Search
Generic filters

Focals nya Sib & Cub

Nu heter satelliterna och subwoofern Sib Evo och Cub Evo – och en nyhet är Atmos-högtalare.

Det var 2002 som Focal (som då hette JMlab) lanserade sitt satellit/sub-system Sib & Cub. Små, piffiga högtalare som lät bättre än de flesta andra småhögtalarsystem på sin tid. Vi utsåg faktiskt Sib och subwoofern Chorus SW700S till Bäst i test när vi testade kompakta designsystem i vårt februarinummer 2004.

Sib-högtalarna har varit likadana hela vägen (men funnits i ett par olika färger genom åren) medan subwoofern Cub har kommit i både 2:a och 3:e generationen. Nu, 15 år efter högtalarna släpptes, kommer båda i en helt ny version. De heter Sib Evo och Cub Evo, och det har dessutom tillkommit en Atmos-högtalare som heter Sib Evo Atmos. Den har ett Atmos-element som pekar rakt uppåt så att ljudet reflekteras ned från takt mot lyssnaren.

Sib Evo har fått en ansiktslyftning sedan den föregående generationen. Foto: Focal
Sib Evo har fått en ansiktslyftning sedan den föregående generationen. Foto: Focal

Sib Evo
Precis som tidigare är Sib Evo en 2-vägs basreflex-satellithögtalare med porten riktad bakåt. Den inverterade diskantdomen är precis som tidigare gjord av polyester (Mylar) och mellanregisterbasen är av ett liknande material (Polyflex). Kabinettet har däremot ett uppdaterad utförande med bland anat en mer anonym sockel. Att ställa in högtalarens vinkel sägs också vara enklare tack vare den nya konstruktionen.

 

Sib Evo Atmos är lite större för att få plats med ett extra högtalarelement som pekar mot taket. Foto: Focal
Sib Evo Atmos är lite större för att få plats med ett extra högtalarelement som pekar mot taket. Foto: Focal

Sib Evo Atmos
Så till den riktiga nyheten: Atmos-högtalaren Sib Evo Atmos. Den är större än Sib Evo, med ett extra 4-tums högtalarelement som pekar uppåt. Det används för att återge höjdinformation i filmljudformat som Dolby Atmos och DTS:X och åstadkoms genom att fyra av ljud upp mot taket som sedan studsar ner mot på lyssnaren och på så sätt ger en känsla av ljud ovanifrån. En helikopter som surrar och svävar ovanför bilden låter faktiskt som om den flyger i luften. Vi har testat sådana här system förut och även om de inte är lika effektiva som att installera riktiga högtalare i taket så är de en bra kompromiss.

Eftersom kabinetten är större än i Sib Evo för att ge plats åt det extra elementet så är en bonus att Sib Atmos Evo spelar djupare bas.

Subwoofern Cub Evo är också uppgraderad. Foto: Focal
Subwoofern Cub Evo är också uppgraderad. Foto: Focal

Cub Evo
Men äkta djupbas får man inte utan subwoofer, och det är här Cub Evo kommer in i bilden. Precis som sin föregångare Cub3 sitter basporten på framsidan för att förhindra turbulens från basporten om den står tätt intill väggen. Utförandet är något modernare, med ett nästan metalliskt utseende även om kabinettet är gjort av MDF.

På undersidan av Cub Evo sitter ett 8-tums Polyflex-baselement som drivs av en 200-watts klass D-förstärkare.

Priser
Sib Evo 2.0: (2 x Sib Evo) 2 700 kr
Sib Evo Atmos 2.0: (2 x Sib Evo Atmos) 5 500 kr
Sib Evo 5.1: (5 x Sib Evo + Cub Evo) 10 000kr
Sib Evo 5.1.2: (3 x Sib Evo, 2 x Sib Evo Atmos + Cub Evo) 13 000 kr
Cub Evo: 4 500kr
Golvstativ: 2 200 kr/par

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lenovo X1 Fold går redan att beställa.
  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.