 48 mellanregister, 24 diskanthorn, 33 förstärkare på drygt 1,5 miljoner watt RMS, 240 batterier och sammanlagt 2 ton kablar!

För att verkligen förstå trycket från den brasilianska bas-lastbilen måste man nog uppleva det själv. Men här är en kort video som kanske kan ge en fingervisning …

https://www.youtube.com/watch?v=cWTCI5_pwHU

carretatremetreme.com.br

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL L82 Classic

  Riktpris: 25000 kr Högtalarfest

  DALI Oberon On-Wall C

  Riktpris: 16000 kr Smälter in i omgivningen

  Sony SRS-XB33

  Riktpris: 1700 kr Party i farten

  Sony SRS-XB43

  Riktpris: 2500 kr Party i farten
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.