Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Focal Sopra No 3: Back in Black

Vi har just tagit emot Focals nya superhögtalare för test!

Av / 2016-06-09 - 10:16
Focal Sopra No 3: Back in Black

På Ljud & Bild-redaktionen svallar frankofila känslor. De som har läst testet av Focal Sopra 2 vet att vi blev rejält imponerade av dess design, tekniskt utförande och ljudkvalitet. Nu är Focal tillbaka med något som kan visa sig vara ännu bättre!

Så när vi fick frågan om vi var sugna på att testa Sopra 3 så var vi inte direkt nödbedda …

Här är några av våra första intryck av Sopra No 3.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Högtalarna levererades i två kylskåpsstora kartonger på 75 kilo vardera av Isak Strand från Multiroom, norsk importör av Focal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För att vara så stora och tunga är högtalarna ganska så enkla att packa upp. Särskilt om man bara står bredvid och tittar på!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klart för avtäckning! Focal-högtalarna har exklusiva överdrag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sopra 3 ser nästan på pricken ut som Sopra 2, fast ett par storlekar större. De finns i många olika färger och utföranden, våra testexemplar är i svart metallic och ser verkligen läckra ut!

focal-sopra-1-og-3

Sopra 3 bredvid minsta syskonet Sopra 1, som vi också håller på att testa.

Rent fysiskt är Sopra 3 definitivt en större, mer dominerande högtalare än Sopra 2, fast inte lika mycket som vi hade räknat med. Den största skillnaden finns i bas-sektionen: där Sopra 2 har två 7-tums baselement har storebror två 8-tummare (8,25 för att vara exakt) plus cirka 60 % större kabinettvolym. Det betyder att vi kan förvänta oss ännu djupare och tyngre bas (och lillebror Sopra 2 är verkligen ingen mes på det området!).

Sopra 3 kan naturligtvis ha hur tung bas som helst, det spelar ingen roll om diskanten och mellanregistret inte hänger med. Lyckligtvis har Focal lagt ner betydande tid och resurser även på det översta området av frekvensregistret. Både mellanregister och diskant är av det extrema slaget, med element gjorda av exotiska material.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diskanten är av beryllium, som är ett kostsamt, exotiskt och giftigt (!) material men som fungerar perfekt till diskantmembran eftersom det är lätt och styvt. För att orsaka minimalt med motstånd är diskanten monterad i en separat kammare, med dämpning på insidan och luftutsläpp på baksidan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mellanregistret är en glasfiber-sandwich med speciella ribbor i gummiupphängningen som motverkar uppbrytningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För att vara så pass stora är Sopra-högtalarna förvånansvärt lättplacerade, förmodligen tack vare att basporten mynnar ut på undersidan av kabinettet. Efter lite provande fram och tillbaka slutade det med att vi ställde dem ganska nära bakväggen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Längst ner sitter en sockel med inbyggda spikes som inte behöver skruvas ut förrän man har hittar exakt rätt placering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terminalerna klarar bara single-wiring, men är av väldigt hög kvalitet.

I samband med testet har vi fått låna en Naim-anläggning med streaming-förstärkaren 272 XS och effektförstärkaren NAP 300, båda med extern strömförsörjning. Naim och Focal ägs av samma moderbolag och sägs ha haft ett nära samarbete under utvecklingen av Sopra-serien. På senare tid har Naim för övrigt fasat ut sin egen Ovator-högtalarserie.

En full rapport från testet kommer längre fram, men vi kan redan nu avslöja att likheten med Sopra 2 är slående: Focal-högtalarna låter inte bara klockrent från topp till botten, de har också en ovanligt fängslande spelstil som inte är vardagsmat ens i highend-klassen. Och basen? Den hade vi kunnat skriva poesi om, så bra är den …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

0
Rulla till toppen