Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Harman Kardon firar 70 år med nyutgåva av klassiker

Harman Kardon firar sitt 70-årsjubileum med tre nya ljudprodukter: Aura Studio 4, Go + Play 3 och Luna.

Av / 2023-07-07 - 15:58
Harman Kardon firar 70 år med nyutgåva av klassiker

Harman Kardon firar 70-årsjubileum i år. Firandet av jubileet ägde rum på Montreux Jazz Festival i Schweiz, där de samtidigt lanserade tre nya högtalare för olika målgrupper.

Historien om Harman Kardon började 1953, när Sidney Harman och Bernard Kardon grundade sitt eget företag i den då unga hi-fi-industrin. Deras första produkt, Harman Kardon Festival D1000, var världens första AM/FM Hi-Fi-receiver. Radiomottagare och förstärkare fanns redan, men hade aldrig byggts ihop i en kompakt enhet.

Harman Kardon hade tagit med sig ett urval av produkter från företagets långa historia. Tyvärr inte originalreceivern från 1953. Men det fanns en fin gammal A300-förstärkare från 1964. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Hi-fi-scenen är helt annorlunda idag, och detta kan ses på produkterna, som genom åren har blivit något mer estetiska och livsstilsorienterade än i hemelektronikens barndom. Och detta var särskilt tydligt på de tre högtalarna Harman presenterade i Montreux.

Den mest uppseendeväckande var Bluetooth-högtalaren Aura Studio 4, som designmässigt är en direkt arvtagare till Aura Plus, som vi tidigare har testat under rubriken ”Rundstrålande rymdskepp.” Designen är minst lika utomjordisk idag, där det kupolformade, transparenta kabinettet innehåller 342 kristaller som kan lysa upp i fem olika stämningsbelysningar kallade Polar Light, Galaxy, Rainy Night, Cloud och Fireplace.

Harman Kardon Aura Studio 4 är en rundstrålande högtalare med sex kanaler och inbyggt ljus. (Foto: Harman Kardon)

Högtalaren är helt rundstrålande med ett 5,2-tums nedåtriktat baselement och sex mindre element placerade runt omkring. Varje element har sin egen förstärkare. Aura Studio 4 kan vara Bluetooth-kopplad till två enheter, men kan tyvärr inte anslutas till Wi-Fi för förlustfritt ljud. På frågan om Wi-Fi var svaret bara ”vänta och se!”, så vi undrar om vi kommer att få se mer avancerade högtalare på IFA i september.

I tidens anda har återvunnet material använts i stor utsträckning i högtalaren. Högtalargallret är vävt av 100 procent återvunnet polyestergarn, allt aluminium är 100% återvunnet och högtalarkabinettet är tillverkat av 85 procent PCR-plast (Post Consumer Recycled Plastic).

Harman Kardon Aura Studio 4 kommer att finnas att köpa från 15 september. Det finns inget officiellt svenskt pris ännu, men priset blir 330 euro, motsvarande ca 4 000 kronor.

342 upplysta kristaller levererar stämningsljus i takt med musiken. (Foto: Harman Kardon)

Gjorde ghettoblastern rumsren

(Foto: Harman Kardon)

Harman Kardon Go + Play 3, som också lanserades under Montreux Jazz Festival, är en ny utgåva av en populär bärbar högtalare. Den ursprungliga Go + Play hade iPod-docka och bröt med det brutala utseendet hos andra bergsprängare. Senare utgåvor fick trådlöst ljud via Bluetooth.

Go-play3-black Go-play3-white
<
>
Go + Play 3 är en moderniserad version av den "snygga" ghettoblastern. (Foto: Harman Kardon)

Enligt Harman har Kardon Go + Play 3 byggts om inifrån och ut och har fått en härdad glaspanel ovanpå med touchknappar och anodiserat aluminiumhandtag. Även här används återvunnet material: Go + Play 3 använder 100 procent återvunnet polyestergarn för yttertyget, 90 procent återvunnet aluminium för handtaget och 85 procent PCR-plast (Post Consumer Recycled Plastic) i kabinettet.

På den tekniska sidan är detta ett trevägs stereosystem med ett nytt, nedåtriktat baselement. Elementens storlek och effekten nämns inte. Men högtalaren har två inbyggda mikrofoner som kan användas för videokonferenser och har upp till åtta timmars batteritid.

Go + Play 3 kan köpas från 15 september för 350 euro (motsvarande ca 4 200 kronor).

Jubileet och produktlanseringarna ägde rum i Montreux, Schweiz, beläget vid Genèvesjöns strand. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Nyutvecklad minihögtalare

Den tredje – och fysiskt minsta – jubileumsnyheten i Montreux var Harman Kardon Luna, en nyutvecklad bärbar Bluetooth-högtalare som enligt Harman Kardon kommer att leverera ”balanserat kvalitetsljud i en kompakt form som aldrig förr.”

(Foto: Harman Kardon)

Tekniskt sett är detta en tvåvägs monohögtalare med ett ovalt baselement för att utnyttja det smala kabinettet. För stereo kan två högtalare paras ihop som stereopar.

HA_HK_LUNA_BB_Black_Frontview_20230421_RT_V1 HA_HK_LUNA_BB_Grey_Frontview_20230421_RT_V1
<
>
Luna är en kompakt, bärbar Bluetooth-högtalare. (Foto: Harman Kardon)

Med upp till 12 timmars batteritid är Harman Kardon Luna tänkt att tas med och användas hela dagen. Och eftersom högtalaren är IP67 damm- och vattentät tål den mötet med verkligheten i form av spillt kaffe, regn och till och med ett snabbt dopp i poolen.

Som med de andra högtalarna har återvunnet material använts där det varit möjligt.

Harman Kardon Luna kommer att finnas att köpa från 5 september. Priset är 180 euro (ca 2 150 kronor).

När man fyller 70 behövs en äreport. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Män vill ha BAS!

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

Rulla till toppen