TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Focals nya Sib & Cub

Nu heter satelliterna och subwoofern Sib Evo och Cub Evo – och en nyhet är Atmos-högtalare.

forfatter
Publicerad 2017-09-22 - 16:30

Det var 2002 som Focal (som då hette JMlab) lanserade sitt satellit/sub-system Sib & Cub. Små, piffiga högtalare som lät bättre än de flesta andra småhögtalarsystem på sin tid. Vi utsåg faktiskt Sib och subwoofern Chorus SW700S till Bäst i test när vi testade kompakta designsystem i vårt februarinummer 2004.

Sib-högtalarna har varit likadana hela vägen (men funnits i ett par olika färger genom åren) medan subwoofern Cub har kommit i både 2:a och 3:e generationen. Nu, 15 år efter högtalarna släpptes, kommer båda i en helt ny version. De heter Sib Evo och Cub Evo, och det har dessutom tillkommit en Atmos-högtalare som heter Sib Evo Atmos. Den har ett Atmos-element som pekar rakt uppåt så att ljudet reflekteras ned från takt mot lyssnaren.

Sib Evo har fått en ansiktslyftning sedan den föregående generationen. Foto: Focal
Sib Evo har fått en ansiktslyftning sedan den föregående generationen. Foto: Focal

Sib Evo
Precis som tidigare är Sib Evo en 2-vägs basreflex-satellithögtalare med porten riktad bakåt. Den inverterade diskantdomen är precis som tidigare gjord av polyester (Mylar) och mellanregisterbasen är av ett liknande material (Polyflex). Kabinettet har däremot ett uppdaterad utförande med bland anat en mer anonym sockel. Att ställa in högtalarens vinkel sägs också vara enklare tack vare den nya konstruktionen.

 

Sib Evo Atmos är lite större för att få plats med ett extra högtalarelement som pekar mot taket. Foto: Focal
Sib Evo Atmos är lite större för att få plats med ett extra högtalarelement som pekar mot taket. Foto: Focal

Sib Evo Atmos
Så till den riktiga nyheten: Atmos-högtalaren Sib Evo Atmos. Den är större än Sib Evo, med ett extra 4-tums högtalarelement som pekar uppåt. Det används för att återge höjdinformation i filmljudformat som Dolby Atmos och DTS:X och åstadkoms genom att fyra av ljud upp mot taket som sedan studsar ner mot på lyssnaren och på så sätt ger en känsla av ljud ovanifrån. En helikopter som surrar och svävar ovanför bilden låter faktiskt som om den flyger i luften. Vi har testat sådana här system förut och även om de inte är lika effektiva som att installera riktiga högtalare i taket så är de en bra kompromiss.

Eftersom kabinetten är större än i Sib Evo för att ge plats åt det extra elementet så är en bonus att Sib Atmos Evo spelar djupare bas.

Subwoofern Cub Evo är också uppgraderad. Foto: Focal
Subwoofern Cub Evo är också uppgraderad. Foto: Focal

Cub Evo
Men äkta djupbas får man inte utan subwoofer, och det är här Cub Evo kommer in i bilden. Precis som sin föregångare Cub3 sitter basporten på framsidan för att förhindra turbulens från basporten om den står tätt intill väggen. Utförandet är något modernare, med ett nästan metalliskt utseende även om kabinettet är gjort av MDF.

På undersidan av Cub Evo sitter ett 8-tums Polyflex-baselement som drivs av en 200-watts klass D-förstärkare.

Priser
Sib Evo 2.0: (2 x Sib Evo) 2 700 kr
Sib Evo Atmos 2.0: (2 x Sib Evo Atmos) 5 500 kr
Sib Evo 5.1: (5 x Sib Evo + Cub Evo) 10 000kr
Sib Evo 5.1.2: (3 x Sib Evo, 2 x Sib Evo Atmos + Cub Evo) 13 000 kr
Cub Evo: 4 500kr
Golvstativ: 2 200 kr/par

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild